Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το «ναυάγιο» της πρότασης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Πάντως, το Μεσοπρόθεσμο υπερψηφίσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οδεύει προς την Ολομέλεια.
O υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίσθηκε το μεσοπρόθεσμο, ενώ χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» το κρατικό χρέος των 350 δισ. ευρώ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «κύκνειο άσμα» την ομιλία του υπουργού και εκφράστηκε απαξιωτικά και για τον πρωθυπουργό, υποτιμώντας την αξία της συζήτησης του νομοσχεδίου πλάι στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του απάντησε στην αιτίαση της ΝΔ πως το μεσοπόθεσμο πρόγραμμα αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου, υπενθυμίζοντας πως τα spreads σταμάτησαν να μειώνονται, όταν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έστειλαν τα λάθος μηνύματα στους ιδιώτες επενδυτές και τους απέτρεψαν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.
«Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις, μαζί με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ», ανέφερε.
Στο ερώτημα γιατί στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν καταγράφονται οι εισπράξεις από την φοροδιαφυγή, ο υπουργός απάντησε πως «το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει πολύ μεγαλύτερες εισπράξεις, αλλά είναι πάγια τακτική των εταίρων, να έχουν εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις για την εκτίμηση των εσόδων. Η συμμόρφωση είναι κάτι που πρώτα το πετυχαίνεις και μετά το υπολογίζεις», παρατήρησε.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτικό θράσος» να εγκαλεί την κυβέρνηση πως δεν έκανε ό,τι έπρεπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με «δεδομένη την αποτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ» στον συγκεκριμένο τομέα.
«Αναρωτιέμαι τί θα συνέβαινε στη χώρα κι αν τον Ιούνιο του 2009, η τότε κυβέρνηση λάμβανε μέτρα σαν αυτά που παίρνουμε εμείς, αντί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, την ώρα που είχε παραλάβει έκθεση από το Eurogroup πως πάμε σε διψήφιο έλλειμμα, την οποία κράτησε μυστική», σημείωσε.
Απέναντι σε διαφοροποιήσεις που έχουν εκφραστεί και από το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις προβλεπόμενες αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός των Οικονομικών δήλωσε πως αντιλαμβάνεται καλά την δυσκολία που έχουν πολλοί με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο «αγγίζει και ζητήματα ταμπού»:
«Η χώρα, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να μην το εφαρμόσει, αλλά έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την συμμετοχή του Δημοσίου σε λιμάνια, νερά κ.ά. Θα προχωρήσουμε, έχοντας το δημόσιο συμφέρον πρώτο απ’ όλα», τόνισε.
«Στη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας, οι εταίροι μας θα βάλουν χρήματα, οι ιδιώτες πιστωτές, εθελοντικά θα διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα και το κράτος θα συνεισφέρει μέσω αποκρατικοποιήσεων για να μειωθεί το χρέος. Η συγκράτηση του χρέους είναι στόχος εθνικής επιβίωσης. Με όλα αυτά που κάνουμε, θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε το χρέος στα 350 δισ. -ποσό τεράστιο, αλλά διαχειρίσιμο. Αυτό σημαίνει 15.000 ευρώ χρέους λιγότερα για τον κάθε πολίτη. Θα συγκρατήσουμε και τους τόκους», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Η ΝΔ έδειξε φανερή απροθυμία να περιορίσει την συζήτηση στο νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς «έχουμε σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσουμε».
Ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) χαρακτήρισε «υπηρεσιακή» την κυβέρνηση και «υπηρεσιακό» τον πρωθυπουργό: «Μόνος του ο κ. πρωθυπουργός άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και δεν μπορεί πλέον να τους κλείσει. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές», υποστήριξε.
«Οι στιγμές είναι τραγικές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο -και μπροστά σε αυτό έχει τιμονιέρη έναν πρωθυπουργό κατώτερο των περιστάσεων, που παραιτήθηκε, το μετάνιωσε και προχωρά σε πρόταση μομφής κατά της ίδιας του της κυβέρνησης», παρατήρησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.
«Δεν ξέρουμε εάν θα εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε καν αν θα το υπερασπιστεί ο ίδιος υπουργός», παρατήρησε ο βουλευτής, προκρίνοντας την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες.
«Για «κωλοτούμπα του πρωθυπουργού», έκανε λόγο ο Θ. Καράογλου (ΝΔ) διαπιστώνοντας πως ο Γ. Παπανδρέου προβαίνει σε μία απέλπιδα προσπάθεια να στήσει κυβέρνηση.
Όσο για το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είπε ότι «αν ο υπουργός Οικονομικών επεδίωκε την συναίνεση, δεν θα το έφερνε σε ένα και μόνο άρθρο. Η λογική του «πάρτο όπως είναι, αλλιώς καταψήφισέ το» μας οδηγεί μοιραία στην καταψήφιση», σημείωσε.
Ο κ. Τραγάκης κατηγόρησε επίσης της κυβέρνηση πως αυτή προκάλεσε την κρίση εμπιστοσύνης, καθώς «τα spreads τον Οκτώβριο του 2009 ήταν στις 130 μονάδες βάσης, τον Ιανουάριο του 2010 στις 200 μονάδες και σήμερα, στις 1240 μονάδες. Όταν σας διετέθησαν τα 49 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο με 200 μονάδες, γιατί δεν εκμεταλλευτήκατε αυτ ήν την ευκαιρία και την αφήσατε;», ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Η επιδίωξη της κυβέρνησης να δανειστεί από κράτη και όχι κερδοσκόπους θα αποδειχθεί στο μέλλον σοφή επιλογή», αντέτεινε ο Μανώλης Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα, ο βουλευτής εκτίμησε πως η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντλήσει πόρους από τα χρεωστούμενα στο κράτος, που να διατεθούν ειδικά για αναπτυξιακές προσπάθειες:
«Αν εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και εισπραχθούν περισσότερα (ο κ. Καραμανλής έλεγε πως είναι εφικτό να αντληθούν 10 δισ.) τότε καταλαβαίνουμε πως έχουμε πολλά περιθώρια να κινηθούμε και σε ό,τι αφορά τις οριζόντιες αποδοχές», υποστήριξε.
Ο Γ. Βρούτσης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως «αγνόησε τις παρατηρήσεις της ΝΔ, ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ήταν πρόχειρο» -κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Ηλία Θεοδωρίδη (ΠΑΣΟΚ) να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση πως «η ΝΔ έχει πάρει θέση ήδη: Αμνήστευση του πλούτου».
«Η παραοικονομία φτάνει στα 100 δισ. – ένας πλούτος που δεν έχει συλληφθεί ποτέ. Υπολογίστε σε 10-20 χρόνια, σε τι επίπεδα φθάνουμε. Ποια η θέση της ΝΔ για την απόδοση του πλούτου αυτού στον ελληνικό λαό; Θα συλληφθεί ο πλούτος ή όχι;», ρώτησε ο βουλευτής.