Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2015 είναι προϋπόθεση για να δοθεί η 5η δόση του δανείου καθώς και η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε την Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των μέτρων.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί είναι απαραίτητο το πρόσθετο πακέτο μέτρων, ενώ υποστήριξε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο στην ουσία είναι ένας πολυτετής προϋπολογισμός, είναι «αυτονόητο», καθώς η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 24 δισ. ευρώ και θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις μόνο εάν μειώσει τα ελλείμματα και το χρέος.
Όπως είπε, οι αγορές δύσκολα θα ανοίξουν για την Ελλάδα το 2012 και προσέθεσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας είναι θετική, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη, είπε ότι γίνονται συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και σημείωσε ότι προϋπόθεση για να δοθεί η νέα βοήθεια είναι να υπάρχει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
Εξηγώντας γιατί τελικά χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, ανέφερε ότι αν και το 2010 «καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα από τα 36 στα 24 δισ. ευρώ […] πέσαμε έξω στις προβλέψεις και στους στόχους γιατί είχαμε χειρότερη αφετηρία απ’ αυτή που υπολογίσαμε», εννοώντας ότι τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης (για το έλλειμμα) δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.
«Εάν δεν υπήρχε ο προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος προέβλεπε έλλειμμα 2%, και τελικά αποδείχθηκε 15,4%, δεν θα ήταν αναγκαίες οι παρεμβάσεις», επισήμανε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπήρξαν περιορισμοί από την Eurostat «οι οποίοι μας ανάγκασαν να στραφούμε σε άλλες παρεμβάσεις για τη μείωση του ελλείμματος» και προσέθεσε ότι καθώς η κυβέρνηση ξεκίνησε από χειρότερη αφετηρία σε σχέση με αυτή που είχε υπολογίσει, λόγω και της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση, είναι αναγκαίες οι «επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 6 δισ. ευρώ» για το 2011.
Από τα μέτρα ύψους 28 δισ. ευρώ, πάνω από τα μισά, σημείωσε, προέρχονται από τη μείωση των δαπανών και τα υπόλοιπα από την αύξηση των εσόδων.
Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, ανέφερε πως «προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου», καθώς «οι δαπάνες ήταν αλόγιστες».
Τρεις είναι οι επιλογές για τους δημόσιους υπαλλήλους, είπε: «Αξιολόγηση, εργασιακή εφεδρία, απομάκρυνση». Η μείωση λειτουργικών δαπανών στο Δημόσιο το 2011 θα είναι 7%, σημείωσε.
«Τα επόμενα πέντε χρόνια ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά 150.000 άτομα» σημείωσε, ενώ «ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα νέο μισθολόγιο», με άμεση εφαρμογή για τους νεοπροσλαμβανόμενους και μια μεταβατική περίοδο 2-3 ετών για τους υπόλοιπους.
Για το φορολογικό ανέφερε ότι «δεν φορολογούμε γιατί δεν μπορούμε να πιάσουμε τους φοροφυγάδες». Το μέτρο των αποδείξεων, αν αφαιρέσει κάποιος τις επιστροφές, έχει αποδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, είπε ο υπουργός.
Η κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει το φθινόπωρο πρόταση για χαμηλότεροΦΠΑ και μία περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, προσέθεσε.
«Στην αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, υπάρχει η πρόβλεψη τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση να καταθέσει μια συνολική πρόταση για ένα απλοποιημένο φορολογικό σύστημα με λιγότερους και χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ από τους σημερινούς και μια περαιτέρω μείωση σε αυτή που έχει ήδη γίνει για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων», είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτή είναι μια συζήτηση που τώρα ξεκινάμε».
Η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 10%.
Σε ό,τι αφορά την «εισφορά αλληλεγγύης», είπε ότι θα είναι κλιμακωτή θα ξεκινά από 1% και θα φτάνει στο 3% με 4%, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες, οι οποίες όπως ανέφερε θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα. Το ακριβές ποσοστό θα περιέχεται στους εφαρμοστικούς νόμους. Η εισφορά θα ισχύσει για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή από εφέτος ώς το 2015.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εισφορά 1% ως 4% και για τα εισοδήματα του 2010, από την οποία θα εξαιρεθούν συνταξιούχοι και άνεργοι.
Ακόμα, θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε κατόχους πισινών, σκαφών και ακινήτων σε ακριβές περιοχές.
Επιπλέον, έρχεται σημαντική αύξηση τεκμηρίων τόσο για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και γενικότερα.
Επιβάλλεται εισφορά 3% υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους («αυτοί δεν κινδυνεύουν με απόλυση», είπε ο υπουργός), επιβάλλεται για πρώτη φορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και θα υπάρξει μικρή αύξηση για τον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία, θα επιμερίζεται μεταξύ υπαλλήλου και επιχείρησης.
Θα υπάρξει φορολόγηση (ειδικός φόρος κατανάλωσης) στα αναψυκτικά, το ύψος της οποίας θα συναρτηθεί με τη μετάταξη από 1ης Σεπτεμβρίου του τομέα της εστίασης από τον συντελεστή 13% ΦΠΑ στον συντελεστή 23%.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι ιδρύεται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, όπου θα μεταφερθούν οι αξίες των υπό ιδιωτικοποίηση φορέων. Το Ταμείο θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και θα υπάγεται στην Ελληνική Βουλή.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα ορίζονται από τη Βουλή έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών. Στο ΔΣ του Ταμείου θα υπάρχουν και δύο παρατηρητές από την τρόικα, ένας από το ΔΝΤ και ένας από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό και δη στην Ελβετία, ανέφερε ότι έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση με τις ελβετικές αρχές για τους Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού και προσέθεσε πως «έχουμε ήδη σημαντικά στοιχεία στα χέρια μας», τα οποία, όπως είπε, θα επεξεργαστούμε με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία.
«Αυτοί οι καταθέτες θα πρέπει να αναλάβουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», τόνισε.
Επιβάλλεται τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά κάποιες συναλλαγές τραπεζικού χαρακτήρα. Ερωτηθείς εάν θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες, παρέπεμψε στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο, λέγοντας ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ότι δεν επιθυμεί να θιγεί το τραπεζικό σύστημα.
Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου για να μην υπάρξουν απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα. Εάν επιβληθεί τελικά το μέτρο, θα υπάρξει πρόβλεψη για εισοδηματική ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων.
Δεδομένη θεωρείται δεδομένη η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα υπάρξει άρση του τραπεζικούαπορρήτου για όλα τα δημόσια πρόσωπα, όπως οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπουργοί κ.ά.
Στα ακίνητα, αναστέλλεται για εφέτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και θα επεκταθεί η αναστολή του «πόθεν έσχες» για δύο έως τρία χρόνια, πέραν την πρώτης κατοικίας (όπως ισχύει σήμερα για κατοικία 120τμ με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ).
Ακόμη, θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (σήμερα είναι 400.000 ευρτώ αντικειμενική αξία ανά άτομο) και επιβάλλεται ειδικό τέλος στα ακίνητα (ο υπουργός μίλησε σχηματικά για ύψος 0,1%- 0,2% στην αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των
λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Το ύψος του ειδικού τέλους θα εξαρτηθεί από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου στον ΦΑΠ.
Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο για την α΄κατοικία, προσέθεσε, διαψεύδοντας τις σχετικές εκτιμήσεις.
Για το θέμα του χρέους, επιβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο «τύπου Βιέννης». «Όλοι προσπαθούμε να υπάρχει μια λύση τον Ιούνιο» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει «δηλωμένη πρόθεση πολλών χωρών για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδος μέχρι το 2014», αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, καθώς η διακράτηση ομολόγων ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά με κανονικές διαδικασίες η συζήτηση του προγράμματος, διευκρίνισε ο υπουργός, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Πριν το τέλος Ιουνίου, θα ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η ψήφιση του βασικού εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου.
Όπως είπε ο υπουργός, προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του βασικού εφαρμοστικού νόμου.
«Δυστυχώς η χώρα είναι καταχρεωμένη. Άρα και όλοι οι πολίτες της», είπε ο υπουργός, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Πάντως, εκτίμησε ότι η ύφεση το 2011 θα ανέλθει στο 3,5%.
«Έχουμε επιλογή ανάμεσα σε ένα δύσκολο δρόμο και έναν δρόμο καταστροφής. Αυτή η κυβέρνηση θα επιλέξει το δύσκολο δρόμο, με το όποιο πολιτικό κόστος», είπε, κλείνοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Η κυβέρνηση ζητά την ψήφο του κοινοβουλίου για τα νομοσχέδια αυτά, αλλά πάνω απ’ όλα τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε.