Οι συζητήσεις για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα συνεχίζονται και μάλιστα σιγά-σιγά αυτό συγκεκριμενοποιείται, όπως επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, παρά τις αντιρρήσεις, τους φόβους και τους ενδοιασμούς που εκφράζουν κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αλλά και τράπεζες, που βλέπουν με σκεπτικισμό την συμμετοχή τους σε μια ανταλλαγή χρέους.
Ωστόσο, στο κλίμα αυτό μπορεί να καθυστερήσει η τελική έγκρισή του πακέτου και να αναβληθεί για το φθινόπωρο.
Πάντως, τα σχέδια για έναν δεύτερο κατά σειράν εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας «μορφοποιούνται» σιγά-σιγά σε μία πρόταση για ένα τριετές ‘πακέτο’ δανεισμού ύψους 80 ως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, «που θα είναι έτοιμο μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες», όπως ανέφεραν στις Βρυξέλλες μη κατονομαζόμενες πηγές χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι πηγές αυτές δήλωσαν ότι η τρέχουσα συλλογιστική είναι ότι περίπου 25-30 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις.
Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την ανταλλαγή παρόντων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, εξοφλητέα μεταγενέστερα.
Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 30-40 δισ. ευρώ, θα δοθούν υπό μορφή δανείων από το ΔΝΤ (κατά το ένα τρίτο) και τον Χρηματοπιστωτικό Μηχανισμό Σταθερότητας της ΕΕ (κατά τα δύο τρίτα).
«Το εκτιμώμενο μέγεθος του δανεισμού είναι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, με καίρια παράμετρο τον βαθμό της εθελοντικής συμμετοχής εκ μέρους των ιδιωτών κατόχων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που θα κληθούν να συνεισφέρουν το ένα τρίτο ή και περισσότερο, αυτού του δανεισμού» ανέφερε μιλώντας στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για τον δανεισμό της Ελλάδας.