Ο ένας (Στυλιανίδης) προσπαθούσε με το ζόρι να κάνει Κομοτηναίο τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή
Ο άλλος (Πεταλωτής) τώρα προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη προσφορά του Νέστωρα Τσανακλή
Πολιτιστικές εκδηλώσεις προς όφελος των «ημετέρων» με χιλιάδες ευρώ να δαπανώνται σε διοργάνωση εκδηλώσεων και εκτύπωση αναμνηστικών τόμων
Συνεχίζεται η προσπάθεια των δύο πολιτικών να καλύψουν την ανεπάρκεια τους στον πολιτισμό με εκδηλώσεις πρόσκαιρες, από τις οποίες δεν υπάρχει κανένα όφελος για την πόλη και τους κατοίκους της
Την ίδια ώρα η Τσανάκλειος Σχολή είναι εγκαταλειμμένη στο έλεος του Θεού, έτοιμη να καταρρεύσει, ενώ το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο παραμένει ανεκμετάλλευτο
Γκάφα με το δελτίο Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την Τσανάκλειο, όπου προσπάθησε να διαστρεβλώσει τα λεγόμενα του !!!
Μάρτυρες ακόμα μίας επικοινωνιακής φιέστας, αυτή τη φορά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή, γίναμε το Σάββατο (28/5) το απόγευμα όταν και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νέστωρα Τσανακλή στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Κομοτηνής.
Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση για τον Νέστωρα Τσανακλή δείτε ΕΔΩ
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του κυβερνητικού εκπροσώπου και για ακόμα μια φορά χορηγός επικοινωνίας ήταν το «αγαπημένο» του και φίλα σε αυτόν προσκείμενο Μέσο της περιοχής, το οποίο και διοργάνωσε την εκδήλωση καρπώνοντας τα όποια «οφέλη». Το κόστος της εκδήλωσης ακόμα δεν έγινε γνωστό, όμως υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ ενώ αν τυπωθεί στο μέλλον αναμνηστικός τόμος από το τυπογραφείο του χορηγού της εκδήλωσης, είναι σίγουρο ότι το ποσό που θα δαπανηθεί θα υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
Επί κυβέρνησης ΝΔ παρατηρήθηκε μια εμμονή από τον τότε Υπουργό και βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, να καπηλευτεί η Κομοτηνή το όνομα και την καταγωγή του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Τότε, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, δημιουργήθηκε αντίστοιχο μουσείο με φωτοτυπίες χειρόγραφων εγγράφων του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για μια πολιτιστική υποδομή, από την οποία η Κομοτηνή και οι κάτοικοί της δεν είδαν μέχρι σήμερα κανένα όφελος.
Τώρα, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ακολουθώντας την επικοινωνιακή πολιτική του Ευριπίδη Στυλιανίδη, προσπαθεί με ανάλογες εκδηλώσεις να οικειοποιηθεί την προσφορά του Νέστωρα Τσανακλή. Μια εκδήλωση για την οποία δαπανήθηκαν ήδη πόσες χιλιάδες ευρώ για την εκτύπωση των αντίστοιχων φυλλαδίων που μοιράστηκαν ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις 30.000 ευρώ όταν και θα εκτυπωθούν οι αντίστοιχοι αναμνηστικοί τόμοι, τους οποίους θα αγοράσει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ
Οι εκδηλώσεις αυτές προφανώς και αποτελούν μια προσπάθεια των δύο πολιτικών αρχόντων, του Στυλιανίδη παλαιότερα, και του Πεταλωτή σήμερα, να καλύψουν την όποια ανεπάρκεια τους σε πολιτιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή μας. Προσπαθούν να δείξουν στην κοινωνία της Κομοτηνής ότι παράγουν πολιτιστικό έργο, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και άκρως οδυνηρή για τους δύο πολιτικούς.
Την ίδια ώρα που δαπανώνται άσκοπα χιλιάδες ευρώ σε «ημέτερους», ιστορικά μνημεία της περιοχής μας όπως η Μαξιμιανούπολη, η αρχαία Στρύμη, η Αναστασιούπολη, το Παπίκιο Όρος, η Τσανάκλειος Σχολή βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.
Τα παραπάνω μνημεία με την κατάλληλη αξιοποίηση της Πολιτείας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, ακόμα και του εξωτερικού, κάτι το οποίο θα τόνωνε σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ο κ. Πεταλωτής πριν την έναρξη της εκδήλωσης ξεναγήθηκε στην έκθεση τεκμηρίων από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νέστορα Τσανακλή και τον πολιτισμό του Αιγυπτιώτη ελληνισμού.
Ακολούθως στην ομιλία του με θέμα «Τοπική Ιστορία, μνήμη και σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα», μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η τοπική ιστορία θα πρέπει να διδάσκεται στην εκπαίδευση ενώ παρακίνησε για τη δημιουργία κίνησης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων, του Πανεπιστημίου, φορέων και συλλόγων ώστε να γίνει καταγραφή, σύνταξη και ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας.
Νωρίτερα, στις δηλώσεις του σχετικά με την εκδήλωση ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε την πρώτη εκδήλωση στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Μέγαρο Κομοτηνής, το οργανόγραμμα του οποίου θα πρέπει ολοκληρωθεί για να είναι οριστική η λειτουργία του, κάτι που προσωρινά δεν γίνεται για λόγους οικονομικούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε να φιλοξενηθεί μια εκδήλωση – φόρος τιμής στον Μεγάλο Κομοτηναίο Νέστορα Τσανακλή, σε αυτό το στολίδι της Θράκης. Ο Νέστορας Τσανακλής έβαλε τη σφραγίδα του και τίμησε τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, μέχρι και την Αίγυπτο, μεταλαμπαδεύοντας τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα , την δημιουργικότητα και τον αναπτυξιακό ρομαντισμό των Κομοτηναίων.
Σήμερα, όσα δεν θυμόμαστε εμείς στην Κομοτηνή, με ευθύνη όλων μας, τα θυμούνται οι Έλληνες της Αιγύπτου. Για αυτό το λόγο ήρθαν σήμερα Αιγυπτιώτες οι οποίοι κατέχουν εξέχουσες θέσεις στην Ελληνική Κοινότητα Καϊρου για να μας μεταφέρουν το πνεύμα του Νέστορα Τσανακλή ο οποίος, διατέλεσε και δεύτερος πρόεδρος της Κοινότητας Καϊρου. Ήταν ο πρώτος που έστησε καπνοβιομηχανία στην Αίγυπτο με ελληνικά καπνά και ο πρώτος που πίστεψε ότι μπορεί να μετατρέψει την έρημο σε κήπο, δημιουργώντας την πρώτη οινοπαραγωγική δραστηριότητα ενός Κομοτηναίου που κάποτε θεωρήθηκε ριψοκίνδυνος, ωστόσο μεγαλούργησε και αποτελεί μέρος της Ιστορίας μας, μιας τοπικής Ιστορίας την οποία έχουμε ξεχασμένη.
Είναι ευθύνη δική μας, να κινήσουμε τις δυνάμεις που έχουμε, ώστε ό, τι ανήκει στην Κομοτηνή να ανήκει και στους ανθρώπους της όπως το πνεύμα αυτών των ευεργετών. Δυστυχώς ακόμη δεν τους τιμάμε, δεν τους γνωρίζουμε. Πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για αυτό».
Τέλος ανέφερε «Έλληνες επιχειρηματίες υπάρχουν πολλοί σήμερα, Έλληνες ευεργέτες δεν υπάρχουν όμως μιας και στρέψαμε τα βλέμματα μας αλλού και όχι στην προσφορά στην κοινωνία».
Στο τέλος της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Νίκος Βαδής και η Πρόεδρος των Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής Καϊρου, κ. Βίλλυ Πολίτη, δώρισαν στον κ. Πεταλωτή ένα αντίγραφο πορτραίτου του Νέστορα Τσανακλή.
«ΠΡΩΤΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η παραπάνω εκδήλωση αποτέλεσε και την πρώτη επίσημη για το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Κομοτηνής. Ένα Κέντρο για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ και το οποίο μέχρι σήμερα μένει τελείως ανεκμετάλλευτο από τους αρμόδιους φορείς ελλείψει τόσο χρηματοδότησης όσο και κατάλληλου φορέα για να το διαχειριστεί. Ο κ. Πεταλωτής για τη λειτουργία του τόνισε ότι «χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται πρόσληψη προσωπικού. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε όμως να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια για να μπορέσουμε να χαιρόμαστε αυτό το κόσμημα».
Η ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μόνο ως γκάφα του Γιώργου Πεταλωτή μπορεί να χαρακτηριστεί η έκδοση του δελτίου Τύπου από το γραφείο του, στο οποίο σαφώς και γίνεται διαστρέβλωση των λεγόμενών του στους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της εκδήλωσης και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι μέλλει γεννέσθαι με την Τσανάκλειο Σχολή, η οποία είναι εγκαταλειμμένη στο έλεος του Θεού ο κ. Πεταλωτής απάντησε πως «Για την Τσανάκλειο Σχολή υπάρχει ιδιοκτησιακός φορέας, γνωρίζουμε την ιστορία. Είχε παραχωρηθεί η χρήση στο Πανεπιστήμιο. Στεγαζόταν η Πρυτανεία του ΔΠΘ. Είναι ένα κτίριο που ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής και φυσικά στις δύσκολες οικονομικά στιγμές ελπίζουμε ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει αυτό το στολίδι που άφησε ως σημείο μνήμης και μάλιστα ως αστική σχολή ο Νέστωρας Τσανακλής».
Στο δελτίο Τύπου όμως που εξέδωσε, αντί της παραπάνω απάντησης, δίνεται ως απάντηση η εξής : «Στις δύσκολες οικονομικά στιγμές γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί για μην κινδυνέψει αυτό το στολίδι, που άφησε ως σημείο μνήμης ο Νέστορας Τσανακλής».
Από το «ελπίζουμε να βρεθεί χρηματοδότηση» μέχρι το «γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ» σαφώς υπάρχει και μια μεγάλη απόκλιση. Η μόνη ερμηνεία που εμείς μπορούμε να δώσουμε ήταν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ώρα που έκανε τις δηλώσεις δεν ήταν ενημερωμένος πλήρως για την Τσανάκλειο Σχολή και την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Κομοτηνής προκειμένου να το εντάξει στο ΕΣΠΑ. Ενημέρωσε, η οποία και προφανώς έγινε αργότερα από τον κ. Πετρίδη και γι’ αυτό το λόγο προσπάθησε να διορθώσει τις δηλώσεις του ο κ. Πεταλωτής στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΤΣΑΝΑΚΛΗΣ
Το όνομα του Νέστωρα Τσανακλή λίγο πολύ μνημονεύεται μέχρι και τις μέρες από όλους τους κατοίκους της Κομοτηνής, όμως αναμφίβολο είναι ότι λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν την προσφορά του στην πόλη μας.
Ο ίδιος γεννήθηκε στην Κομοτηνή και στην ηλικία των 15 ετών μετανάστευσε στην Αίγυπτο όπου επιδόθηκε στο εμπόριο του καπνού, κατορθώνοντας να δημιουργήσει μια μεγάλη αιγυπτιακή βιομηχανία τσιγάρων, η οποία και τον έκανε πάμπλουτο.
Ο ίδιος δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς στην καπνοβιομηχανία του δούλευαν πολλοί συμπατριώτες του ενώ παράλληλα τα τσιγάρα παράγονταν αποκλειστικά με καπνό που εισήγαγε από την περιοχή της Θράκης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χάρη στην εισαγωγή ελληνικού καπνού στην Αίγυπτο, κάθε χρόνο στην Ελλάδα εισέρεαν 1.500.000 λίρες !
Εκτός της επιχειρηματικής του προσφοράς, ο Νέστωρας Τσανακλής προσέφερε και στον τομέα της εκπαίδευσης. Επί σειρά ετών παρείχε 200 λίρες ετησίως για τη συντήρηση των εκπαιδευτηρίων της Κομοτηνής ενώ με δικά του χρήματα ανεγέρθηκε η Αστική Σχολή Τσανακλή, στην οποία στεγάστηκε η Γενική Διοίκηση Θράκης και πολλά χρόνια αργότερα η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Εκτός των παραπάνω ο Νέστωρας Τσανακλής ανήγειρε εκκλησία αλλά και πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αίγυπτο.
Ελευθέριος Ε. Γλερίδης