Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αν η Ευρώπη και το ΔΝΤ εμπλακούν άμεσα στην σχετική διαδικασία, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται τραπεζίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Η εποπτεία του προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα έδινε την αίσθηση του κατεπείγοντος, είπαν οι τραπεζίτες.
«Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται από έναν ανεξάρτητο φορέα», φέρεται να δήλωσε στέλεχος ενός εκ των χρηματοοικονομικών συμβούλων που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
«Οι Έλληνες πολιτικοί καθυστερούν, γιατί γνωρίζουν ότι ο λαός αντιδράει στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμφωνήσουν με την εμπλοκή ξένων και να γίνει σύντομα μια καλή αρχή», προσέθεσε.
«Ποιος ο λόγος να διορίζεις συμβούλους, αν δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές;», αναρωτήθηκε ο τραπεζίτης.
Μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών που έχουν οριστεί ως σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων είναι οι Deutsche Bank, Credit Suisse και Credit Agricole.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικού φορέα για την αξιοποίηση της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ασκούν πιέσεις ώστε η ΕΕ, το ΔΝΤ ή ακόμη και η ΕΚΤ να έχουν την εποπτεία του νέου ταμείου.
«Τον έλεγχο της διαδικασίας πρέπει να τον έχει μια ανεξάρτητη αρχή. Το να αφήσεις την Ελλάδα να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο ενέχει πολιτικούς κινδύνους. Έως τώρα η διαδικασία είναι λίγο θολή», φέρεται να σχολίασε δεύτερος τραπεζίτης.
«Πριν πάτε να πουλήσετε μια εταιρία, πρέπει πρώτα να την αναδιαρθρώσετε για να την καταστήσετε πιο ελκυστική στους επενδυτές, κάτι που δεν έχει γίνει σε αυτή την περίπτωση», λέει από την πλευρά της η οικονομολόγος της Citigroup Τζιάντα Τζιάνι. «Θα συνεπάγονταν περικοπές που θα δυσκόλευαν την ελληνική κυβέρνηση», προσέθεσε.
Ορισμένες εταιρίες μπορεί να προσέλκυαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, αν επιταχυνόταν η διαδικασία πώλησης με τη βοήθεια των ξένων, σχολίασε ο Ντέιβιντ Σίμσον, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων της KPMG.
«Όποιος και αν είναι ο αγοραστής, πρέπει να πιστέψει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να βγάλει κέρδος. Και αν το περιβάλλον δεν μου επιτρέψει να αυξήσω τα λιμενικά τέλη ή να απολύσω υπαλλήλους ή να αναδιοργανώσω τα πράγματα, τότε δεν θα αγοράσω», είπε.
Πάντως, η κυβέρνηση τονίζει ότι το μόνο που επιθυμεί είναι η «τεχνική» συνδρομή της τρόικας.
Επίσπευση αποκρατικοποιήσεων και επιφυλάξεις
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την απειλή, μάλιστα, ότι μπορεί το ΔΝΤ να μην διαθέσει το μερίδιο του από την επόμενη (5η) δόση του δανείου προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.
Μετά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την Deutsche Telekom για την πώληση ποσοστού τουλάχιστον 10% του ΟΤΕ.
Μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Για το 2011 προσδοκώνται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 3,5-5,5 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η διάθεση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του 75% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, του 40% της ΕΥΑΘ, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος», η επέκταση των αδειών του ΟΠΑΠ και η πώληση του 32% της ΔΕΠΑ.
Επιφυλάξεις για την επιτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχουν εκφράσει αρκετοί αναλυτές, όπως και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ.
Σημειώνεται ότι όλη αυτή η συζήτηση για τον «κίνδυνο» εξόδου από την Ευρωζώνη δεν βοηθά καθόλου, καθώς κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μία χώρα που ενδέχεται να αλλάξει νόμισμα και να προχωρήσει εν συνεχεία σε υποτίμηση.
Ο Τ. Μάγερ δεν βλέπει να υπάρχουν αγοραστές.
«Θα ήταν καλό εάν η Ελλάδα τα κατάφερνε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα συνέβαλε στην άμβλυνση ενός μέρος των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Προς το παρόν όμως δεν διακρίνω τη δυνατότητα πώλησης δημόσιας περιουσίας σε τόσο μεγάλο εύρος. Δεν μιλώ για τα 300 δισ. ευρώ που προσδοκούν συνολικά οι Έλληνες, αλλά δεν θεωρώ εφικτή ούτε την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ που αναφέρονται. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αγοραστές για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Ποιος θα ήθελε σήμερα να επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα ή ελληνικές επιχειρήσεις που ανήκαν μέχρι πρότινος στο κράτος;», σημείωσε.
Ο κ. Μάγερ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί να επιλύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Και τα προβλήματα αυτά είναι χαμηλή ανταγωνιστικότητα εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους της εργασίας, εξαιτίας της παρωχημένης οικονομικής διάρθρωσης, στην οποία η αγροτική οικονομία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, που δεν μπορούν να αναπτύξουν σύντομα μεγάλη δυναμική. Απαιτείται χρόνος», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Πιστεύω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με εκείνη της ανασυγκρότησης της ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση. Μπορεί η κατάσταση της Ελλάδας να μην είναι τόσο δραματική, αλλά και αυτή απαιτεί ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία προκειμένου να αναπτυχθεί η δέουσα δυναμική. Θα απαιτηθεί ωστόσο πολύς χρόνος, όπως είδαμε στην περίπτωση των περιοχών της πρώην ανατολικής Γερμανίας».