Με τη συμμετοχή 5.329 φοιτητών πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη (18/5) οι φοιτητικές εκλογές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου για ακόμα μια χρονιά επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία της φοιτητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.329 έγκυρων ψηφοδελτίων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συγκέντρωσε 2.225 ψήφους και ποσοστό 40,62%, η ΠΑΣΠ 1.941 ψήφους και ποσοστό 35,43%, η ΠΚΣ 479 ψήφους με ποσοστό 8,74%, η ΕΑΑΚ 375 ψήφους με ποσοστό 6,85%, η Αριστερή Ενότητα 287 ψήφους με ποσοστό 5,24% και τα διάφορα άλλα ψηφοδέλτια 22 ψήφους με ποσοστό 0,40%.
Φωτορεπορτάζ από τις φοιτητικές εκλογές στο ΔΠΘ δείτε ΕΔΩ
Από τα παραπάνω αποτελέσματα, σε σχέση με το 2010 προκύπτει άνοδος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατά 3,33% ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις σημείωσαν πτώση στα ποσοστά τους με εξαίρεση την Αριστερή Ενότητα, η οποία σημείωσε μικρή άνοδο της τάξεως του 0,93%.
Τα Τμήματα της Κομοτηνής
Όσον αφορά τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, από τα εννέα (9) συνολικά, η παράταξη της ΠΑΣΠ κατάφερε να εκλεγεί πρώτη σε πέντε (5) με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όμως να συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων καθώς επικράτησε στα τέσσερα (4) δυναμικότερα τμήματα του ΔΠΘ.
Συγκεκριμένα, στη Νομική η ΔΑΠ-ΝΦΚ συγκέντρωσε 537 ψήφους (44,56%) έναντι 397 ψήφων (32,95%) της ΠΑΣΠ, 95 ψήφων (7,88%) της Αριστερής Ενότητας, 74 ψήφων (6,14%) της ΕΑΑΚ και 66 ψήφων (5,48%) της ΠΚΣ.
Στο Παρευξεινίων η ΔΑΠ συγκέντρωσε 185 ψήφους (60,26%), η ΠΑΣΠ 88 (28,66%), η Αριστερή Ενότητα 19 (6,19%) και η ΠΚΣ 11 (3,58%).
Στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, πρώτη ήρθε η ΠΑΣΠ με 234 ψήφους (55,58%) και ακολούθησαν η ΔΑΠ με 137 ψήφους (32,54%), η ΠΚΣ με 30 (7,13%) και η Αριστερή Ενότητα με 17 ψήφους (4,04%).
Στο τμήμα Ιστορίας – Εθνολογίας η ΔΑΠ επικράτησε συντριπτικά συγκεντρώνοντας 294 ψήφους και ποσοστό 60,74% με την ΠΑΣΠ να έρχεται δεύτερη με ψήφους 128 και ποσοστό 26,45%. Ακολούθησαν η Αριστερή Ενότητα με 33 ψήφους και 6,82% και η ΠΚΣ με 12 ψήφους και 2,48% ποσοστό.
Ένταση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας
Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο κτίριο της παλιάς Νομικής, όταν απογευματινές ώρες της ημέρας διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, μέλη φοιτητικών παρατάξεων των ΤΕΦΑΑ πιάστηκαν στα χέρια διαφωνώντας για τον τρόπο διαδικασίας των εκλογών με αποτέλεσμα να σταματήσει η ψηφοφορία για περίπου μία ώρα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση σημειώθηκε και μεταξύ των μελών της ΠΑΣΠ, φοιτητών στα ΤΕΦΑΑ για άγνωστους λόγους.
Κοινοί οι αγώνες των φοιτητών
Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων στάθηκαν στα κοινά προβλήματα των φοιτητών, παραβλέποντας κατά κύριο λόγο τις ιδεολογικές και κομματικές τους διαφορές.
Προβλήματα που σχετίζονται με το θέμα της σίτισης, της δωρεάν μεταφοράς και στέγασης ήταν αυτά στα οποία στάθηκαν ιδιαίτερα οι φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Σούλης Γιάννης από την ΠΑΣΠ ΤΕΦΑΑ σημείωσε ότι «δεν φοβόμαστε να είμαστε κόντρα σε κυβερνήσεις είτε αυτές είναι του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ και με απόψεις που υπερασπίζονται πάντα τα συμφέροντα όλων των φοιτητών, ζητάμε την υποστήριξη τους. Τα θέματα που μας απασχολούν είναι πάρα πολλά. Από το νομοσχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου, το οποίο είναι κατάπτυστο κατά τη γνώμη μας, από το θέμα της σίτισης που προέκυψε με τις κάρτες, όπου οι φοιτητές δεν έχουν το δικαίωμα να τρώνε όλοι δωρεάν, από το να μπούνε εισιτήρια στα λεωφορεία. Η μεταφορά, η σίτιση, η στέγαση είναι δωρεάν και είναι κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών, τα οποία υπερασπιζόμαστε εδώ και χρόνια».
Ο Γιώργος Νικολόπουλος, εκπρόσωπος της ΔΑΠ ΤΕΦΑΑ, τόνισε πως «υπήρχαν θέματα με τη σίτιση, που ευτυχώς έληξε, και τη δωρεάν μεταφορά» ενώ αναφερόμενος και στο επάγγελμα των γυμναστών σημείωσε ότι «το επάγγελμα είναι κορεσμένο, εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο. Οι φοιτητές κρίνουν, ξέρουν ποιος και τι τους υποστηρίζει και ξέρουν τι θα εκλέξουν».
Τέλος, ο Δημήτρης Γαβράς, εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής ΤΕΦΑΑ, δήλωσε πως «δίνουμε καθημερινά μια μάχη και θέλουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς να μπούμε μέσα και να τους ανατρέψουμε. Περιμένουμε ότι θα δοθεί ένα μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας σε όλα τα μέτρα που περνάνε η κυβέρνηση και η Ε.Ε. Οι φοιτητές να κάνουν κριτήριο ότι εμπειρία έχουν μαζέψει από τη ζωή τους, αυτοί και οι γονείς τους, ότι δυσκολία είχαν μέχρι τώρα».