Ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να κάνει φέτος διακοπές, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου ενώ το 2010 σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες δεν ταξίδεψε για διακοπές, με το 58% να αναφέρει ως αιτία τις οικονομικές δυσκολίες, βάσει των στοιχείων του Ευρωβαρόμετρου.
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για όσους δεν πήγαν το 2010 διακοπές έφτασε το 20,7%, με το 41% να επικαλείται οικονομικούς λόγους.
Οι Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα Ευρωπαίους που δύσκολα θα κάνουν φέτος διακοπές εκτός συνόρων: Εντός των τειχών θα τις περάσει το 85% όσων Ελλήνων ταξιδέψουν, έναντι του 51% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αυτό βέβαια δεν οφείλεται αυστηρά σε οικονομικούς λόγος, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά ξεπερνούν το μέσο όρο της ΕΕ και για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Στην Κύπρο όμως, εξίσου δημοφιλή τουριστικά, μόλις το 37% όσων ταξιδέψουν θα μείνει στο εσωτερικό.
Οι πλέον δημοφιλείς επιλογές για τους Ευρωπαίους το 2011 είναι η Ιταλία (11,5%), η Ισπανία (8,6%) και η Γαλλία (8,2), ενώ το 23% των Ευρωπαίων δεν έχει ακόμη αποφασίσει πού θα περάσει τις διακοπές του.
Το 2010, πιο πολυταξιδεμένοι Ευρωπαίοι ανακηρύχθηκαν οι Φινλανδοί (89%), οι Δανοί, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί (87%), οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου (85%) και οι Νορβηγοί (84%).
Από τα στοιχεία φαίνεται και η σημασία του «καλού “τουριστικού” ονόματος» ενός προορισμού για την προσέλκυση επισκεπτών: To 29% των Ευρωπαίων και το 31% των Ελλήνων λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις από φίλους και συνεργάτες, ενώ η έρευνα από το Διαδίκτυο έπεται με 26% για Έλληνες και υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Ο Έλληνας τουρίστας έχει επίσης ελαφρώς πιο… παραδοσιακό προφίλ στην επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού, προτιμώντας κατά 65% των Ελλήνων «γνωστούς, παραδοσιακούς» προορισμούς, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 58%.
Επιπλέον, σημαντικότερο πόλο έλξης σε έναν τουριστικό προορισμό αποτελούν για τους Έλληνες η πολιτιστική κληρονομιά (32%), η φύση (32%) και η διασκέδαση (17%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ευρωπαίους είναι 27%, 32% και 14%.
Σε ό,τι αφορά το μεταφορικό μέσο, το 48,5% των Ελλήνων, έναντι 44% των Ευρωπαίων, χρησιμοποιεί ΙΧ για να φτάσει στον τουριστικό προορισμό του. Αεροπλάνο χρησιμοποιεί το 21% των Ελλήνων (39% στην ΕΕ), πλοίο χρησιμοποιεί το 20% (3% στην ΕΕ) και λεωφορείο το 8,2% των Ελλήνων (6% στην ΕΕ).
Εξάλλου, το 74% των Ελλήνων δηλώνει ότι οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές τους (έναντι 57% στην ΕΕ), το 14% απευθύνεται σε ταξιδιωτικά γραφεία (έναντι 23% στην ΕΕ) και μόλις το 3,5% των Ελλήνων κάνει κρατήσεις μέσω Internet (έναντι 12,6% στην ΕΕ).
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έρευνα για τις τουριστικές τάσεις των Ευρωπαίων επιβεβαιώνει ότι ο τουριστικός κλάδος έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση. «Το γεγονός ότι 58% των κατοίκων της ΕΕ επιλέγει να απολαύσει τις διακοπές του στην Ευρώπη επισημαίνει ότι, γενικά, ο τουριστικός κλάδος ανακάμπτει και καθίσταται και πάλι κλάδος ανάπτυξης», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Αντόνιο Ταγιάνι.
Τέλος, σύμφωνα με τη Eurostat, οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών το 2010 είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική αύξηση: στα ξενοδοχεία και σε άλλα τουριστικά καταλύματα σημειώθηκε σημαντική αύξηση 5,1%, σε σύγκριση με τις διανυκτερεύσεις των ημεδαπών που αυξήθηκαν κατά 1,1%.
Η αύξηση που σημειώθηκε το 2010 κάλυψε περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης το 2008 και το 2009 για το σύνολο των διανυκτερεύσεων και τις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών.