Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 13%, στο 23% εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Ο κ. Κουσελάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης στις προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, υποστήριξε πως το TAXISnet «δουλεύει πολύ καλά», ενώ προειδοποίησε πως στις περιπτώσεις επιστροφής φόρου πάνω από 1.500 ευρώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος.
«Στόχος μας δεν είναι οι περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Δεν θα προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους αυξήσεις» ξεκαθάρισε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και σε μεγαλύτερη ύφεση.
Ο κ.Κουσελάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη κάτι, καθώς δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να κάνουμε το καλύτερο για να εξυπηρετήσουμε το φορολογούμενο» τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το TAXISnet «δουλεύει πολύ καλά», καθώς όπως είπε, για πρώτη φορά υποβλήθηκαν 950.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα των αποδείξεων ο κ.Κουσελάς τόνισε ότι θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
«Σε περίπτωση επιστροφών από 1.500 ευρώ και πάνω υπάρχει έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση υποβολής πλασματικών στοιχείων γιατί θα υπάρξει έλεγχος».
Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι κύριος στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Ξεκινάμε μία μεγάλη επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής. Έχουμε για πρώτη φορά ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο με ποσοτικοποιημένους, μετρήσιμους στόχους και εξειδίκευση ευθυνών για κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Ο στόχος για το 2011 είναι επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» τόνισε ο κ. Κουσελάς.
Και πρόσθεσε: «Μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε όλες τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που κάναμε. Έχουμε προχωρήσει σε καινοτομίες για να βάλουμε στο στόχαστρο όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν».
Αυτό γίνεται, όπως είπε, με τους εξής τρόπους:
- Με το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων που για πρώτη φορά μπήκε στο φορολογικό μας σύστημα.
- Με την αλλαγή της φιλοσοφίας των ελέγχων μέσω δείγματος με ανάλυση κινδύνου.
- Με τη συνυπευθυνότητα του λογιστή και την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων που επιχειρείται για πρώτη φορά.
- Με την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών.
- Με το σύστημα των τεκμηρίων και των αποδείξεων.