Μετ’ εμποδίων αναμένεται να υλοποιηθεί ο φετινός σχεδιασμός της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενόψει και της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.
Στην καθιερωμένη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/4) στην Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, μεταξύ των αρμοδίων φορέων, οι εκπρόσωποι όλων των Δήμων της Ροδόπης δήλωσαν στους Διευθυντές της Πυροσβεστικής και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜ-Θ, οικονομική αδυναμία να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των Δήμων τόνισαν ότι δεν υπάρχουν ούτε χρήματα αλλά ούτε και το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες διάνοιξης αγροτικών και δασικών δρόμων, καθαρισμού παραπλεύρως των δρόμων, καθαρισμού των αντιπυρικών ζωνών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου Αρριανών τόνισε ότι «δεν έχουμε χειριστές για τα μηχανήματα» ενώ ο εκπρόσωπος του Δήμου Ιάσμου αναρωτήθηκε «δεν έχουμε λεφτά ούτε για τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, ούτε καν για πετρέλαιο, πως θα υλοποιήσουμε όλες αυτές τις προτάσεις;».
Παρά πάντως τις επιφυλάξεις των εκπροσώπων των Δήμων, ο κ. Κοκολάκης δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις αρχές Μαΐου ενώ παράλληλα, εξέφρασε και την αισιοδοξία του, ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις όποιες πυρκαγιές εκδηλωθούν στην πυρκαγιά.
Κώστας Κοκολάκης : «Το ζήτημα είναι να υπάρξει ιεράρχηση και να αξιοποιηθούν καταλλήλως τα χρήματα»
Την ανάγκη της ιεράρχησης των αναγκών και της κατάλληλης αξιοποίησης των χρημάτων που θα διατεθούν έθεσε ο Κώστας Κοκολάκης, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜ-Θ.
«Το θέμα είναι να παίρνει σάρκα και οστά, να αξιοποιούμε τι έγινε τον προηγούμενο χρόνο, ποια ήταν τα θετικά και αρνητικά, ποιος είναι ο φετινός σχεδιασμός μιας και υπάρχει ο «Καλλικράτης», να δούμε που πονάμε και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις προκειμένου σαν Πολιτική Προστασία να μειώσουμε τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις.
Το 97% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στον παράγοντα άνθρωπο και ένα 3% σε φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι κεραυνοί. Είτε εκ προθέσεως είτε εξ αμελείας εμείς οι άνθρωποι βάζουμε τις φωτιές, άρα από εμάς εξαρτάται αν θα βάλουμε φωτιά και από εκεί και πέρα πόσο γρήγορα θα την εντοπίσουμε και θα την αντιμετωπίσουμε.
Τα χρήματα δεν έχουν έρθει ακόμα, συνήθως αρχές του Μαΐου έρχονται οι πιστώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα είναι να αξιοποιούνται τα χρήματα σωστά, να υπάρχει μια ιεράρχηση του τι θα γίνει. Θα ξαναγίνει η σύσκεψη σε πιο στενό κύκλο για να δούμε πως θα αξιοποιηθούν πιο σωστά τα χρήματα αυτά.
Η αγωνία των νέων δημοτικών αρχών ήταν επειδή άλλα ήταν τα όρια των Δήμων παλαιότερα, σήμερα έχουμε μεγαλύτερες εκτάσεις άρα και μεγαλύτερες ευθύνες. Λίγο πολύ οι αρμόδιοι φορείς οι άμεσοι φορείς, όπως η Πυροσβεστική, ξέρουν τι θα κάνουν και τι θα αντιμετωπίσουν και νομίζω ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ότι συμβεί. Αποφεύγουμε να γινόμαστε εγγυητές. Πιστεύω ότι και τώρα αν γίνει κάτι θα το αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο κ. Κοκολάκης.
Δημήτρης Κεραμιτζής : «Περιμένουμε τις πιστώσεις για να γίνουν οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας»
Εν αναμονή της έγκρισης των πιστώσεων προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες συντήρησης αντιπυρικής προστασίας βρίσκεται η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης, σύμφωνα με τον δασολόγο κ. Δημήτρη Κεραμιτζή.
Το κόστος για τις εργασίες αντιπυρικής προστασίας ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ευρώ ώστε να υπάρχει μια πλήρη βατότητα στο βασικό δίκτυοενώ έχει προϋπολογιστεί με μελέτες ένα ποσό των 500-700.000 ευρώ όσον αφορά εργασίες καθαρισμού, δεξιά και αριστερά, από δρόμους, αντιπυρικές ζώνες δηλαδή και διάνοιξη κάποιων δρόμων.
«Αυτές οι μελέτες είναι εγκεκριμένες και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε μόλις έρθουν οι πιστώσεις, οι οποίες έρχονται συνήθως κάθε χρόνο Απρίλιο – Μάιο» σημείωσε ο κ. Κεραμιτζής.
Ο κ. Κεραμιτζής αναφερόμενος στους δασικούς δρόμους σημείωσε ότι «οι ανάγκες όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνουν. Οι δασικοί δρόμοι Γ’ κατηγορίας, με τις βροχοπτώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο, παθαίνουν ορισμένες βλάβες. Οι βλάβες αυτές δεν είναι βλάβες που απαγορεύουν τη διέλευση. Απλώς, στενεύουν κάπως το οδόστρωμα ή υπάρχουν ανωμαλίες. Αυτό δεν απαγορεύει την πρόσβαση σε οχήματα. Τα σύγχρονα μέσα όμως της Πυροσβεστικής περιλαμβάνουν στους στόλους τους μεγάλα οχήματα, τα οποία δυσκολεύονται να μετακινηθούν.
Υπάρχει συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όπου χρειαστεί να γίνουν οι απαραίτητες διανοίξεις ή χώροι μανούβρας, δεν έχουμε καμία αντίρρηση ώστε να διευκολύνουμε το έργο τους»..
Κωνσταντίνος Παπάζογλου : «Και ο καλύτερος μηχανισμός να υπάρξει πάντοτε θα υπάρχουν πυρκαγιές»
Στα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σε πυροφυλάκια, δασικούς και αγροτικούς δρόμους στάθηκε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, Κωνσταντίνος Παπάζογλου. «Έχουν ελεγχθεί τα πυροφυλάκια. Οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτά δεν είναι προσβάσιμοι, οπότε ζητήσαμε από τους Δήμους να κάνουν κάποιες εργασίες. Το πυροφυλάκιο του Δήμου Σαπών χρειάζεται αντικατάσταση. Πολλοί δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, επίσης, δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι Υπηρεσίες που πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες δράσεις κατέγραψαν τα προβλήματα» σημείωσε ο κ. Παπάζογλου.
Όσον αφορά τις περιπολίες ο κ. Παπάζογλου τόνισε ότι αυτές θα γίνονται σε καθημερινή βάση και θα αυξάνονται όσο αυξάνεται ο δείκτης επικινδυνότητας ενώ, επίσης, δήλωσε ότι «θα ήταν ουτοπία να μην υπάρξουν πυρκαγιές ή δασικές καταστροφές. Και ο καλύτερος μηχανισμός να υπάρξει πάντοτε θα υπάρχουν πυρκαγιές».
Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής αναφέρθηκε παράλληλα και στην περσινή χρονιά την οποία χαρακτήρισε ως αρκετά καλή. «Είχαμε μόνο 1,5 στρέμμα δασικού δάσους και 14 στρέμματα δασικής έκτασης που κάηκαν στο Νομό μας. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ήταν πάρα πολύ χαμηλά τα επίπεδα. Βοήθησαν σε αυτό όμως και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Παπάζογλου.