Αλλοπρόσαλλη πολιτική του πρώην Δημάρχου, Δημήτρη Κοτσάκη
Με την εκπόνηση μελετών για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ
Ανακοίνωσε τη δημιουργία χώρου ανακύκλωσης αποβλήτων ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που μολύνουν σήμερα το περιβάλλον
Έντονα παράπονα και διαμαρτυρίες των κατοίκων του Κοσμίου, των Υφαντών, της Παραδημής και του Ηφαίστου
Στο προηγούμενο φύλλο μας σχολιάσαμε σχετικά την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο χωριό Κόσμιο. Με την ανάγνωση του σχολίου μας κάποιοι πολίτες μας ενημέρωσαν σχετικά με τις διαδικασίες που τηρήθηκαν για τη δημιουργία αυτών των Χώρων Υγειονομικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.
Η ιστορία αρχίζει το 2005 όταν ο τότε δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής ευαισθητοποιημένος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος προκάλεσε συνάντηση φορέων και επιστημόνων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της εκμετάλλευσης των στερεών αποβλήτων αφού είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε τότε ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών σε διάφορα σημεία του νομού που μόλυναν το περιβάλλον.
Μετά τις εκλογές του 2006 ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κοτσάκης συγκάλεσε νέα σύσκεψη στην ΤΕΔΚ και αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης απο το ΤΕΕ για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου. Μετά την εκπονηθείσα μελέτη αποφασίστηκε να ζητηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μηχανικούς και εταιρείες που είχαν ανάλογη εμπειρία του αντικειμένου.
Επελέγη μετά από σχετική μελέτη του ΤΕΕ τοποθεσία μεταξύ Κοσμίου και Ισάλου όμως η τότε δημοτική αρχή μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων του Κοσμίου ανακοίνωσε αναβολή εκτέλεσης του έργου χωρίς να προχωρήσει σε νέα επιλογή χώρου ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών σε διαφορές περιοχές του νομού.
Έτσι σήμερα οι κάτοικοι του Κοσμίου διαμαρτύρονται για την ρίψη μπαζών κοντά στο χωριό τους και για την εμφάνιση τεράστιων τρωκτικών που καταστρέφει τις περιουσίες τους, οι κάτοικοι των Υφαντών διαμαρτύρονται για το θάψιμο των μπαζών σε χώρο όπισθεν της ΒΕΑΚ, οι κάτοικοι της περιοχής Παραδημής αγανακτούν για το ίδιο φαινόμενο ενώ οι κάτοικοι της περιοχής του Πανεπιστημίου καταγγέλλουν την ρίψη τεράστιων ποσοτήτων στο εκεί ποτάμι με αποτέλεσμα τη μόλυνση του νερού.
Ο Δήμος Κομοτηνής από την πραγματοποίηση του έργου θα ειχε αντισταθμιστικά οφέλη αφού από την εκμετάλλευση των μπαζών θα είχε χωρίς κανένα δικό του κόστος αμμοχάλικα για τις ανάγκες του τεχνικού προγράμματος αλλά και φυτικό χώμα για τις ανάγκες των κηπευτικών του δραστηριοτήτων.
Η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται σε ένα λαβύρινθο προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν κατά τη προηγουμένη δημοτική θητεία και δεν ασχολήθηκε με το φλέγον αυτό ζήτημα όμως είναι σίγουρο ότι ο Γιώργος Πετρίδης που ενημερώθηκε σχετικά θα προχωρήσει χωρίς πολιτικές επικοινωνιακές σκοπιμότητες στη λύση του προβλήματος.
Είναι μια πρωτοβουλία που θα αποφέρει έσοδα στο Δήμο χωρίς να απαιτούνται χρήματα για την επένδυση που φυσικά δεν υπάρχουν.
* Οι φωτογραφίες είναι από χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων περιμετρικά της πόλης της Κομοτηνής