Με μεγάλη επιτυχία και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (2/4) στο Σμόλιαν της Βουλγαρίας το Ελληνοβουλγαρικό φόρουμ πολιτών που αποτελούσα την ουσιαστική συνέχεια της περυσινής πρωτοβουλίας που έλαβε χώρα στη πόλη της Ξάνθης και συνδιοργανώθηκε από τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Αθήνα και Σόφια και τις ΤΕΔΚ Ξάνθης και Σμόλιαν.
Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο όμως ήταν και η εκπροσώπηση καθότι εκτός του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Αρχέλαο Γρανά, Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλο και Ξάνθης Φώτη Καραλίδη και περιφερειακούς συμβούλους, οι Ευρωβουλευτές των δύο χωρών τίμησαν με τη παρουσία και τις τοποθετήσεις τους την εκδήλωση, Δήμαρχοι τόσο από την Περιφέρειά μας όσο και από τη Βουλγαρική πλευρά, με οικοδεσπότη την Δήμαρχο Σμόλιαν και Πρόεδρο ΚΕΔΚ Βουλγαρίας, κ. Ντόρα Γιάνκοβα. Οι συμμετέχοντες από Ελλάδα και Βουλγαρία κατέκλυσαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Δήμου Σμόλιαν συμμετέχοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που ακολούθησαν κάθε κύκλο εισηγήσεων.
Θέματα όπως η νέα πρόσκληση για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία και η ολοκλήρωση των μεταφορικών και ενεργειακών κόμβων κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις με κοινό άξονα την παραδοχή πως οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και πως τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης στη κατεύθυνση της περιφερειακής ανάπτυξης είναι επίσης κοινά και χρήζουν διμερούς συντονισμού και απαράμιλλης συνεργασίας.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Αρης Γιαννακίδης έκανε λόγο για την απαρχή μίας νέας συνεργασίας με την περιφέρεια πλέον ως τον αξιόπιστο θεσμικό εταίρο και στόχο την δημιουργία μίας κοινής αναπτυξιακής προοπτικής.
Ο Περιφερειάρχης έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη συνεργασίας σε ζητήματα μεταφορών, ενέργειας, τουρισμού, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πρόληψη ρύπανσης του περιβάλλοντος μέσα από στοχευμένες δράσεις και συνέργειες.
Τέλος ο Περιφερειάρχης πρότεινε την δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας» (Ε.Ο.Ε.Σ.) που θα ασχολείται πρωτίστως με την εφαρμογή προγραμμάτων ή έργων εδαφικής συνεργασίας που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινότητα αλλά και σε συγκεκριμένες δράσεις εδαφικής συνεργασίας στο πλαίσιο του στόχου της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, με ή χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Κοινότητας.