Στο ποσό του 1.070.000 ευρώ θα ανέλθει ο προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης του έργου «Καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ», οι όροι της οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ.
«Καθυστερημένο και προβλέψιμα ανεπαρκές το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του 2011 στην ΠΑΜΘ», αναφέρει η Περιφερειακή Αναγέννηση
Ως καθυστερημένο και ανεπαρκές χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ο συνδυασμός «Περιφερειακή Αναγέννηση». Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «Η διοίκηση κατέθεσε προς έγκριση προγραμματική σύμβαση , πρόχειρη και βεβιασμένα συνταγμένη, με σημαντικές ελλείψεις, με δυσκίνητο τρόπο λειτουργίας, με ανεπαρκείς πόρους και πηγές χρηματοδότησης , με ερωτηματικά στην ροή της χρηματοδότησης αλλά ,κυρίως, με ανεπαρκή δομή αποτελεσματικής επιστημονικής παρακολούθησης.
Ταυτόχρονα, επιλέχθηκε το μοντέλο της εργολαβικής καταπολέμησης, αντί αυτού με αυτεπιστασία, που θα δημιουργούσε εκατό(100) νέες θέσεις εργασίας, θα αύξανε την αποτελεσματικότητα και θα απομείωνε το κόστος καταπολέμησης. Επίσης δεν χρησιμοποιεί δοκιμασμένες δομές, με έμπειρο προσωπικό και με εξοπλισμό, όπως π.χ. του Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Ξάνθης. Ολα αυτά εξαιτίας μιας ασυγχώρητης καθυστέρησης, που μεταθέτει τον χρόνο εφαρμογής σε βάρος της υγείας των πολιτών, σε καιρό που υπάρχει στη χώρα μας ο ιός του Νείλου και το «κουνούπι τίγρης».
Ο συνδυασμός μας τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης και επιδιώκει αυτήν, απέρριψε όμως τον συγκεκριμένο μοντέλο, θεωρώντας ότι είναι προβλέψιμα αναποτελεσματικό και δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική διάσταση της απασχόλησης. Ο Γιώργος Παυλίδης ανέφερε σχετικά: «Πειραματισμοί και καθυστερήσεις στα θέματα που άπτονται της υγείας των πολιτών και της ανάπτυξης ,όπως αυτό των κουνουπιών, δεν χωρούν. Η Κεντρική Μακεδονία ξεκίνησε πρίν από ένα και πλέον μήνα. Η περιφέρειά μας είναι ακόμη στις χρονοβόρες διαδικασίες , πού επέλεξε. Παρά την αντίθετη επιδίωξη μας, δυστυχώς, το πρόγραμμα καταπολέμησης, που επιλέχθηκε, προβλέπεται προβληματικό».
Χρήστος Τρέλλης : «Να δημιουργηθεί Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιού με επιστημονικό προσωπικό»
Την πρόταση να δημιουργηθεί Κέντρο Καταπολέμησης του Κουνουπιού, σε επίπεδο Περιφέρειας, και το οποίο θα στελεχωθεί από επιστημονικό προσωπικό κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Τρέλλης.
Αναλυτικά, σημείωσε πως «τονίσαμε ότι η πολιτική της παραπέρα ιδιωτικοποίηση βασικών παραγωγικών τομέων όπως είναι τα ζητήματα της δημόσιας υγείας είναι απαράδεκτα. Βέβαια είναι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του «Καλλικράτη».
Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των κουνουπιών είναι πρώτα από όλα ζήτημα υγείας γι΄ αυτό θα πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο ο δημόσιος φορέας γι΄ αυτό και προτείναμε να δημιουργηθεί σε επίπεδο περιφέρειας κέντρο καταπολέμησης του κουνουπιού το οποίο θα έχει και τις αντίστοιχες διακλαδώσεις σε περιφερειακό επίπεδο και το οποίο θα στελεχωθεί από επιστημονικό προσωπικό της δημόσιας υγείας, γεωπόνους και οποιοσδήποτε άλλος επιστήμονας απαιτείται ώστε να υπάρχει η δυνατότητα και στη συνολική πρόληψη αλλά και στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος όπως βέβαια να αυξηθεί οπωσδήποτε το κονδύλι που διατίθεται για τη φετινή χρονιά από τα 800.00 ευρώ κατά 50% ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μίας αποτελεσματικής καταπολέμησης των κουνουπιών».
Θανάσης Μακρής : «Να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θανάσης Μακρής, επικεφαλής της Οικολογίας – Αλληλεγγύης, ο οποίος πρότεινε να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας, ο οποίος θα δημιουργήσει έναν πολυετή σχεδιασμό για την καταπολέμηση των κουνουπιών. «Τα χρήματα που ξοδεύονται σε εργολαβίες μπορούν κάλλιστα να στελεχώσουν έναν δημόσιο οργανισμό 30-40 υπαλλήλων που μπορούν να κάνουν ουσιαστική καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρειά μας» σημείωσε ο κ. Μακρής.