Έσοδα από την νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου προσδοκά η κυβέρνηση και προς τον σκοπό αυτό καταρτίζει ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία, που την τρέχουσα περίοδο καταρτίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου να τα εξαγοράσουν έναντι συγκεκριμένου τιμήματος.
Ειδικότερα, όποιος κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ακίνητο, είτε έχει τίτλους είτε όχι, θα μπορεί να ζητεί από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου την εξαγορά της εν λόγω εκτάσεως μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία.
Το τελικό ποσό θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου και θα εξαρτάται από το είδος και την χρήση της καταπατημένης εκτάσεως, καθώς και την εισοδηματική και οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου.
Στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού για το τίμημα νομιμοποιήσεως θα λαμβάνεται υπόψη η αγοραία αξία, μειωμένη κατά ένα ποσοστό (π.χ. 30%).
Το τίμημα θα μειώνεται κατά ένα ποσοστό για κάθε χρόνο κατοχής του ακινήτου πριν από το 2009, ενώ θα μειώνεται περαιτέρω κατά περίπου 10% εφόσον ο κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στην δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στον Τύπο του Σαββατοκύριακου ότι το ζήτημα των καταπατημένων εκτάσεων είναι υπαρκτό και μεγάλο, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε οριζόντιες ρυθμίσεις για το θέμα και να στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία.
«Υπάρχουν περιπτώσεις ολόκληρων χωριών ή γειτονιών που έχουν κτιστεί σε «καταπατημένες» εκτάσεις και είναι μάλλον υποκρισία της Πολιτείας να αποφεύγει τη ρύθμιση – προς οποιαδήποτε κατεύθυνση – αυτής της κατάστασης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις καταπατήσεων που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές με κανένα κριτήριο», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Νέα βάση»
Με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου, ο κ. Κουσελάς ενημερώνει τον βουλευτή ότι για το θέμα αυτό είχε συνταχθεί από Ειδική Επιτροπή το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», το οποίο θα εξεταστεί σε «νέα βάση». με γνώμονα «το δημόσιο συμφέρον και τη συνταγματική νομιμότητα».
Ο βουλευτής της ΝΔ επικαλούνταν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «το υπουργείο Οικονομικών βγάζει από το συρτάρι το εισπρακτικό σχέδιο για την τακτοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων
του Δημοσίου» και «εξετάζεται ρύθμιση για τα καταπατημένα που μπορεί να φέρει ζεστό και πολύ χρήμα στο Δημόσιο ταμείο».
Ο κ. Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων, καλούσε το υπουργείο Οικονομικών να αποσαφηνίσει αν το σχέδιο που επεξεργάζεται προβλέπει καταβολή εφάπαξ τιμήματος από τους χρήστες των ακινήτων προκειμένου να διακοπούν όλες οι νομικές διαδικασίες που έχει κινήσει το ελληνικό δημόσιο εναντίον τους με αγωγές, διώξεις και πρόστιμα.
Ανάλογη απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και στις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου και Ηρώ Διώτη, οι οποίες είχαν καταθέσει ερώτηση επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τους κατοίκους του Αγ.Γερμανού Πρεσπών, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα σπίτια τους, για διάφορους λόγους και το Δημόσιο τους ζητεί μεγάλα ποσά για να τους δώσει τους τίτλους.