Δεν ξέρουμε πώς να χαρακτηρίσουμε στην προκειμένη περίπτωση τις διαδικασίες της εκλογής των «συμπαραστατών του πολίτη» που προβλέπονται από το νόμο του «Καλλικράτη». Το νόμιμο είναι και ηθικό όπως είπε και ο Βουλγαράκης για να αποδείξει στη συνέχεια ότι αφού υπάρχουν κάποιες νόμιμες διαδικασίες δεν υπάρχει ανηθικότητα.
Βέβαια, στη περίπτωση της μεθόδευσης που εφαρμόστηκε για την εκλογή του κ. Τσακμακίδη στη θέση του συμπαραστάτη του πολίτη της Περιφέρειας αλλά και του κ. Ερελιάδη στη αντίστοιχη θέση του Δημότη υπάρχουν γκρίζες σκιές αφού η δημόσια διαβούλευση και η δια του τύπου ενημέρωση των πολιτών που απαιτείται για να υπάρξει διαφάνεια στην επιλογή των καλύτερων πήγε επιεικώς στο καλάθι των αχρήστων.
Αν σκεφτεί ο κάθε πολίτης ότι ενώ οι κ.κ. Γιαννακίδης και Πετρίδης διακηρύττουν ότι θα ασκήσουν τα καθήκοντα τους με δημοκρατικό τρόπο, με διαφάνεια, αξιοκρατία και αξιοπρέπεια και την ίδια ώρα προχωρούν στην εκλογή των συμπαραστατών με αδιαφανείς διαδικασίες, τουλάχιστον ως προς την δημοσιοποίηση των διαδικασιών τότε ασφαλώς διακατέχεται από αισθήματα απογοήτευσης.
Κανείς σκεπτόμενος πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει με ποιο τρόπο δόθηκε η ευκαιρία στους δημότες της Ροδόπης να πληροφορηθούν την εκλογή και πως τελικά βρέθηκαν μόνο δυο υποψήφιοι που εκλέχτηκαν σχεδόν ομόφωνα και αναρωτιούνται αν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του νόμου που επιβάλουν την ενημέρωση των πολιτών μέσω του Τύπου.
Φυσικά, να μην παραπονιούνται στο μέλλον όταν οι πολίτες θα μιλούν για απόλυτη συνεργασία συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης και σε πολλές περιπτώσεις για συμπαιγνία και υπόγειες συνεργασίες ακόμη και σε πιο σοβαρά θέματα της πολιτικής τους.
Δύσκολα καθήκοντα
Μήπως η εκλογή των συμπαραστατών με τις αδιαφανείς διαδικασίες αποβλέπει στο να υπάρχει η ίδια τακτική που υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια όταν κάποιοι πολίτες ζητούσαν να δοθούν κάποια δημόσια έγγραφα βάσει του νόμου 2690/99 και οι υπηρεσίες του Δήμου, της Νομαρχίας και της Περιφέρειας δεν υπολόγιζαν τις γραπτές αιτήσεις αλλά ούτε και τις παρεμβάσεις του Εισαγγελέα;
Θα δέχονται τα δίκαια αιτήματα των πολιτών και θα ικανοποιούν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των νόμων ή θα υπηρετούν την ίδια πολιτική που εφάρμοζαν μέχρι πρόσφατα οι πολιτικοί προστάτες τους; Ίδωμεν.
Στα Ελληνικά δεδομένα,ο Συμπαραστάτης για να έχει κύρος και να είναι αποτελεσματικός πρέπει να επιλέγεται από τους πολίτες [πχ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές], αλλιώς είναι σαν να βάζουμε έναν εργοδότη να προσλάβει ένα υπάλληλο και να τον καλοπληρώνει προκειμένου να τον κάνει έλεγχο στο έργο του.
ΦΩΝΗ : Ο συμπαραστάτης του πολίτη δεν ασκεί έλεγχο στη δημοτική ή περιφερειακή Αρχή. Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα και τέτοιο ρόλο. Όσο για την αμοιβή… επίσημα είναι 1.500 ευρώ το μήνα !
Η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται μόνο στην ιστοσελίδα του Δήμου ή της Περιφέρειας και όχι στον έντυπο τύπο κατόπιν ρητής διάταξης του Ν. 3852/2010 (σχέδιο Καλλικράτης) άρθρο 77 παρ.1. Γενικά σύμφωνα με τα κρατούντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι δημόσιες διακηρύξεις, προκηρύξεις και προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύονται μόνο στις ιστοδελίδες των δημοσίων υπηρεσιών και όχι στον έντυπο τύπο γιατί έτσι έχουν δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι από κάθε γωνιά της γης και όχι μόνο οι αναγνώστες συγκεκριμένων εντύπων.
Αυτό πετυχαίνει δύο βασικούς στόχους:
α) την μέγιστη δωράν δημμοσιοποίηση μεγάλου όγκου ανακοινώσεων και διακηρύξεων και
β) σημαντική οικονομία στα έξοδα δημοσίευσης που πέφτουν στο μηδέν.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Αρχή Διαφάνειας στις προτάσεις της για περισσότερη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας προτείνει να δημοσιεύονται πλέον μόνο στο διαδίκτυο οι προκηρύξεις διαγωνισμών των δημοσίων έργων και των προσλήψεων και όχι στις εφημερίδες.
Όλα αυτά βέβαια είναι σε βάρος των εκδοτών των εφημερίδων που ουσιαστικά ζουν (κυρίως στις επαρχιακές πόλεις) από τις κρατικές διακηρύξεις και δίνουν μάχη κάθε χρόνο για να συμπεριληφθούν στην υπουργική απόφαση που καθορίζει τα δικαιούχα έντυπα (ημερήσια και εβδομαδιαία) κρατικών διαακηρύξεων. Από τη μια τα συμφέροντα των μικρών και μεγάλων εκδοτών και από την άλλη η διεθνής πρακτική τήρησης της νομιμότητας.
ΦΩΝΗ : Κάνεις λάθος. Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να καταχωρήσουν ανάλογες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στον έντυπο Τύπο. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι πλέον οι δημόσιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι αυτές τις προσκλήσεις να τις καταχωρούν και στο ίντερνετ.
Αλλά και λάθος να μην έκανες, εμείς γράφουμε για τις “γκρίζες” σκιές στην εκλογή του συμπαραστάτη του πολίτη τόσο στο Δήμο Κομοτηνής όσο και στην Περιφέρεια. Ουσιαστικά, έτσι όπως έγινε κανένας πολίτης εκτός των “εκλεκτών” δεν γνώριζε ότι θα γίνει αυτή η διαδικασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα οι υποψηφιότητες για τη θέση να είναι ελάχιστες και να εκλεγούν… οι “εκλεκτοί”