Καθορίστε το μοντέλο ανάπτυξης σας και εμείς θα σας στηρίξουμε και θα σας χρηματοδοτήσουμε, τόνισαν υπουργοί και πρωθυπουργός
Το λάδι, τα κτηνοτροφικά, το κρασί, ο καπνός, τα προϊόντα της θάλασσας, του κήπου, οι εκτατικές καλλιέργειες, τεύτλα, σιτηρά, βαμβάκι, το μετάξι, τα παραδοσιακά προϊόντα, τα ενεργειακά φυτά, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα μπορούσαν να είναι καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας
«Εσείς θα αξιολογήσετε το θέμα του χρυσού»
Με θέμα το καλάθι των τοπικών προϊόντων συνεδρίασε την Παρασκευή (18/2) το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ με κεντρικό εισηγητή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, και με την παρουσία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και κυβερνητικού κλιμακίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και απευθυνόμενος στους αιρετούς της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης έστειλε το μήνυμα της συμμετοχής των τοπικών φορέων στη δημιουργία του μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής μας.
Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Παπανδρέου στην Κομοτηνή δείτε ΕΔΩ
«Έχουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε σε βασικές και μεγάλες υποδομές, να διαμορφώσουμε γενικές πολιτικές, γενικές στοχεύσεις. Γενικές πολιτικές: για παράδειγμα, ναι, θέλουμε το καλάθι της μεσογειακής ελληνικής διατροφής, ως κυρίαρχη κατεύθυνση για τη γεωργία μας. Αλλά η εφαρμογή αυτών των πολιτικών και το τι σημαίνει και το τι επιλέγει κανείς, δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση, θα είναι και είναι και δική σας υπόθεση, δική σας πρωτοβουλία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Πόσο συμμετέχετε εσείς, είτε οι κοινωνικοί φορείς, είτε και εσείς, ως Αυτοδιοίκηση, στο να διαμορφώσετε τα προγράμματα, που θα έπρεπε να έχετε λόγο γι’ αυτά τα προγράμματα, ακόμα και των ΑΕΙ, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «ουσιαστικά, είναι μηδενική, σχεδόν μηδενική η συμμετοχή σας. Αυτό δείχνει, όμως, ότι υπάρχει ένα λιμνάζον δυναμικό, το οποίο εάν αξιοποιηθεί, εάν το απελευθερώσουμε και το παραδώσουμε στην τοπική και περιφερειακή κοινωνία, μπορεί να γίνουν – όπως εγώ πιστεύω – θαύματα.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά, ότι εμείς σας εμπιστευόμαστε. Ως Κυβέρνηση, εμείς σας εμπιστευόμαστε. Και δεν μιλάω παραταξιακά, για τον έναν ή τον άλλον. Όλους σας. Εμπιστευόμαστε τις τοπικές δυνάμεις. Το δικό μου μήνυμα είναι, εμπιστευτείτε και εσείς τον εαυτό σας. Έχετε τεράστιες δυνατότητες.
Διότι και εσείς τώρα, έχετε να καθορίσετε τα δικά σας, να κάνετε επιλογές. Τη δική σας αναπτυξιακή ταυτότητα, εσείς θα τη διαμορφώσετε. Εγώ μπορώ να πω, γιατί έχω έρθει πάρα πολλές φορές εδώ, στη Θράκη, τι θεωρώ, τι έχω ακούσει, τι έχω δει και τι μπορεί να κάνει η Θράκη. Και μάλιστα, σε μια περιοχή όπου έχουν ανοίξει τα σύνορα, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, και σε μια πόλη που είναι κοντά, με την οποία έχουμε ιστορικούς δεσμούς και είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη, μια τεράστια αγορά.
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει εδώ ανεργία, που είναι από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα. Αλλά είναι αποφάσεις, που μπορείτε πια να πάρετε εσείς. Όπως είναι και το θέμα του χρυσού. Μα, είναι δική σας απόφαση. Αν εσείς δεν θέλετε να αξιοποιήσετε το θέμα του χρυσού, είναι δικό σας θέμα. Δεν θα το επιβάλουμε εμείς. Ούτε είπαμε εμείς ποτέ ότι θέλουμε να το επιβάλουμε.
Αξιολογήστε το. Δείτε όλες τις τεχνικές πλευρές, δείτε τι σημαίνει για το περιβάλλον και πάρτε εσείς απόφαση. Εμείς δεν θα σας εμποδίσουμε. Ούτε βεβαίως είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα πλαστικά στο τραπέζι αυτό. Αν είναι να φτιάξετε αειφόρο ανάπτυξη, που εμείς το θέλουμε, πάρτε αποφάσεις για να στηρίξετε τοπικά προϊόντα, υδάτινους πόρους. Για να γίνετε, πράγματι, πρότυπο. Και μπορεί η Θράκη να γίνει ένα πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποτελεί ιστορική παραγωγή να «συγκεντρώσουμε κάθε παραγωγική δύναμη που διαθέτουμε, κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε, για να δώσουμε ταυτότητα σε μια νέα ανάπτυξη στον τόπο μας. Και είναι αλήθεια ότι, στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας, πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα των ιστορικών Περιφερειών. Περιφέρειες, που καλώς διεκδικούν τη δική τους ταυτότητα και οντότητα. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα ανεπανάληπτα χαρακτηριστικά, γεωγραφικά, παραγωγικά, πολιτισμικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε και το μήνυμα ότι η γεωργία δεν έχει πεθάνει και υπάρχει μέλλον. «Η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες. Θέλω να ξέρετε, ότι πολλοί νέοι άνθρωποι θεωρούν, ή θεωρούσαν ότι η γεωργία είχε τελειώσει, ότι ήταν ένα επάγγελμα του παρελθόντος. Πρώτα απ’ όλα, αν δείτε τις ανάγκες που έχει η χώρα μας, θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουν τελειώσει οι ανάγκες για ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία.
Αν δείτε την κρίση που υπάρχει στις τιμές που, δυστυχώς, θα ενταθεί, όπως θα είναι και η ενεργειακή κρίση, όπως ήταν και η οικονομική κρίση, όπως είναι η κλιματική κρίση, έτσι και η διατροφική κρίση, θα καταλάβετε ότι είναι και θέμα ασφάλειας της χώρας να έχουμε σοβαρή και όσο γίνεται πιο αυτόνομη γεωργία και κτηνοτροφία.
Και βέβαια, θα υπάρχει και μεγάλη ζήτηση διεθνώς. Εγώ μπορώ να σας πω ότι, μέσα από επαφές που έχω σε πάρα πολλές χώρες, έχουν ανάγκη και θέλουν τη συμβολαιακή γεωργία με περιοχές της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει όμως ότι χρειάζεται και η οργάνωση των γεωργών, των κτηνοτρόφων, χρειάζεται και η σωστή διαχείριση, η σωστή ποιότητα. Να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι, αυτό που λέμε ότι τους δίνουμε, τους το δίνουμε και δεν βάζουμε από πάνω τα καλά ροδάκινα – όπως έγινε με τη Ρωσία κάποια στιγμή, ευτυχώς, νομίζω έχει σταματήσει – και στο κάτω μέρος του καλαθιού, τα σάπια. Να ξέρουν, λοιπόν, ότι αυτό που τους λέμε, αυτό εγγυόμαστε, την ποιότητα του προϊόντος μας.
Η ελληνική γεωργία βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας, όπως και η μεταποίηση προϊόντων. Και η αγροτική παραγωγή είναι το σημαντικότερο κομμάτι της μεταποιητικής βιομηχανίας και αυτό πιστεύω ότι θα δώσει τη δυνατότητα να συνδυαστούν γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, υπηρεσίες, παιδεία και πολλά άλλα, σε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.
Αυτή είναι η κεντρική στόχευση όλων των Υπουργείων του κλιμακίου, αλλά και όλων των Υπουργείων της Κυβέρνησής μας. Και θέλουμε τη συνεργασία σας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις Περιφέρειες πραγματικά δυναμικές και αναπτυξιακές».
«Εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε για το χρυσό»
Αναφερόμενος στο θέμα του ορυκτού πλούτου και στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, ο πρωθυπουργός «είναι δική σας απόφαση. Αν εσείς δεν θέλετε να αξιοποιήσετε το θέμα του χρυσού, είναι δικό σας θέμα. Δεν θα το επιβάλουμε εμείς. Ούτε είπαμε εμείς ποτέ ότι θέλουμε να το επιβάλουμε. Αξιολογήστε το. Δείτε όλες τις τεχνικές πλευρές, δείτε τι σημαίνει για το περιβάλλον και πάρτε εσείς απόφαση. Εμείς δεν θα σας εμποδίσουμε».
«Υπερβολικός ο θόρυβος για το φράχτη»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των μεταναστών και ειδικότερα στα μέτρα που λαμβάνονται στον Έβρο. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε υπερβολικό το θόρυβο για τον φράχτη, αφού, όπως είπε, θα έχει μήκος μόνο 12 χλμ. Συμφώνησε, ωστόσο, με όσους αντιδρούν, λέγοντας ότι από μόνος του ο φράχτης δεν αποτελεί λύση και υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική χωρά, όπως η Ελλάδα, να έχει περίπου 45.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και να μην τις εξετάζει, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, και να έχει καταδικαστεί από την ΕΕ γι αυτό το θέμα, συμπληρώνοντας ότι θα επαναπατριστούν όσοι μετανάστες δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να μείνουν στη χώρα μας.
Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίηση του για τη συμφωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την επαναπροώθηση μεταναστών και είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στην ΕΕ να υπάρχει φιλελευθεροποίηση στο θέμα των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, διότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει και στην αύξηση του τουρισμού.
Κώστας Σκανδαλίδης : «Να αναλάβει η Περιφέρεια τον σχεδιασμό της αγροτικής της πολιτικής»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδης, σημείωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ οφείλει να αναλάβει το σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής για την Περιφέρεια και το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην όποια πολιτική αποφασιστεί.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο να σχεδιάσει την αγροτική πολιτική της Περιφέρειας, να την εγκρίνει το ίδιο και εμείς να βρεθούμε συμπαραστάτες, να ενισχύσουμε τους παραγωγούς, να δώσουμε τα χρήματα, να βρεθούμε δίπλα στους αγρότες και οι ίδιοι να αποφασίσουν για τα έργα και ότι άλλο πρόκειται να γίνει στην Περιφέρεια.
Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση των καλαθιών στις Περιφέρειες, κάθε φορά που έρχεται και μια καινούρια Περιφέρεια, είναι και πιο ώριμη και πιο ουσιαστική. Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα. Εμείς καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσουμε πόρους για έργα υποδομής και το δεύτερο είναι ότι δίνουμε 500 εκ. ευρώ άμεσα στην αγροτική αγορά για τα σχέδια βελτίωσης που θα ανεβάσουν την παραγωγή.
Έχουμε σε εξέλιξη και άλλες προκηρύξεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία, τα γεωργοπεριβαλλοντικά, και υπολογίζουμε ότι μέσα στο 2011 πάνω από 2 δις ευρώ θα εκταμιευτούν.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το Υπουργείο με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Αυτή τη στιγμή έχει ενταγμένο το 65% του προγράμματος και έχει απορροφήσει πάνω από το 30% και έχουμε άλλα τρία χρόνια μπροστά μας που νομίζω ότι με τους ρυθμούς που πάμε θα τα απορροφήσουμε μέχρι τελευταίο ευρώ» σημείωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Άρης Γιαννακίδης : «Στρατηγικός μας στόχος η αγροτική ανάπτυξη»
Ως στρατηγικό στόχο χαρακτήρισε την αγροτική ανάπτυξη ο Περιφερειάρχης, Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος σημείωσε ότι επιθυμία του είναι να μετατρέψει την Περιφέρεια σε πρότυπο ανταγωνιστικής αναδιάρθρωσης.
«Για μας, η αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και μάλιστα προς μια πράσινη και αειφορική κατεύθυνση, αποτελεί στρατηγικό στόχο, γιατί αφορά τουλάχιστον 100.000 αγρότες και συναφείς δραστηριότητες, που με τον καθημερινό μόχθο τους τροφοδοτούν με αγροτικά προϊόντα την οικονομία της χώρας μας και στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό.
Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και σε συνεργασία μαζί σας, για να παρθούν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής, για αύξηση των επενδύσεων, για χρηματοδότηση καινοτόμων παρεμβάσεων που ενισχύουν την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα με σεβασμό στο περιβάλλον. Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Ορεινής Ζώνης της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία μας και σχεδιάζουμε να κάνουμε και άλλες τέτοιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Ακόμη, θα αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για στήριξη και προώθηση της παραγωγής υψηλής ποιότητας πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων και μάλιστα υψηλής προστιθέμενης αξίας στα πλαίσια του νέου διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε το πρόγραμμα «Καλάθι Προϊόντων» να πετύχει στους στόχους του και να αυξηθεί το μερίδιο των Θρακομακεδονικών προϊόντων στις αγορές, εγχώριες και διεθνείς» δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης.
Γιώργος Παυλίδης : «Η Περιφέρεια έχει υψηλές δυνατότητες αλλά απαιτούνται υποδομές»
Στις υψηλές δυνατότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στάθηκε ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης», Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα των υποδομών.
Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι «Η Περιφέρεια μας έχει υψηλές δυνατότητες. Πέραν της καίριας στρατηγικής αναπτυξιακής θέσης της μεταξύ ανατολής -δύσης, βορρά -νότου, διαθέτει 5 εκατ. στρέμματα εύφορης γης και τα 2/5 του υδάτινου δυναμικού της Χώρας, 6 εκ. στρέμματα δασικής γής, 400 χλμ. ακτών πρόσφορων για αλιεία. Όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ή είναι άναρχα, πολύ λίγο αξιοποιημένα, ώστε να είμαστε πολύ χαμηλά , στην ουρά της χώρας σε εισοδήματα και ευημερία. Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Πατρίδα μας.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο πρότεινε για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων :
Να γίνει αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των 5 νομών.
Να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές στη γεωργία.
Να δημιουργηθούν πραγματικά μέσα και εργαλεία για τους αγρότες, που να απωθήσουν τους άπληστους μεσάζοντες. Να δώσουμε ταυτότητα στα προϊόντα μας. Μεσογειακή και γιατί όχι «ελληνική» διατροφή.
Η επιλογή του δικού μας περιφερειακού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, με καθαρούς στόχους, με βάση τα προϊόντα, τους ανθρώπους μας, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Οι διαφορές από τις άλλες Περιφέρειες, η ταυτότητα μας πρέπει να μετουσιωθεί σε συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Ο Καπνός μας, πχ τύπου Μπασμά Θράκης, δύσκολα μπορεί να παραχθεί αλλού. Τα σχέδια βελτίωσης θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα».
Δημήτρης Χαρίτου : «Αναγκαία η χάραξη πολιτικής συνολικά για το καλάθι προϊόντων της Ελλάδας»
Στην ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής για όλη την Ελλάδα στάθηκε ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, Δημήτρης Χαρίτου, και όχι σε τοπικές πολιτικές που θα αφεθούν μόνες τους στις δυνάμεις της αγοράς.
«Δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής είτε εξαφανίστηκαν (τεύτλα, βιομ. Ντομάτα), είτε συρρικνώθηκαν δραματικά όπως καπνός, βαμβάκι, σιτηρά κ.α. Η μεταποιητική βιομηχανία που είχε αναπτυχθεί απαξιώθηκε, διαλύθηκε. Το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα και η ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη θα είναι τα τελευταία θύματα, τώρα πια «θυσία» στον μινώταυρο του Μνημονίου.
Δεν γνωρίζω αν αισθάνεστε υπερήφανος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στις αρχές του 2000, που επηρέασε αποφασιστικά στην αρνητική εξέλιξη στη Γεωργία. Σε μια άκρως ανταγωνιστική διεθνή πραγματικότητα, με δεδομένα τα διαρθρωτικά προβλήματα της Γεωργίας μας, αν υπάρχει ανάγκη για κάτι είναι η χάραξη πολιτικής συνολικά για το καλάθι προϊόντων της ελληνικής γης. Δηλαδή ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας.
Ποια προϊόντα θεωρούνται στρατηγικής σημασίας είτε για τις διατροφικές μας ανάγκες είτε για εξαγωγές.
Με ποιες εθνικές πολιτικές θα ενισχυθεί η παραγωγή; Θα διασφαλιστεί η ποιότητα, η προβολή και η διάθεσή τους;
Αυτό το στρατηγικό σχέδιο δεν το έχουμε δει κ. Υπουργέ. Αν θεωρείτε ότι αυτό είναι έργο που θα αφεθεί αποκλειστικά στις δυνάμεις της Αγοράς, φοβάμαι αλλά τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.
Αντί όλων αυτών κ. Υπουργέ προβάλετε το καλάθι της Περιφέρειας. Όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι στον πρωτογενή τομέα γνωρίζουν καλά ότι η διάκριση σε προωθούμενες ή μη ποικιλίες καλλιέργειες και εκτροφές υπάρχει έτσι και αλλιώς από χρόνια. Και αυτή την ανάγκη υπηρετούσαν οι προωθούμενες ειδικές ενισχύσεις που ελάμβαναν τόσο από τον 1ο όσο και από τον 2ο πυλώνα, δηλαδή τα μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν κατανοώ τη σπουδή να εμφανιστεί περίπου ως μια επαναστατική και καινοτόμα πολιτική» δήλωσε ο κ. Χαρίτου.
Χρήστος Τρέλλης : «Κανένα καλάθι δε θα δώσει τη λύση αν δεν αλλάξετε πολιτική»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Τρέλλης, σημείωσε ότι κανένα καλάθι αγροτικών προϊόντων δεν πρόκειται να δώσει βιώσιμη λύση εφόσον η κυβέρνηση δεν επιλέξει να αλλάξει πολιτική.
«Η εφαρμογή της πολτικής της Ε.Ε. μέσω της ΚΑΠ και του ΠΟΕ που συναποφασίστηκε στα αντίστοιχα όργανα και εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις, έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή βασικών καλλιεργειών στην περιοχή μας όπως καπνός, τεύτλα, βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, κτηνοτροφία κ.α. με αποτέλεσμα :
Tην συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής,
Tην πτώση των τιμών παραγωγού σε εξευτελιστικά επίπεδα (το κατσικάκι φεύγει από τον παραγωγό 3,5 ευρώ το κιλό και ο λαός το αγοράζει 9-11 ευρώ το κιλό).
Tην καταστροφή και το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.
Tην παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου.
Tην αύξηση των ελλειμμάτων (το έλλειμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου ξεπέρασε τα 3 δις ευρώ).
Τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας.
Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και σ’ αυτό συνέβαλε και η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που αύξησε τον συντελεστή του ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα, την αύξηση εισφορών στον κλάδο ασφάλισης του ΟΓΑ, και του ΕΛΓΑ κλπ., αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καλλιεργητικά μέσα (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ.) από τα μονοπώλια.
Η κατάσταση δεν πρόκειται να αναστραφεί προς το καλύτερο, όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Αντίθετα, θα χειροτερεύσει άμεσα ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του «ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ» και του μνημονίου. Από το 2013 και μετά θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, με την μείωση των επιδοτήσεων κατά 40% περίπου, τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις των «ανενεργών αγροτών» δηλαδή την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, όπως και τον αποκλεισμό τους από τους Συνεταιρισμούς με το νέο Νομοσχέδιο, ενώ επίσης το μνημόνιο και οι επικαιροποιήσεις του θα συμβάλουν ώστε το σκηνικό να γίνεται όλο και χειρότερο σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Μ΄ αυτές τις συνθήκες οι αγροκτηνοτρόφοι δεν αντέχουν και δεν μπορούν να παράγουν και δεν τους «σηκώνει» κανένα καλάθι. Οσο δε λαμβάνονται μέτρα :
Για εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα,
Για μείωση του κόστους παραγωγής,
Για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές,
Για αναβάθμιση ζωής στην ύπαιθρο, με δημόσια υγεία – πρόνοια, παιδεία, πολιτιστική και αθλητική δημιουργία,
Έργα υποδομής που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
Κανένα αγροτικό καλάθι ανά Περιφέρεια δεν πρόκειται να δώσει ούτε την ελπίδα, ούτε τη λύση. Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους μεγαλεμπόρους, τους μεταποιητές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες παραγωγούς.
Όμως ο λαός μας ενδιαφέρεται να έχει φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα και οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να τα εξασφαλίσουν, με άλλο όμως τρόπο οργάνωσης της παραγωγής που συμφέρει τους εργαζόμενους και την αγροτιά. Όλος ο λαός ενδιαφέρεται να υπάρχουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι για να μην ερημώνουν τα χωριά και να «νεκρώνει» η ύπαιθρος. Όλος ο λαός ενδιαφέρεται να μη μεγαλώνουν κι άλλο οι «ουρές της ανεργίας» στις πόλεις, από ξεκληρισμένους μικρομεσαίους αγρότες» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Τρέλλης.