Το φορολογικό νομοσχέδιο βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.
Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της σύστασης Οικονομικής Αστυνομίας με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας της.
«Θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου» φέρεται να δήλωσε.
Ενστάσεις ως προς το πού θα υπάγεται η Οικονομική Αστυνομία, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατύπωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
Τελικά συμφωνήθηκε η Οικονομική Αστυνομία να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο «οικονομικός εισαγγελέας» θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά εγκλήματα, το χρονικό διάστημα δίωξής τους ξεκινά από το «αυτόφωρο της τέλεσης» και εκτείνεται έως το 1/3 του χρόνου παραγραφής που είναι για τα πλημμελήματα 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια.
Με λίγα λόγια τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.
Αποφασίστηκε ακόμα να είναι κακούργημα το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αν τα ωφελήματα για υπαλλήλους υπερβαίνουν τα 73.000 ευρώ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα διατάσσεται η προσωρινή κράτηση των συλληφθέντων.
Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι με αυτό γίνεται μεγάλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών γενικότερα, παράλληλα με εκείνη για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους οι θέσεις τους θα αυξηθούν εφάπαξ από 10%-20%, ενώ η κατανομή τους θα γίνει στις ειρηνοδικειακές περιφέρειες.