Έκλεισαν το οκτάωρο και «γράφουν» υπερωρίες τρόικα και υπουργός Οικονομικών, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις και τη μελέτη των στοιχείων για την σύνταξη του τρίτου επικαιροποιημένου μνημονίου που θα συνοδεύσει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου.
Η μεγάλη διάρκεια της σύσκεψης αποδίδεται από κάποιους στις διαφωνίες και τις ενστάσεις που διατυπώνει η τρόικα, ενώ άλλες πληροφορίες την αποδίδουν στη δυσκολία της αποτύπωσης των στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του μνημονίου Νο4.
Σε κάθε περίπτωση «αγκάθια» αποτελούν η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για χρέη ΟΤΑ, νοσοκομείων κτλ -γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην καταγραφή των ελλειμμάτων και των χρεών της γενικής και της κεντρικής κυβέρνησης-, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, ο ρυθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται λοιπόν ότι μετρά ακόμη ελλείμματα και χρέη της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, ώστε να καταγραφεί επισήμως αν το έλλειμμα του 2010 θα είναι τελικώς διψήφιο, δηλαδή πάνω από 10%, η μονοψήφιο.
Με όλα αυτά συνδέεται και η ανακοίνωση για τα επίσημα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2011 τα οποία θα έχουν την έγκριση της τρόικας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για τις 10:00 το πρωί συνέντευξη Τύπου της τρόικας έχει επισήμως μετατεθεί «για αργότερα την ίδια ημέρα», χωρίς ακόμη να είναι γνωστή η ώρα που θα γίνει.
Οι πληροφορίες δε θέλουν τους επικεφαλής της τρόικας να επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος πολύ νωρίς αύριο το πρωί για τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Οι αβεβαιότητες εντοπίζονται κατά την τρόικα -σύμφωνα με πληροφορίες- στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, κ.λπ.), στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι επικεφαλής της τρόικας επιθυμούν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν αυτές και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές, ενώ, παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις επαφές τους στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στα άλλα υπουργεία που “εμπλέκονται” με το μνημόνιο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ότι η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου θεωρείται δεδομένη, ενώ το ζητούμενο είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί ή αρχίσει να υλοποιούνται.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ».
Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), και που πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα υπάρξει ένας διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους, για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη και θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο.