Τις 4.500 έφτασαν τη Δευτέρα οι τηλεφωνικές κλήσεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ στο 184 για ραντεβού με γιατρό, μετά την ανακοίνωση της λίστα των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας μία πρώτη εικόνα της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το 80% των γιατρών του ΟΠΑΔ συμφώνησε με το νέο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής, για τα οποία, όμως, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν λύσεις τις προσεχείς ημέρες και τόνισε ότι πλέον οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν 26.000 γιατρούς στη διάθεσή τους αντί των 7.000, που είχαν μέχρι έως σήμερα.
Σημείωσε ότι όλες οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία «είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα», καθώς -όπως είπε- με αυτήν το σύστημα πολέμησε και τους περισσότερους υπουργούς Υγείας.
«Θέλουμε συμπαραστάτες τους γιατρούς και είμαστε έξω από τη λογική τού να πάμε σε συμβάσεις των 600 ευρώ».
Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι δεν μεταβάλλεται η σχέση των γιατρών του ΙΚΑ, γιατί είναι εξαρτημένη σχέση. Δεν θα εργάζονται στα πρότυπα του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, αφού το υπουργείο τους καλεί να πληρώνονται με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, δηλαδή κατά πράξη και κατά περίπτωση.
Ήδη, 4.200 γιατροί εργάζονται με αυτόν τον τρόπο. Η καταλλαγή, σημείωσε, είναι η κατευθυντήρια γραμμή. Πρόσθεσε πως τους κάλεσε σε διάλογο και ότι θα συναντηθεί ξανά με τους γιατρούς πιθανόν την Πέμπτη.
Προς το παρόν, αφήνεται η εποπτεία του ΟΠΑΔ στον κ. Κουτρουμάνη, ενώ από τον Ιούνιο, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχει συνεποπτεία του Οργανισμού με το υπουργείο Υγείας.
ΟΠΑΔ και ΕΣΥnet
«Τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΟΠΑΔ είχε ξεφύγει» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δαπάνες του θα περιοριστούν φέτος κατά 150 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση ενός (ΕΣΥnet) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, στον οποίο θα πρέπει να αναρτώνται κάθε μήνα όλες οι πράξεις που αφορούν τα οικονομικά των νοσοκομείων.
Όπως είπε, κάλεσε όλους τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έως τις 15 Φεβρουαρίου να αναρτήσουν τα πάντα στην ιστοσελίδα αυτή. Οι αναρτήσεις θα πρέπει να αφορούν τις προμήθειες, τις τιμές φαρμάκων και υλικών, τη μισθοδοσία, τις αγορές, τα αναλώσιμα υλικά, τα νοσήλια και οτιδήποτε άλλο αφορά τα οικονομικά κάθε νοσοκομείου. Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην κίνηση αυτή, προκειμένου να έχει στη διάθεσή του ανά πάσα στιγμή τα συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς θα είναι το μόνο που θα έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα ΕΣΥnet.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε σαφές ότι όσοι διοικητές δεν προβούν άμεσα στην ανάρτηση των στοιχείων αυτών θα υποστούν τις κυρώσεις ή θα απομακρύνονται.
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ήδη έχουν περάσει οι δαπάνες του 2009 και του 2010 στην ιστοσελίδα αυτή και η διαφάνεια, ακόμη και της καταγραφής, θα βοηθήσει, ώστε οι προμηθευτές να ρίξουν τις τιμές σε υλικά και φάρμακα.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε το παράδειγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία αγοράζουν πιο φθηνά από ό,τι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί στην περίπτωση αυτή υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια.
Το υπουργείο εκτιμά ότι οι αναρτήσεις των στοιχείων από μόνες τους θα βοηθήσουν στον έλεγχο και την περιστολή της δαπάνης και θα συμβάλουν, ώστε τα νοσοκομεία να αγοράζουν φθηνότερα.