Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το σουηδικό κοινοβούλιο και η λειτουργίας της Παναγίας Σουμελάς ύστερα από 88 χρόνια, τα σημαντικότερα γεγονότα του ποντιακού ελληνισμού για το 2010 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργο Παρχαρίδη
Η δημιουργία ενός πρότυπου Ποντιακού Μουσείου στο Θρυλόριο της Ροδόπης αποτελεί τον διακαή πόθο της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς», Χρύσας Μαυρίδου, αλλά και χιλιάδων Ποντίων που διαμένουν στην περιοχή μας.
Αυτός είναι και ο στόχος του Συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια και αυτός ο στόχος παραμένει όπως δήλωσε η κ. Μαυρίδου κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» την Κυριακή (30/1) στο Πολιτιστικό Κέντρο Θρυλορίου.
Η κ. Μαυρίδου σημείωσε ότι ανάλογο μουσείο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. «Εδώ θα ήταν πολύ σπουδαίο να γίνει το Ποντιακό Μουσείο για όλη μας την περιοχή, που δεν υπάρχει. Μάλιστα, ποντιακά Σωματεία από όλη την Περιφέρεια μας λένε ότι εφόσον γίνει κάτι τέτοιο θα φέρουν και αυτοί εδώ εκθέματα προκειμένου να εμπλουτίσουν το μουσείο» σημείωσε η Χρύσα Μαυρίδου.
Το αίτημα προς το Δήμο Κομοτηνής για την εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου υπάρχει εδώ και πολλά χρονιά ενώ ερωτηθείσα η ίδια από τη «Φωνή» για το αν θα μπορούσε αυτό να στεγαστεί ίσως στο κτίριο της Καπναποθήκης, που είναι αρκετά μεγάλο, απάντησε πως «το μουσείο αυτό θεωρώ προσωπικά ότι θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε ένα αμιγώς ποντιακό χωριό όπως είναι το Θρυλόριο. Το Πολιτιστικό Κέντρο δεν είναι ένα μεγάλο κτίριο αλλά ίσως να είναι ο κατάλληλος όταν διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει το μουσείο».
Μάλιστα, η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε στα εκθέματα που έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή του ο Σύλλογος. «Πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφίας από φωτογραφίες ανέκδοτες που είχε ο Τριλόουα στη συλλογή του και όταν φιλοξενήσαμε εδώ τους γιους του μπήκαμε στη διαδικασία να σκαλίσουν τα μπαούλα του πατέρα τους και να τις φέρουν στην επιφάνεια. Είναι 100 και πλέον φωτογραφίες, οι οποίες είναι και σε ηλεκτρονική μορφή, είναι από την περιοχή μας και αφορούν την περίοδο της προσφυγιάς. Είναι ένα υλικό το οποίο αξίζει να το εκθέτει κανείς.
Επίσης έχουμε την έκθεση φωτογραφίας της Άννας Θεοφυλάκτου από τον Πόντο, την οποία είχαμε φιλοξενήσει εδώ σε κάποια εκδήλωση και τρίτον, έχουμε κάνει μία εργασία μαζί με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τον Θωμά Σαββίδη με την χλωρίδα του χωριού μας.
Εάν δεν βρεθεί κάποιος κατάλληλος χώρος να φιλοξενηθούν και να στεγαστούν, κινδυνεύουν, όπως και στα σπίτια φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή πάρα πολλά λαογραφικά στοιχεία και υλικά τα οποία θέλουν τον τόπο τους».
Γιώργος Παρχαρίδης : «Σημαντική η χρονιά που φεύγει για τον ποντιακό ελληνισμό»
Σημαντικό χαρακτήρισε το 2010 για τον ποντιακό ελληνισμό ο πρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση της κ. Μαυρίδου και έδωσαν το παρόν στην κοπή πίτας του Συλλόγου παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα.
Ο κ. Παρχαρίδης στάθηκε σε δύο γεγονότα. Πρώτον, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το σουηδικό κοινοβούλιο και δεύτερον, η λειτουργία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελάς στον ιστορικό Πόντο μετά από 88 χρόνια
Αναφερόμενος ο κ. Παρχαρίδης στους στόχους της Πανποντιακής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι «ένας από αυτούς είναι και η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου και νομίζω ότι το θέατρο προσφέρει πάρα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα αυτό και είναι πολύ παρήγορο που μικρά παιδιά συμμετέχουν σήμερα στο θέατρο καθώς μιλάνε την ποντιακή διάλεκτο. Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε τελικά να διατηρηθεί η γλώσσα για την οποία εκφράζουμε την παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία μας».
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διδασκαλία της ποντιακής ιστορίας στα σχολεία πρόσθεσε πως «πάγιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού είναι ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού θα πρέπει να διδάσκεται ευρύτερα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι μια πλούσια ιστορία και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να το κάνει η Πολιτεία γιατί με αυτόν τον τρόπο η ιστορία του ελληνισμού θα γίνει πλουσιότερη».
Ο κ. Παρχαρίδης αποκάλυψε πως τον Σεπτέμβριο θα διοργανωθεί στην πόλη της Κομοτηνής το πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακού χορού, στο οποίο θα δώσουν το παρών πολλά Σωματεία των Ποντίων από πολλές περιοχές της Ελλάδας με συνολικά 1.500 χορευτές.
Τέλος, να σημειώσουμε πως σήμερα η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος συσπειρώνει γύρω της 389 πρωτοβάθμια Σωματεία και εκφράζει πλέον ενιαία τον ποντιακό ελληνισμό, ο οποίος ανέρχεται σε πληθυσμό 1,5 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στο πλαίσιο της κοπής πίτας παρουσιάστηκε η παιδική θεατρική παράσταση «Τη Ανεράδας η λαλία» του Ηλία Τ. Υφαντίδη από το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου.