Σε συγχώνευση ή και κατάργηση ακόμα, περίπου 23.000 φορέων του Δημοσίου, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, αφού προηγουμένως ιδιώτες καταγράψουν το έργο που παράγουν, το κόστος λειτουργίας τους και το προχωπικό τους.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, µετά το ορατό (οικονοµικό) αποτέλεσµα που είχαν οι 66 πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών του Δηµοσίου, οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν έπειτα από εισήγηση του Θεόδωρου Πάγκαλου, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατήρτισε µελέτη για την επιτάχυνση της διαδικασίας συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δηµοσίου, µε στόχο «τη µείωση των φορέων του Δηµοσίου, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες, να εξορθολογιστούν οι δράσεις και να παραχθεί καλύτερο αποτέλεσµα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας»
Σύµφωνα µε τη µελέτη, οι δράσεις αυτές είναι:
* Ηλεκτρονικό µητρώο φορέων του Δηµοσίου µε επικαιροποιηµένα στοιχεία, καταγραφή της πραγµατικής δραστηριότητας του συνόλου των φορέων και αναδιατύπωση θεσµικού και νοµικού πλαισίου.
* Διατύπωση γενικής µεθοδολογίας (οδικού χάρτη) για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δηµοσίου, καθώς και κατηγοριοποίηση φορέων σε οµάδες, σύµφωνα µε κριτήρια
* 20 µελέτες σκοπιµότητας, µία για κάθε οµάδα φορέων, 20 δηµόσιες ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις µε ενσωµάτωση σχολίων, 20 νοµοθετικές παρεµβάσεις, 50 εκτελέσεις απόφασης συγχώνευσης ή κατάργησης, 50 business plans για νέους φορείς που θα προκύψουν από συγχώνευση και 50 υπηρεσίες υποστήριξης αρχικής λειτουργίας νέων φορέων.
* Πληροφοριακό σύστηµα για τη διαχείριση του συνόλου των συγχωνεύσεων και την παρακολούθηση των χρόνων υλοποίησης, καθώς και ολοκληρωµένο σχέδιο δηµοσιότητας µε εκδηλώσεις, ενηµερωτικό υλικό, καταχωρίσεις και πλήρη δικτυακό τόπο για πληροφόρηση των πολιτών.
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής περιστολής δαπανών. Για το θέµα έχουν γίνει αλλεπάλληλες συνεργασίες του κ. Πάγκαλου µε τη γ.γ. του πρωθυπουργού, Ρ.Βάρτζελη και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σύντοµα σε σύσκεψη υπό τον Γ.Παπανδρέου.
Παράλληλα, µε νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η κυβέρνηση προχωρεί στην άµεση κατάργηση επτά φορέων του Δηµοσίου και στη συγχώνευση άλλων έντεκα.
ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ
1) Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισµολογίας και Αντισεισµικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) µε Οργανισµό Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
2) ΕΤΑΤ (Εταιρεία Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιοµηχανίας Τροφίµων Α.Ε.) – ΕΦΕΤ
3) Οργανισµός Ανάπτυξης και ∆ιαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» µε Οργανισµό Ανάπτυξης και ∆ιαχείρισης Ελαιώνα Αττικής και Φορέα ∆ιαχείρισης και Ανάπλασης του ποταµού Κηφισού Αττικής.
4) Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΕΣ∆∆) µε Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ).
5) ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Ερευνας) – ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισµός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων).
ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
1) Εθνικός Οργανισµός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ).
2) Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ).
3) Έργο Πολιτών.
4) Όπερα ∆ωµατίου Θεσσαλονίκης.
5) Κέντρα Εργαζόµενης Νεότητας.
6) Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας (ΚΕΙΠ).
7) Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).