Η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους είναι «σχεδόν βέβαιη για τη χώρα» και αυτό «για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί κανονικά χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός πράγμα που έχει αρχίσει να γίνεται με τα μνημονιακά προγράμματα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι αντί να αναπτύξει η ίδια πρωτοβουλία, ώστε αυτό να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και οφέλη για τη χώρα, έχει απομείνει σχεδόν η μόνη να διαψεύδει κατηγορηματικά αυτή την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους.
Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «το θέμα, δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά το πότε, από ποιους και με ποιους όρους. Διότι μια αναδιάρθρωση του χρέους υπό την αιγίδα και τους όρους της Ε.Ε. και της τρόικα, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο ασύμφορη και επαχθής από τη σημερινή τραγική κατάσταση».
Ειδικότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, δήλωσε:
«Την ώρα που σε όλο τον κατεστημένο ευρωπαϊκό τύπο και όχι μόνο, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους η μόνη, σχεδόν, που έχει απομείνει να διαψεύδει κατηγορηματικά αυτή την προοπτική είναι η ελληνική κυβέρνηση!»
Όπως υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης: «η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι σχεδόν βεβαία για τη χώρα. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί κανονικά χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός, πράγμα που έχει αρχίσει να γίνεται με τα μνημονιακά προγράμματα!»
»Το θέμα, επομένως, δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά το πότε, από ποιους και με ποιους όρους. Διότι μια αναδιάρθρωση του χρέους υπό την αιγίδα και τους όρους της ΕΕ και της τρόικα, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο ασύμφορη και επαχθής από τη σημερινή τραγική κατάσταση».
Αυτή την ώρα, συνεχίζει ο κ. Λαφαζάνης «μια κυβέρνηση που θα ήθελε να υπηρετήσει στοιχειωδώς το συμφέρον του τόπου, θα όφειλε, αντί να παραδίδει τη χώρα στη νεοαποικιακή λεηλασία της τρόικα, με δική της πρωτοβουλία να αμφισβητούσε εδώ και τώρα το δημόσιο χρέος και να διεκδικούσε, τουλάχιστον, την, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, επαναδιαπραγμάτευσή του, με ανυποχώρητους στόχους:
– Τη διαγραφή ενός πολύ σημαντικού μέρους του χρέους
– Τη δραστική μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο
– Τη διαμόρφωση μιας ικανής περιόδου χάριτος
– Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, χωρίς περαιτέρω συνολική επιβάρυνση».
«Μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση, η οποία υπό την απειλή λήψης πιο ριζοσπαστικών μέτρων, θα μπορούσε να καρποφορήσει, θα έπρεπε να γίνει η αφετηρία για μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας, με την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου αναπτυξιακής, παραγωγικής, τεχνολογικής κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.