Την ανάγκη για εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση τονίζει ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Για το σημείο στο οποίο φτάσαμε υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες» είπε σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αισιοδοξώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να υπερβεί την κρίση παρά τις δύσκολες συγκυρίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Βενιζέλος έχει διατυπώσει την άποψη ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν φωτίζουν την ουσία των προβλημάτων, τασσόμενος κατά της σύστασης Εξεταστικής για την οικονομία. Έχει προτείνει μάλιστα τη σύσταση κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής, η οποία θα αναλύσει το παρελθόν και θα μελετήσει τις προτάσεις για το μέλλον.
Ο κ.Βενιζέλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι από τη μεταπολίτευση και ιδιαίτερα από το 1994 και μετά «δόθηκε μια δημοσιονομική μάχη, τιθάσευσης του πληθωρισμού και μείωσης των ελλειμμάτων» για να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ, που ωστόσο οδήγησε «σε μια δεκαετία εντυπωσιακής, όχι όμως και εκλογικευμένης ανάπτυξης, όπου δεν έβγαλαν χρήματα όχι όσοι δούλευαν με συνέπεια, με τον ιδρώτα τους, αλλά όσοι επιδόθηκαν στον εύκολο πλουτισμό».
«Ο καθένας μπορεί να θυμηθεί από ποιου σημείου και μετά καταγράφεται μια πλήρη απώλεια ελέγχου και από ποιου σημείου και μετά, θα έπρεπε να έχουμε πλήρη συνείδηση του διεθνούς κινδύνου και να αποφασίσουμε μέτρα επώδυνα, τα οποία όταν τα αργείς γίνονται πιο επώδυνα» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ.Βενιζέλος πρόσθεσε για να βγει η χώρα από την κρίση απαιτείται εθνική προσπάθεια, κοινωνική συνοχή, μέτρα ηθικά ισορροπημένα και δίκαιο φορολογικό σύστημα για να πειστεί «ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας, ότι το νόμιμο συμφέρει» και στήριξη των αδυνάτων.
Επεσήμανε ότι «ακόμη και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορεί να γίνει σε συνθήκες κρίσης» μέσα από κριτήρια «όχι γενικά και οριζόντια, αλλά εξειδικευμένα και ατομικά».
Ειδικότερα για τους επαγγελματίες πρόσθεσε ότι «παρά τη δύσκολη συγκυρία, αν αθροίσει κανείς τις εξαγγελίες του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ, του ΥΠΑΝ και τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει πράγματι μια ενδιαφέρουσα δέσμη μέτρων», σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλονται και σε πολιτικό επίπεδο για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.