Σε αμφισβήτηση ο αγροτικός τομέας και η ΒΙΠΕ, οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε επί δεκαετίες η Ροδόπη
Να μεταλλαχθεί η αγροτική παραγωγή με τη δημιουργία μικρών αγροτικών μονάδων, να εκμεταλλευτούμε τη γεωθερμία και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, να ξεμπλοκαριστούν οι δημόσιες επενδύσεις, να μειωθεί η φορολογία, να παταχθεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθούν οι υποδομές στην περιοχή οι προτάσεις του ΕΒΕ Ροδόπης
Τη δημιουργία ενός brand name, μιας εμπορικής δηλαδή ονομασίας που θα χαρακτηρίζει τη Ροδόπη και θα την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα για την περιοχή ο Νίκος Αγγελίδης στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Σύμφωνα με τον Νίκο Αγγελίδη, το brand name της περιοχής αποτελεί εδώ και χρόνια τον κύριο στόχο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες όλων των φορέων ώστε η Ροδόπη και οι επιχειρήσεις της να αποκτήσουν οικονομική ευρωστία στο μέλλον.
[nggallery id=7]
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ τόνισε ότι με τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name η περιοχή μας θα είναι σε θέση στο μέλλον να προσελκύει τόσο επιχειρηματίες που θα θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή όσο και επισκέπτες από πολλά μέρη της Ελλάδος. Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα τέτοιο κομμάτι για παράδειγμα αποτελεί η τουριστική οργάνωση ΑΜΕΑ, project πάνω στο οποίο ήδη έχουμε συζητήσει συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, και γύρω από το οποίο μπορούμε να στήσουμε μια ολόκληρη τουριστική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια με εντυπωσιακές προσδοκίες», κάτι που σημαίνει ότι η Ροδόπη θα γίνει γνωστή στο πανελλήνιο στον τομέα αυτό με ότι θετικά για την περιοχή μας συνεπάγονται.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ αφού ανέλυσε τη δυσχερή οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας έδωσε το στίγμα του για την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η Θράκη και η Ροδόπη. «Αυτές τις κρίσιμες στιγμές η Θράκη και η Ροδόπη πορεύεται στην δίνη της κρίσης με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θέτοντας σε αμφισβήτηση τους δυο πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Τον αγροτικό τομέα αλλά και αυτόν της μεταποίησης στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και το κλείσιμο δεκάδων μονάδων μεταποιητικής παραγωγής που μας οδήγησε σε αποβιομηχάνιση, έδειξε ουσιαστικά την επιτακτική ανάγκη στροφής της τοπικής οικονομίας από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, την ενέργεια και τον τουρισμό όπως επισημάναμε ως επιμελητήριο από την αρχή της κρίσης.
Σήμερα που το εμπόριο πλήττεται βάναυσα με την απειλή δεκάδων λουκέτων, αλλά και η υλοποίηση μονάδων ενεργειακής εκμετάλλευσης καρκινοβατεί, ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο μόνος που δείχνει να αντέχει ακόμη, αν και πορεύεται ανοργάνωτος, χωρίς δική του ταυτότητα και επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Η εικόνα στην αγορά της Κομοτηνής στέλνει μήνυμα SOS με τους εμπορικούς δρόμους να μαραζώνουν, και τις μικρές επιχειρήσεις να συνθλίβονται στη μέγγενη μιας πίεσης μείωσης τζίρου, παρεμπορίου και φοροεισπρακτικών επιδρομών, οδηγώντας εκατοντάδες απολυμένους συμπολίτες μας στην εξαθλίωση, δεκάδες εμπόρους στην συρρίκνωση και τελικά στην παύση των εργασιών παραδοσιακών καταστημάτων με ιστορία και δυναμική περισσότερων της μιας γενεών. 600 από αυτές έχουν κλείσει από την αρχή της χρονιάς.
Η αγροτική παραγωγή πρέπει να μεταλλαχθεί και από την φιλοσοφία των ανοιχτών καλλιεργειών και των επιδοτήσεων να μετουσιωθεί σε ένα σύνολο μικρών αγροτικών μονάδων επιχειρηματικής δομής και η μεταποίηση να αναζητήσει στρατηγικές συμμαχίες στις γειτονικές μας αναπτυσσόμενες οικονομίες, απογαλακτισμένη από την εμμονή των υποβοηθούμενων κρατικών ενισχύσεων, με παράλληλη όμως στήριξη της τοπικής κοινωνίας» σημείωσε ο Νίκος Αγγελίδης.
Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ τόνισε ότι «πρέπει άμεσα να προωθηθούν τα μπλοκαρισμένα επιχειρηματικά σχέδια φωτοβολταϊκών και να ανοίξουν νέες προτάσεις πάνω στην πράσινη ενεργειακή επιχειρηματικότητα, προωθώντας και το μεγάλο θησαυρό της Ροδόπης που λέγεται γεωθερμία. Τέλος το εμπόριο, οι υπηρεσίες και ιδιαίτερα ο τουρισμός που αναδεικνύονται σε στρατηγικούς τομείς μελλοντικής επένδυσης, πρέπει να αποκτήσουν την δική τους τοπική ταυτότητα».
Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη είναι η «ανάγκη να προχωρήσουν τάχιστα οι αναγκαίες υποδομές που καθυστερούν. Ο κάθετος άξονας, που θα αλλάξει κυριολεκτικά την οικονομική φυσιογνωμία της περιοχής, το επαρχιακό δίκτυο με πρώτη την παραλιακή σύνδεση, ο σιδηρόδρομος, τα λιμάνια το ιστορικό κέντρο της πόλης. Αυτά που θα καθιστούν την Κομοτηνή πραγματικό διοικητικό κέντρο και θα δημιουργούν επιχειρηματικό περιβάλλον θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, με παράλληλη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
Απολογισμός και δράσεις του ΕΒΕΡ ενόψει των εκλογών του Ιουνίου
Στη συνέχεια, ο Νίκος Αγγελίδης έκανε έναν μικρό απολογισμό αναφερόμενος στις δράσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου την προηγούμενη χρονιά, ενόψει και των εκλογών που πρόκειται να γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο.
«Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι το γκρίζο, και το ΕΒΕΡ βίωσε μια χρονιά που είδε την επιχειρηματικότητα να συρρικνώνεται.
Από νωρίς προσπαθήσαμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης να παρέμβουμε σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και σε όλα τα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Βγήκαμε με ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της κρίσης για την τοπική μας οικονομία, και εστιάσαμε σε μια στρατηγική τόσο βραχυπρόθεσμης όσο και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Προκαλέσαμε μαζί με τον εμπορικό σύλλογο σύσκεψη στη νομαρχία Ροδόπης για το παρεμπόριο και τα κινέζικα καταστήματα, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους οποίους και συντονίσαμε.
Προωθήσαμε αναλυτική παρέμβαση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος υιοθετήθηκε από όλη την περιφέρεια και τον παρουσιάσαμε στην Αθήνα σε σχετική συνάντηση του υπουργείου.
Στον τομέα της σύνδεσης εκπαίδευσης με παραγωγή, ολοκληρώνουμε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, που πραγματοποιείται στο χώρο του επιμελητηρίου πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Αναβαθμίσαμε το πληροφοριακό μας σύστημα για έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των μελών μας, και διοργανώσαμε πλήθος ημερίδων, όπως με την εφημερίδα Μακεδονία, τον ενδιάμεσο φορέα ΔΕΣΜΟΣ για την πράσινη επιχείρηση και μεταποίηση στις νέες συνθήκες, καθώς και ημερίδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Ροδόπης, συμμετείχαμε σε αποστολή στο 1ο Ελληνοτουρκικό forum στην Ανδριανούπολη, και λάβαμε μέρος με περίπτερο στην έκθεση Θράκη στηρίζοντας τον θεσμό της εκθεσιακής μας προσπάθειας.
Το επιμελητήριο μας έγινε για έναν ακόμη χρόνο τόπος συνάντησης υψηλόβαθμων ξένων και Ελλήνων αξιωματούχων, του Αυστριακού πρέσβη, του Τούρκου προξένου, του εμπορικού επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, της υπουργού ανάπτυξης, καθώς και των τοπικών αρχόντων, με τους οποίους συζητήσαμε και σχεδιάσαμε τρόπους προώθησης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ιδιαιτέρως σημαντική και τιμητική για το ΕΒΕΡ θεωρούμε την αγόρευση του Ά αντιπροέδρου μας κ. Κουρούδη στην θέση του επίτιμου προξένου της Γερμανικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή τον οποίο συγχαίρουμε θερμά.
Η διοικητική μας ευθύνη στις εταιρίες ΔΕΣΜΟΣ και ΔΕΚΑΜΑΘ, στήριξε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας των φορέων, ενώ οι παρεμβάσεις μας στην ΚΕΕΕ απηχούσαν θέσεις πανελλήνιας εμβελείας και αναγνωρισιμότητας.
Και όλα αυτά σε μια δύσκολη για τα οικονομικά του επιμελητηρίου μας χρονιά με δραματική μείωση των εσόδων, την αποχώρηση 4 εργαζομένων STAGE και τη μηδενική υλοποίηση προγραμμάτων. Η χρηστή διαχείριση μας περιόρισε στις δαπάνες κατά 20% σε ένα πρόγραμμα που θα συνεχίσουμε και την νέα χρονιά.
Το ΕΒΕΡ στέκεται στο κατώφλι της νέας χρονιάς με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα δύσκολα που έρχονται, και παρεμβαίνει με πρόγραμμα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης.
Στις 14 και 15 Ιανουαρίου διοργανώνουμε σε συνεργασία με το έτερο επιμελητήριο, και υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ, διήμερο Ελληνοτουρκικό forum υψηλού επιπέδου σε συνέχεια του forum της Ανδριανούπολης.
Αφορά επιχειρήσεις από το σύνολο των επιχειρήσεων των δύο χωρών, και η άρτια οργάνωση του φιλοδοξεί να μας ανοίξει ευκαιρίες στην μεγάλη αγορά της Τουρκίας.
Αμέσως μετά διοργανώνουμε ημερίδα με θέμα «επιχειρηματικότητα σε συνθήκες κρίσης», όπου παρουσιάζουμε την επικαιροποιημένη μας πρόταση για έξοδο της περιοχής από την κρίση, αλλά και φιλοξενούμε βαρυσήμαντα ονόματα από τον πανεπιστημιακό και τον τραπεζικό χώρο, όπου παρουσιάζονται και ευρήματα πανελληνίων ερευνών και μετρήσεων.
Βομβαρδίζουμε κάθε μήνα σχεδόν με ημερίδες πληροφόρησης και παρεμβάσεις πάνω στον αναπτυξιακό νόμο, στο ΕΣΠΑ , τα εργασιακά, το τραπεζικό σύστημα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε αφύπνιση και να αλλάξουμε την υποτονική ψυχολογία των επιχειρήσεων.
Υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες επιχειρηματικής δράσης με το Ελληνογερμανικό.
Υλοποιούμε το ΓΕΜΗ στο ισόγειο του επιμελητηρίου μας σε χώρο έως τις 30-03-2011, μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις της πολιτείας και εμπλουτίζουμε τη λειτουργία του με one stop shop υπηρεσίες για τον επιχειρηματία.
Παραδίδουμε ολοκληρωμένο σχέδιο πάταξης του παρεμπορίου στην Ροδόπη σε συνεργασία με τους νέους τοπικούς μας άρχοντες, τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη και συντοπίτη μας κ. Γιαννακίδη και το νέο δήμαρχο Κομοτηνής κ. Πετρίδη τους οποίους και συγχαίρουμε για την εκλογή τους.
Και επειδή φέτος είναι χρονιά εκλογών θα ήθελα από το βήμα αυτό να απευθυνθώ ιδιαίτερα σε όλα τα μέλη του ΔΣ και να τους ευχαριστήσω για την συμβολή τους σε αυτό που ονομάζεται έργο του ΕΒΕΡ.
Το επιμελητήριο αυτό, ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα της χώρας, που κλείνει φέτος τα 90 του χρόνια, εκπροσωπεί, συμμετέχει, διοργανώνει και παράγει πολιτική με σοβαρότητα και εργατικότητα, μακριά από λαϊκισμούς και πρωτοσέλιδα, με ουσία και αποτελεσματικότητα, κάτι που άλλωστε χαίρει εκτίμησης και εκτός ορίων Ροδόπης, όπως μαρτυρά η συμμετοχή μας σε συμβούλια και εταιρίες πανελλήνιας εμβελείας. Θέλω να είστε περήφανοι για την συμμετοχή σας αυτή, την οποία πρέπει να περιφρουρήσει και η επόμενη διοίκηση ως παρακαταθήκη δεκαετιών» τόνισε ο Νίκος Αγγελίδης.
«Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα»
Καταλήγοντας στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ εξέφρασε την ανάγκη να «βγούμε μπροστά στηριζόμενοι σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Τη γεωγραφική μας θέση, τις υποδομές, την ενέργεια, την τεχνογνωσία, την πολυπολιτισμικότητα μας, τις ομορφιές του τόπου μας, το ανθρώπινο δυναμικό».
«Αποτιμώντας την πραγματικότητα σήμερα ως επικεφαλής του φορέα, συναντώ πρόσωπα σκυθρωπά, φοβισμένα για ένα αβέβαιο μέλλον. Όμως εμάς δεν μας ταιριάζει το γκρίζο. Πολύχρωμο πλήθος, άνθρωποι χαμογελαστοί με βλέμμα ζωηρό και διάθεση δημιουργική, παλμός, καινούργιες ιδέες που αξίζει να μοιραστείς, όνειρα που πραγματοποιούνται με πολλή δουλειά και διάχυτη νεανικότητα ανεξαρτήτου ηλικίας. Αυτή είναι η Θράκη, αυτή είναι η Ροδόπη που μας ταιριάζει.
Ο τόπος μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης αρκεί να ξεχάσουμε τη γερασμένη φιλοσοφία μιας υποβοηθούμενης πρακτικής. Έτσι θα κρατήσουμε εδώ τους νέους και θα ανοιχτούμε σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές που μας περιβάλουν και αποτελούν το ζωτικό μας χώρο.
Μα πέρα και πάνω από όλα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να αφήσουμε πίσω τον βολεμένο μικρόκοσμο μας και να δούμε ότι τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, για να φτιάξουμε με νέα ψυχολογία μια αγορά αισιόδοξη και με προοπτική, έχοντας ως βάση νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.
Και αν αυτό σε κάποιους φαντάζει δύσκολο και μακρινό ένα έχω να πω: το μέλλον δεν το προβλέπεις, το σχεδιάζεις. Η μεταμόρφωση αυτή είναι επώδυνη όπως μια γέννα. Ξεριζώνει όμως το παλιό και κάνει χώρο στο καινούργιο που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Στο σημείο αυτό ο ρόλος των ηγετών είναι καταλυτικός. Μπορούν να προσφέρουν ισχυρά παραδείγματα προς μίμηση, να εμπνεύσουν με τις ιδέες τους και να οδηγήσουν τους πολίτες σε αλλαγές συσπειρώνοντας τους γύρω από ένα σκοπό.
Αυτόν το σκοπό που σήμερα σας καλούμε να υπηρετήσουμε μαζί κατακτώντας ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την οικονομία της αγοράς και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής. Ένα σκοπό που μας εξασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».
Τέλος, να σημειώσουμε πως μετά τους χαιρετισμούς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, βράβευσε τον πρόεδρο της φαρμακοβιομηχανίας PHARMATHEN, Βασίλη Κάτσο, καθώς και τον πρόεδρο της Benjamin Moor που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, Γιώργο Χριστοβασίλη, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα, για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην περιοχή μας.