Τον συμψηφισμό μόνο του ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, ο ίδιος τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν είναι θετικό στον συμψηφισμό χρεών του Δημοσίου για προμήθειες, με το ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις.
Από την πλευρά τπυ ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ.Κουσελάς, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι, επιβεβαίωσε ότι η καθιέρωση, υπό όρους, καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις είναι ένα μέτρο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, να συμπεριληφθεί ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων.
Όπως είναι γνωστό, το κράτος οφείλει επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη οι επιχερήσεις έχουν οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ καθώς και από άλλες κατηγορίες φόρων.
Μέχρι τώρα και σε ό,τι αφορά το στενό Δημόσιο τομέα υπάρχουν περιπτώσεις άτυπου διακανονισμού μεταξύ ΔΟΥ και φορολογουμένων για ΦΠΑ που οφείλει το κράτος και άλλου είδους φόρων που οφείλουν οι επιχειρήσεις προς το κράτος.
Πρόκειται όμως για μια άτυπη τακτική, η οποία αφορά σχετικά μικρά ποσά και συνιστά μια έμμεση πλην πρόσκαιρη λύση στο όλο θέμα.
Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν κατατεθεί προτάσεις και εξετάζονται για τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει τη διεύρυνση των συμψηφισμών αυτών αλλά και τη διενέργειά τους σε μόνιμη βάση.
Έτσι, κύκλοι του υπουργείου δεν αποκλείουν στην τελική ρύθμιση που θα υπάρξει στο φορολογικό νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν ως μέτρα οι προτάσεις αυτές.
Την Τρίτη προκλήθηκε σύγχυση από τις δηλώσεις του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Ρήγα, περί συµψηφισµού χρεών των επιχειρήσεων προς το ∆ηµόσιο µε τον ΦΠΑ που εκείνο τους οφείλει.
Αν και ο ίδιος αργότερα ανασκεύασε τις δηλώσεις του, αποδίδοντάς τις σε «λάθος διατύπωση», κύκλοι του υπουργείου Οικονοµικών εξηγούσαν ότι το ζήτηµα µπορεί να βρίσκεται ακόµη σε πολύ πρώιµοστάδιο, ωστόσο εξετάζεται.
Οι ίδιοι κύκλοι είπαν ότι είναι ένα ζήτηµα που απαιτεί λεπτούς χειρισµούς, αφού ο συµψηφισµός του ΦΠΑ µε άλλες οφειλές µπορεί να προσκρούσει στην κοινοτική νοµοθεσία, καθώς πρόκειται για έναν κοινοτικό φόρο.
«∆εν γνώριζα ότι υπάρχει και σήµερα δυνατότητα συµψηφισµού χρεών και οφειλών µεταξύ στενού δηµόσιου τοµέα και επιχειρήσεων, αλλά νόµιζα πωςήταν µόνο για συµψηφισµό ΦΠΑ προς ΦΠΑ» δήλωσε αργότερα ο κ. Ρήγας, επιχειρώντας έτσι να αναιρέσει τις αρχικές του δηλώσεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη σύγχυση που είχε δηµιουργηθεί.
Επίθεση από την αντιπολίτευση
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, καλώντας το οικονομικό επιτελείο να εξοφλήσει άμεσα τις υποχρεώσεις του προς την αγορά.
«Η σημαντικότατη υστέρηση εισόδων του Προϋπολογισμού έναντι του αρχικού στόχου αύξησης 13,7%, αποκαλύπτει την αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής να μας βγάλει από τη σημερινή κρίση. Ακόμα και η αναθεώρηση του στόχου έπεσε έξω, παρά το έκτακτο και άδικο μέτρο της περαίωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Ν.Μηταράκης.
«Στις δεδομένες συνθήκες της οικονομικής ασφυξίας και της βαθιάς ύφεσης η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ εκ μέρους του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ο συμψηφισμός των οφειλών καθώς και η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις του ΦΠΑ εκ μέρους των επιχειρήσεων μπορούν να ανακουφίσουν πρόσκαιρα τη χειμαζόμενη αγορά», τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού.
ΕΣΕΕ
«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ περιορίζει την ήδη προβληματική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τις στερεί από την απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους ρευστότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης και συνέχισε:
«Έτσι, μειώνονται εμμέσως τα κεφάλαια κίνησης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε διακοπή των εργασιών τους», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η ΕΣΕΕ, θεωρώντας το πάγωμα της επιστροφής ΦΠΑ ουσιαστικά ως έμμεσο άτοκο δανεισμό από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο ελληνικό δημόσιο, υπέβαλε δύο φορές κατά το παρελθόν (24/2/2010 & 02/06/2010) επίσημο αίτημα προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το οποίο ζητούσε τον συμψηφισμό του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία ενός εξολογιστικού αλληλόχρεου λογαριασμού οφειλών.
«Το ελληνικό εμπόριο δεν ξεχνά ότι τόσο η απόδοση όσο και η επιστροφή ΦΠΑ είναι μια αμφίδρομη υποχρέωση. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι στη χώρας μας έχει πλέον εδραιωθεί ένα φορολογικό σύστημα οπισθοδρομικό, αγχωτικό και δύσκαμπτο. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι ακόμη και η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δίκαια τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως ο συμψηφισμός, προσκρούει σε ανυπέρβλητα εμπόδια».
» Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων έχουν δημιουργήσει την υποδομή, ώστε να ξεπεραστούν οι «τεχνικές δυσκολίες», όσον αφορά το συμψηφισμό και τη διεύρυνση της σχετικής διαδικασίας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.