Αν συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010, τότε το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, τονίζει ο πρωθυπουργός με άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής.
«Ώστε, το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας παθογένειες, συνήθειες, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση και να είμαστε όλοι μαζί περήφανοι για την πατρίδα μας, σίγουροι για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε για όλους τους Έλληνες μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο.
«Ζήσαμε την ανασφάλεια και τον φόβο, που καλλιέργησαν κλίμα πανικού μαζί με πραγματικά γεγονότα, όπως τη μείωση των εισοδημάτων -ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα- την αναγκαία αύξηση της φορολογίας. Κανένας πολιτικός και καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιου είδους μέτρα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι χωρίς αυτές τις αποφάσεις δεν θα είχαμε αποτρέψει να βουλιάξουμε σε βαθιά ύφεση από τα χρέη και την ανυποληψία.»
Αναγνωρίζει παράλληλα ότι υπάρχει οργή στην κοινωνία για το πώς η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε: «Γιατί σήμερα να πληρώνουν και πολλοί που δεν ευθύνονταν ή είχαν μικρές ευθύνες; Ποιοι και πού είναι οι υπεύθυνοι; Γιατί όταν υπάρχει πλούτος δεν αξιοποιείται σωστά ή χάνεται άδικα λόγω της διαφθοράς;»
Σε αυτά τα ερωτήματα, συνεχίζει, η μόνη απάντηση είναι η αλλαγή, η δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας:
«Σήμερα αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ είναι να αλλάξουμε τον τρόπο και τη φιλοσοφία λειτουργίας του κράτους. Να απελευθερώσουμε δυνάμεις, να αποκαταστήσουμε το δίκαιο, να δημιουργήσουμε αξιόπιστες υπηρεσίες, ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού, επιτρέποντας και στην οικονομία να ανθήσει, μέσα από την επένδυση στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα.
» Ήδη βαδίζουμε σ’ αυτόν το δρόμο. Κάναμε μεγάλες αλλαγές το 2010, οι οποίες καθυστέρησαν για δεκαετίες, με τα θετικά αποτελέσματά τους να γίνονται ολοένα και πιο ορατά.»
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται: «Για αυτό χρειάζεται να μετατρέψουμε την οργή ή την απογοήτευσή μας όχι σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά σε δύναμη αλλαγής.
» Στην Ελλάδα που δημιουργούμε όλο και περισσότερο θα πληρώνουν αυτοί που πρέπει. Όλο και περισσότερο θα εμπεδώνεται η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η ευνομία, ο σεβασμός στον πολίτη.
» Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι όλα αυτά γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εντείνουμε κάθε προσπάθεια και όπου χρειάζεται προχωράμε σε διορθωτικές κινήσεις. Όμως, η στόχευση είναι μία. Μια Ελλάδα αξιών, δικαιοσύνης, ισότητας, ελευθερίας και ανθρωπιάς, που γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θα μπορεί να δημιουργήσει και μια βιώσιμη οικονομία.
» Αυτή την Ελλάδα, αυτή την πολιτεία, αυτή την κοινωνία, αυτή την οικονομία μόνο εμείς οι ίδιοι, όλοι μαζί, μπορούμε να τη δημιουργήσουμε. Σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια, και ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, χρειάζεται όλοι να βοηθήσουμε, ώστε οι πιο αδύναμοι να μη χτυπηθούν αλλά να προστατευθούν.»
Στο ίδιο άρθρο ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στη μάχη που δίνει η χώρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μάχη όπου γίνεται προσπάθεια για δημιουργία συμμαχιών, αλλά και κατάθεση προτάσεων όπως αυτή για το ευρω-ομόλογο.
«Και για να γίνει αυτό, δεν θα αρκούσαν οι άπειρες επαφές και επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αυτό που μετρά είναι να μπορεί να μεταφέρει ένα απλό μήνυμα. Αξιοπιστία, ότι η Ελλάδα αλλάζει. Και αυτό σήμερα αναγνωρίζεται από όλους.»