Ιδιαίτερα χρήσιμες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ίδιος άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι η συναίνεση αφορά όλους: κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και πολίτες».
«Η κυβέρνηση πάντοτε πίστευε και πολύ περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ότι η συναίνεση έχει εξαιρετικά σημαντική αξία, για αυτό δεν θα σταματήσουμε να τη ζητάμε» εξήγησε ο κ. Πεταλωτής.
«Όλοι μας, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα, αποδεικνύουμε καθημερινά το μέγεθος της ευθύνης μας, αλλά και το βαθμό της υπευθυνότητάς μας για την οριστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου και βέβαια η συναίνεση κρίνεται και θα κρίνεται καθημερινά» υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «αντί να θεωρεί συνενοχή την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας μας, καλό θα ήταν να αναλογιστεί τις ευθύνες τις παράταξής του για όσα βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης και η χώρα».
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να μην μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Σχολιάζοντας τις αναφορές Σαμαρά περί μη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είπε ότι με την αλλαγή του νομικού πλαισίου αλλάζει ριζικά κατεύθυνση η προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων.
Απέρριψε δε τα περί μυστικής διπλωματίας «μάλιστα όταν η Ελλάδα, μετά από χρόνια, απέκτησε ξανά φωνή, ξεκάθαρες θέσεις και κύρος».
Τέλος, για τη συντυγματική αναθεώρηση, ο Γιώργος Πεταλωτής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, για λόγους καθαρά ιδιοτελείς», απαξίωσε τη διαδικασία της τελευταίας αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ζητούσε τη διακοπή της, «ώστε η παρούσα Βουλή να ήταν αναθεωρητική και να θέσουμε πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες εκείνες τις προτάσεις για βελτίωση του πολιτικού μας συστήματος, σε όλα τα επίπεδα. Έστω και τώρα είναι θετικό ότι επιτέλους συμφωνούμε» κατέληξε.