Οι διαρθωτικές αλλαγές θα φέρουν κλυδωνισμούς και αναστάτωση, αλλά οδηγούν σε νέες ευκαιρίες, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός ότι τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις ΔΕΚΟ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
«Δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε πίσω όχι μόνο το προσεχές, αλλά κανένα άλλο τρίμηνο» υπογραμμίζει με νόημα.
Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι ο κόσμος της οικονομίας θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα «μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας».
Ο ίδιος σπεύδει πάντως να τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των επιπτώσεων που αποδίδονται στις διαρθωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν και των επιπτώσεων που οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση.
«Εδώ και μήνες βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζομένους για μείωση μισθών. Δεν είναι ούτε εύκολες ούτε ευχάριστες αυτές οι καταστάσεις.
» Αυτές οι εξελίξεις δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο με το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο δεν έχει καν κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή.
» Το νέο πλαίσιο θα θεσπιστεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ούτε το τέλος των κλαδικών συμβάσεων ούτε το τέλος των συνδικάτων, τα οποία προφανώς θα συνεχίσουν να έχουν το ρόλο τους στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων.»
Τέλος, σχολιάζοντας την εκτίμηση του καθηγητή Σιόπα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δέκα χρόνια προσπάθειας, ο υπουργός διατυπώνει ένα ερώτημα: «Πιστεύετε ότι υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που θεωρεί ή που θα ήθελε στο τέλος του προγράμματος, μόλις ολοκληρώσουμε τις δράσεις του μνημονίου, να ξαναρχίσουμε το πάρτι της σπατάλης και κακοδιαχείρισης;»