Με δύο συγκεντρώσεις αλλά και με μικρή συμμετοχή του κόσμου εορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η επέτειος του Πολυτεχνείου στην Κομοτηνή την προηγούμενη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου.
Μία συγκέντρωση και πορεία προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησαν οι φοιτητικές παρατάξεις, το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης και τα πολιτικά κόμμα ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ Ροδόπης και η ΚΝΕ, μία ώρα αργότερα.
Χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων η απαξίωση που έδειξαν για ακόμα μια χρονιά οι Κομοτηναίοι για την επέτειο του Πολυτεχνείου ενώ αντίθετα δυναμικό παρών έδωσαν οι φοιτητικές παρατάξεις.
Στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στεφάνι κατέθεσαν η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, η ΝΕ Συνασπισμού Ροδόπης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής, η ΠΑΣΠ Κομοτηνής, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, η Αριστερή Ενότητα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, εκπρόσωπος του Νομάρχη Ροδόπης, το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, η ΠΑΣΚΕ Ροδόπης, η ΔΑΚΕ Ροδόπης και οι Σύλλογοι Φοιτητών του ΔΠΘ των Σχολών ΔΟΣΑ, Κοινωνικής Διοίκησης, ΤΕΦΑΑ, Παρευξεινίων Χωρών και Ιστορίας – Εθνολογίας.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, μετά την κατάθεση των στεφανιών σημείωσε πως «Είναι επίκαιρο το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Ξαναγυρίσαμε πάλι μετά από τόσα χρόνια εργασίας και δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία, να λέμε το ψωμί ψωμάκι. Είναι επίκαιρο».
Ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, Γ.Γ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, τόνισε ότι «Το Πολυτεχνείο ζει; Όχι, αν κοιτάζουμε όλοι μας το προσωπικό μας συμφέρον. Όχι, αν κοιτάζουμε όλοι το κομματικό συμφέρον. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ένα κόμμα, το Πολυτεχνείο ήταν η ορμή του λαού. Πρέπει να ξαναβρούμε αυτήν την ορμή για να μπορέσουμε να κάνουμε νέους αγώνες».
Ο Τάκης Χαρίτου, περιφερειακό σύμβουλος και μέλος της ΚΠΕ Συνασπισμού, σημείωσε πως «Η φετινή 37 η επέτειος είναι επίκαιρη, ζωντανή και διδακτική. Είναι επίκαιρη γιατί οι κοινωνικές κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα που σφράγισε η ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη τη μεταπολίτευση, στις μέρες μας, την εποχή του μνημονίου δυστυχώς συνθλίβονται και απειλούνται με κατάρρευση. Είναι ζωντανό το μήνυμα του Πολυτεχνείου γιατί ζωντανεύει στους καθημερινούς αγώνες της νέας γενιάς και των εργαζομένων για να αποτραπεί η υλοποίηση τέτοιων σκληρών μέτρων σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας. Είναι εξαιρετικά διδακτική η μνήμη του Πολυτεχνείου ακριβώς γιατί όπως και τότε θεωρούταν ανίκητη η διδακτορία, ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται, όπως και τότε μειοψηφίες κατάφεραν να εμπνεύσουν το λαό και να νικήσουν την τυραννία, έτσι και σήμερα πιστεύουμε πως ο λαός μπορεί να εμπνευστεί, να γκρεμίσει τις πολιτικές του ΔΝΤ και του μνημονίου εφ’ όσον υπάρξει κοινή δράση και ενότητα των δυνάμεων που αντιστρατεύονται αυτές τις πολιτικές».
Ο Θωμάς Πολίτης, από την ΠΑΣΠ Κομοτηνής, τόνισε πως «Η πορεία ήταν άλλο ένα σαφέστατο μήνυμα ότι το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ για να διατρανώσει τη φωνή του, να μεταφέρει τα μηνύματα, όπως μηνύματα μεταφέρθηκαν και με τον αγώνα του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο δεν είναι για εμάς μόνο μια εξέγερση, είναι το σύμβολο εξέγερσης του ελληνικού λαού καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας.
Σήμερα, τα μηνύματα του γίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ καθώς σε μια δυσχερέστατη για την Ελλάδα κρίση, μέσα σε μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική είμαστε εδώ πέρα για να δώσουμε το στίγμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να κατορθώσουμε να διαφυλάξουμε τους θεσμούς της χώρας είτε αυτοί είναι δημοκρατικοί είτε αφορούν τη διαφύλαξη του κοινωνικού Κράτους, ένος Κράτους που βάλλεται αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από ένα ενωτικό κλίμα, την αφύπνιση του κινήματος μπορούμε να κατορθώσουμε τα πάντα».
Τέλος, ο Θεόφιλος Γιωργάκης, από την «Παρανομία ΕΑΑΚ» που παρεμβαίνει στη Νομική Κομοτηνής δήλωσε πως «Δε θα μπούμε στη λογική να κάνουμε δηλώσεις μπροστά στο μνημείο της εξέγερσης που μπροστά υπάρχουν αραδιασμένα στεφάνια γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε καθόλου την εξέγερση του Πολυτεχνείου σαν μία εθνική γιορτή. Είναι μία επέτειος αγώνων και με αγώνες εμείς σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την κινηματική μας πορεία γιατί η συγκυρία είναι πάρα πολύ κρίσιμη καθώς μπορεί τώρα να μην έχουμε κάποια χούντα στρατιωτικών αλλά έχουμε μια χούντα γραβατωμένων οικονομολόγων που έχουν βυθίσει τη χώρα στη λιτότητα και στην κοινωνική αποσάθρωση.
Τα πληττόμενα στρώματα θα βγούνε στους δρόμους. Ο αγώνας των φοιτητών τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει ακόμα πιο έντονος καθώς ένας νέος νόμος θα τεθεί υπό διαβούλευση από την Υπουργό Παιδείας. Ελπίζουμε ότι ο αγώνας των φοιτητών θα είναι τόσο μαζικός και θα συμπαρασύρει και τον αγώνα των εργαζομένων σε μια κατεύθυνση ανατροπής όλης της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει δημιουργηθεί μετά την μεταπολίτευση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέτειος για το Πολυτεχνείο εορτάστηκε χωρίς κανένα ευτράπελο. Το μοναδικό παρατράγουδο σημειώθηκε τη στιγμή που η ΔΑΠ ΝΔΦΚ κατέθετε στεφάνι με τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις να φωνάζουν το σύνθημα «26 χρόνια που ήταν το στεφάνι ΔΑΠίτες Χίτες, Δεξιοί Ρουφιάνοι» εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών και με τους φοιτητές της ΔΑΠ να απαντούν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και φωνάζοντας το σύνθημα «Η Κύπρος είναι Ελληνική»!