Απαισιόδοξος σχετικά με το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται σε όλη την Ευρώπη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Τα επικαιροποιημένα μνημόνια αντί να βελτιώνουν την κατάσταση, τείνουν να την καθιστούν χειρότερη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Παναγόπουλος άφησε αιχμές για την υπογραφή του Μνημονίου από τα μέλη της κυβέρνησης:
«Αναφέρομαι κυρίως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπου ενώ το Μνημόνιο, το οποίο ετέθη υπόψη της εθνικής αντιπροσωπείας και ανεξαρτήτως αν το διάβασαν, πάντως το ψήφισαν οι βουλευτές, είχε μια διατύπωση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις δύνανται να αποκλίνουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις θα ορίζονται με υπουργική απόφαση, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Αυγούστου και στο τωρινό, γίνεται μια σιδηρά αναφορά, που ορίζει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να κάνει νομοθέτηση χωρίς επαχθείς περιορισμούς.»
Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στην υπουργό Εργασίας, που κράτησε πολύ καλή στάση στην υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, να μπορέσει να βρει διεξόδους σε μια συνεννόηση με τους κοινωνικούς συνομιλητές.
«Αυτό θα επιδιώξουμε, αλλά νομίζω ότι αυτό που αποτελεί θρυαλλίδα στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ότι δεν θα επεκτείνονται με νόμο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτοντας όλους τους εργαζόμενους και όλο τον κλάδο.
» Αυτό οδηγεί στην ουσία στο να μην έχουν περιεχόμενο οι συλλογικές συμφωνίες και ενδεχομένως στο να αποχωρήσουν κάποιοι εργοδότες από ορισμένες ενώσεις τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνομιλητής από την άλλη πλευρά.
» Αυτά είναι απαράδεκτα, εκτός ευρωπαϊκού δικαίου, εκτός Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θα αποτελέσουν το πεδίο της σύγκρουσής μας.»