Υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο τάχθηκε έμμεσα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι προτεραιότητά πρέπει να είναι το τέλος του υπερτροφικού κράτους, η εξυγίανση των «άρρωστων» ΔΕΚΟ και η κατάργηση άχρηστων Οργανισμών και θέσεων του Δημοσίου.
Ο κ. Δασκαλόπουλος εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος να πειστούν οι δανειστές και οι εταίροι ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων είναι η να εφαρμοστούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και όσα προβλέπει το Μνημόνιο.
«Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους, ωστόσο έχει απολέσει ήδη 160 χιλιάδες υπαλλήλους επειδή χρεοκόπησε το Δημόσιο. Και για αυτούς δεν ακούγονται παρά μόνο κροκοδείλια δάκρυα» κατέληξε.
Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι καθυστερεί την προώθηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που προϋποθέτουν σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση και να κινδυνεύουμε να παγιδευτούμε σε φαύλο κύκλο.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται αναδιάταξη του Μνημονίου: «Κοιτάμε την πτώχευση στα μάτια, είμαστε σε οριακή καμπή της επιχείρησης διάσωσης του τόπου».
Τις θέσεις αυτές, μαζί με αναλυτικό υπόμνημα για την αναδιάταξη του Μνημονίου, θα παρουσιάσει ο ΣΕΒ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, σε συνάντηση αντιπροσωπείας του με τον Επίτροπο Όλι Ρεν, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με μέλη της κυβέρνησης και της Τρόικας.
Αναφορικά με τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είπε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ένα στοιχειώδες κεφάλαιο αξιοπιστίας, υλοποιώντας με συνέπεια αυτά που έχουμε δεσμευθεί να εφαρμόσουμε, κάθε τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη.
Τάχθηκε, τέλος, κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα, τόνισε, ωστόσο, ότι ευθύνη του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της στιγμής και να πράξει ότι απαιτείται για να απαλλαγούμε από το φάσμα της χρεοκοπίας.
Αντιδράσεις
«Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προκαλούν με θράσος όταν αναφέρονται στο πελατειακό κράτος του οποίου αποτελούν προνομιακούς πελάτες, με αποτέλεσμα την διόγκωση του δημόσιου χρέους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
«Αξιώνουν απολύσεις στο δΔμόσιο στο όνομα των εργαζομένων που αυτοί απέλυσαν και τους αρπάζουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Απαιτούν να κοπούν και οι ελάχιστες κρατικές κοινωνικές δαπάνες προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότησή τους από το κράτος καθώς και οι φοροαπαλλαγές τους», προστίθεται.
«Αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα, τις έχασαν γιατί οι βιομήχανοι που εκπροσωπεί ο κ. Δασκαλόπουλος, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, τους απέλυσαν. Και όσους δεν απέλυσαν, τους μετέτρεψαν σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα», σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης.
«Ο κ. Δασκαλόπουλος ζητάει απολύσεις στο Δημόσιο και κατάργηση της μονιμότητας, όχι γιατί αγωνιά για το δημόσιο πλούτο που κατασπαράζουν και λεηλατούν τόσα χρόνια οι βιομήχανοι, αλλά για να τους λυθούν στα χέρια για ακόμα περισσότερες απολύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», προσέθεσε.