Τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 σε δύο έτη, θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα διεξαχθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Παρά την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει τους ομολόγους του για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας, την δημοσιονομική πρόοδο των τελευταίων μηνών, αλλά κυρίως για τις επιβαρύνσεις που προέκυψαν από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006 – 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες το αργότερο το μεσημέρι της Τετάρτης -ενδεχομένως να μην μετάσχει στο Συμβούλιο Ecofin- καθώς θα πρέπει να συντονίσει τις επαφές της τρόικας με τα υπόλοιπα υπουργεία και να φροντίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες σε σχέση με τον Προϋπολογισμό 2011.
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει στο Eurogroup ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 πρωτοφανή δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 14 δισ. ευρώ και θα επισημάνει πως οι επιβαρύνσεις που προέκυψαν από τους ελέγχους της Eurostat και οδήγησαν στα επίπεδα του 16% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009 αφορούν σε πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν πρέπει να υπονομεύσουν την τρέχουσα προσπάθεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 όχι σε ένα, αλλά σε δύο έτη, ώστε η μείωση του ελλείμματος να εξελιχθεί πιο ομαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει το σχετικό ζήτημα και στον Επίτροπο Όλι Ρεν.
Σημειώνεται πως η τρόικα δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να θεωρεί μάλιστα ως ενδεδειγμένη και βιώσιμη λύση τον επιμερισμό των μέτρων στην διετία. Η Κομισιόν είναι και αυτή διαλλακτική στην πρόταση, ενώ αντιρρήσεις εκφράζει μόνον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία υποστηρίζει πως οποιαδήποτε απόκλιση των στόχων από το Μνημόνιο θα πλήξη την ήδη ευάλωτη αξιοπιστία της Ελλάδος.