Στο 4,82% αυξήθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, που έγινε την Τρίτη, κατά την οποία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά 390 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση, τον Οκτώβριο, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,54%. Στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,82% και τον Ιούλιο στο 4,65%.
Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 5,15 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,22 στην προηγούμενη δημοπρασία.
Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π.Χριστοδούλου, είπε στο Reuters ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη δημοπρασία ανήλθε στο 1/3 περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι στη δημοπρασία του Οκτωβρίου ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει συνολικά 1,17 δισ. ευρώ.
«Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν αναμενόμενο. Εάν ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες στις
αγορές ομολόγων στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, είναι λογικό το premium των 28 μονάδων
βάσης», σχολίασε στο Reuters o Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων στην Beta
Securities.
«H διεύρυνση του επιτοκίου δεν ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς το ποσό είναι μικρό, μόλις το
ένα τρίτο της προηγούμενης δημοπρασίας […] Υπήρξε, ωστόσο, έντονο ενδιαφέρον», συμπλήρωσε.
Πάνω από τις 900 μονάδες το spread
Αυξάνεται η πίεση στα κρατικά ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, τα επιτόκια των οποίων κινούνται καθημερινά σε υψηλότερα επίπεδα μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων από το 2013.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 8%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της Ιρλανδίας πλησίασε στο 7%.
Η ένταση επηρέασ και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο ανήλθε προς τις 920 μονάδες βάσης, μετά την υποχώρηση, την Δευτέρα, κάτω από τις 900 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, αργότερα, υποχώρησε στις 893 μονάδες.
Η ένταση στις αγορές των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης εξακολουθεί να πιέζει προς τα κάτω και το ευρώ, το οποίο σήμερα κινείτο κάτω από το επίπεδο των 1,39 δολαρίων.
Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πλέον πολύ πιθανό ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα αναγκασθούν να προσφύγουν για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) -που συστήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και «προικοδοτήθηκε» με 750 δισ. ευρώ- για να αποφύγουν την υπερβολική έκθεσή τους σε υψηλότοκο δανεισμό.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα χρειαστούν τελικά βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs, Έρικ Νίλσεν, προσθέτοντας ότι «το κόστος χρηματοδότησής τους τώρα είναι σαφώς μη διατηρήσιμο».
Την ίδια άποψη έχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, και ορισμένοι αναλυτές στο Δουβλίνο, οι οποίοι θεωρούν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την ένταξή της στο Ταμείο, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται να χρειασθεί να προσφύγει στις αγορές για αρκετούς μήνες, λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που έχει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πολλοί άνθρωποι της αγοράς θεωρούν όλο και πιο πιθανή μία αναδιάρθρωση του χρέους ή χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με άλλο άρθρο του Bloomberg, η κατάσταση στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα γίνει πιο δύσκολη, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να περιορίσει τη χρηματοδότησή της προς τις τράπεζες τους, την οποία χρειάζονται λόγω της δυσχέρειας πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έγινε πολύ δύσκολη μετά την απόφαση των «27» να εγκρίνουν τη γερμανική πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίζουν από το 2013 προβλήματα χρηματοδότησης, στο κόστος της οποίας θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες.