Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας προκειμένου να διαμορφώσουν μια πρώτη εικόνα για την δύναμη των κομμάτων παραθέτουμε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2009.
Σε ποσοστιαίες μονάδες τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :
1. ΠΑΣΟΚ 47,5%
2. ΝΔ 36,72%
3. ΛΑΟΣ 5,34%
4. ΚΚΕ 3,88%
5. ΣΥΡΙΖΑ 3,59%
6. Διάφοροι 1,86%
Τα παραπάνω αποτελέσματα διαμορφώθηκαν μέσα σε συνθήκες έντονης αμφισβήτησης της πολιτικής της ΝΔ εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που διαμορφώθηκε και ήταν δυσμενής για το μέλλον της Ελλάδας. Ήταν η εποχή που οι πολίτες έβλεπαν το ΠΑΣΟΚ σαν ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας και την καλυτέρευση της καθημερινότητας. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες απο τη ΝΔ.
Σήμερα, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης των δημοσιονομικών δεικτών, της εφαρμογής του μνημονίου και την επέλαση της τρόικας έφεραν σε απόγνωση τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Είναι άραγε εφικτό σήμερα να ισχυρισθεί κάποιος πως θα διαμορφωθεί το κλίμα κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα με τις εκατέρωθεν κατηγορίες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τις πιθανές εξελίξεις και την ασφυκτική πολιτική που εφαρμόζεται για τα λαϊκά εισοδήματα;
Οι κινήσεις που σχεδιάστηκαν κατ’ αρχήν επί χάρτου και υλοποιήθηκαν από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες φαίνεται οτι άρχισαν να διαμορφώνουν νέες συνθήκες στον προεκλογικό αγώνα. Κοινή διαπίστωση είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα που θα βγει στη Ροδόπη και Ξάνθη θα διαμορφώσει κατά πολύ το τελικό αποτέλεσμα.
Βλέποντας τα αποτελέσματα του παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι στη Ξάνθη η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ηταν 24.579 ψήφοι. Η εξήγηση που δίνεται από νεοδημοκρατικά στελέχη της Ξάνθης για την μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων, είναι ότι υπήρχε η αντίδραση των ψηφοφόρων εξαιτίας της πολιτικής του Κοντού και της έντονης φημολογίας για ύποπτες συναλλαγές στο θέμα του Βατοπεδίου.
Σήμερα, ισχυρίζονται ότι η υποψηφιότητα του Ξανθιώτη Παυλίδη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην μεταστροφή των πολιτών υπέρ του ντόπιου υποψηφίου αφού είναι γνωστό ότι οι δημότες στηρίζουν τον δικό τους άνθρωπο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη Ροδόπη που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στηρίζει τον Γιαννακίδη.
Φαίνεται ότι το στοιχείο που θα διαμορφώσει και το τελικό αποτέλεσμα είναι η ένταξη κάποιων αξιόλογων υποψηφίων στα ψηφοδέλτια. Έτσι, ο Παυλίδης έκανε κίνηση ματ εντάσσοντας στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο τον Μπουρχάν που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην μειονότητα ενώ παράλληλα έβαλε υποψήφιους και σοβαρά στελέχη της μειονότητας που προέρχονται από τη Ροδόπη.
Εν τω μεταξύ όπως φαίνεται στην Ξάνθη άρχισε να κινείται ο κομματικός μηχανισμός σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η επιθυμητή συσπείρωση των μελών και φιλών κάτι που αποφεύγουν τα κομματικά επιτελεία της Ροδόπης που δεν θέλουν να κινητοποιηθούν με οργανωμένες κινήσεις τα μέλη με το σκεπτικό να μην δυσαρεστηθούν οι δεξιοί ψηφοφόροι.
Τέλος, θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι στη περιφερεια ΑΜ-Θ δεν έχει δικό του υποψήφιο ο ΛΑΟΣ και είναι ερευνητέο το που θα μετακινηθούν οι ψήφοι που πήρε το κόμμα του Καρατζαφέρη στις βουλευτικές εκλογές (23.719) δεδομένου ότι τα μέλη του μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.