Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής κατά τη διάρκεια της 4ετίας 2007-2010 πραγματοποίησε την Κυριακή (10/10) ο Δήμαρχος Ιάσμου, Κυριάκος Αμούτζας, στο Πνευματικό Κέντρο της περιοχής, υλοποιώντας έτσι τη δέσμευση του για ανοιχτή επικοινωνία με τους δημότες αλλά και τηρώντας κατά γράμμα το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με τον οποίον ο Δήμαρχος θα πρέπει να κάνει απολογισμό της θητείας του κάθε δύο και τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιάσμου, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν αυτή την 4ετία από τη Δημοτική Αρχή ξεπερνούν σε συνολικό προϋπολογισμό τα 14 εκ. ευρώ, ενώ σε αυτά δεν υπολογίζονται το 1 εκ. ευρώ που λαμβάνει ετησίως κάθε Δήμος από το ελληνικός κράτος για τα λειτουργικά του έξοδα καθώς και οι 600.000 ευρώ επιχορήγηση ΣΑΤΑ.
Ο κ. Αμούτζας κατά τη διάρκεια του απολογισμού του στάθηκε ιδιαίτερα στα σημαντικότερα γι’ αυτόν έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και σε αυτά που έχουν δρομολογηθεί. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι :
Ο Βιολογικός Καθαρισμός Ιάσμου
Η δημοπράτηση δύο σχολείων, ενός νέου 12θεσίου δημοτικού και η επέκταση του Λυκείου
Το Εμπορικό Κέντρο Ιάσμου, το οποίο σε πρώτη φάση θα εξασφαλίσει 800 θέσεις εργασίας για δύο χρόνια στους κατοίκους της περιοχής
Η άδεια αμμοληψίας που πήρε ο Δήμος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εισρέουν στα ταμεία του πάνω από 300.000 ευρώ από τις αμμοληψίες στον ποταμό Κομψάτο αλλά και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
Η είσοδος του Ιάσμου, τόσο από την ανατολική πλευρά όσο και από την Εγνατία
Αντιπλημμυρική προστασία με τη δημιουργία αποστραγγιστικών καναλιών στους οικισμούς Αμβροσίας, Γαλήνης και Σάλπης
Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου
Ο Κυριάκος Αμούτζας, επίσης στάθηκε και σε άλλα μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά έργα που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή, όπως παρεμβάσεις στο αμαξοστάσιο του Δήμου, αγορά οικοπέδου για κατασκευή νέου Δημαρχείου, διαμορφώσεις πλατειών σε οικισμούς, ασφαλτοστρώσεις, νέοι χώροι πρασίνου, αγροτική οδοποιία, δενδροφυτεύσεις, αποκατάσταση και κλείσιμο χωματερών, το Φράγμα Κολυζάς, ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Τραύου, παιδικές χαρές, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αξιοποίηση του Αρχοντικού Κούγια, δημιουργία και συντήρηση αντλιοστασίων και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού.
Ο Δήμαρχος Ιάσμου, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ σημείωσε ότι «έχουμε ήδη 15 μελέτες έτοιμες σε εξέλιξη και αν θέλετε και συγκεκριμένα πράγματα θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτή τη στιγμή τελείωσε η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού, της Κομοτηνής ακόμα δεν έχει τελειώσει, που σημαίνει φθηνά οικόπεδα και καινούρια γη. Έχει τελειώσει η μελέτη του Βιολογικού Καθαρισμού, έχουμε 3,5 εκ. ευρώ προέγκριση και πάμε στα 6 εκ. ευρώ. Έχουν γίνει τα σχολεία καθώς και μέσω του προγράμματος «Θησέας» έχουν γίνει πολλά έργα σε όλους τους οικισμούς του Δήμου.
Ο Δήμος δεν είναι ένα νοικοκυριό, ένα σπίτι. Για να κάνεις ένα έργο θα πρέπει πρώτα να το περάσεις από πολλές φάσεις. Πρώτα – πρώτα θα πρέπει να το σχεδιάσεις στο μυαλό του δημοτικού συμβουλίου, να το περάσεις στον κόσμο, να το προγραμματίσεις με μελέτες, να βρεις χρηματοδότηση για τις μελέτες, να το δημοπρατήσεις, να βρεις λεφτά και να το κάνεις.
Εμείς σχεδιάσαμε για πράγματα ουσίας, δεν σχεδιάσαμε για πεζοδρόμια και πλατείες μόνο. Η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου πρέπει να είναι δεδομένη, περνάμε δύσκολους καιρούς. Το γραφείο του Δημάρχου από το πρωί έως το βράδυ νιώθει πιέσεις «πότε θα βρούμε δουλειά» και «πότε θα δουλέψουμε». Αυτή είναι η μεγάλη πίεση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Αμούτζας.
Ερωτηθείς για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ιάσμου και το αν φοβάται ότι αυτή μπορεί να ανακοπεί ο κ. Αμούτζας απάντησε λέγοντας πως «τα τελευταία 4 χρόνια 62 ταξίδια στην Αθήνα, καταλαβαίνετε πως ανοίγουν οι πόρτες στα υπουργεία. Δεν φοβάμαι αν θα ανακοπεί αυτή η αναπτυξιακή πορεία γιατί όποιος προγραμματίζει και έχει έτοιμες μελέτες και χτυπάει τις πόρτες έχει τη δυνατότητα. Από τα 80 εκ. ευρώ που υπήρχαν διαθέσιμα για σχολεία, τα 10 εκ. ευρώ ήρθαν στον Ίασμο. Είναι λεφτά που ήρθαν μέσω δημοπρασιών και ότι και να γίνει από 30 Οκτωβρίου μπαίνει εργολάβος και τα έργα θα γίνουν».
Τέλος, ο Δήμαρχος Ιάσμου δεν παρέλειψε να εκφράσει και την πικρία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα στο Δήμο Ιάσμου ύστερα και από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». «Τον Καλλικράτη δεν τον ζητήσαμε και δεν τον φτιάξαμε εμείς, μας τον επέβαλλαν» είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα του. Να σημειώσουμε ότι ύστερα και από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η σύνθεση του πληθυσμού του νέου Δήμου Ιάσμου αποτελείται κατά 35% από χριστιανούς και κατά 65% από μουσουλμάνους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.