Υπογράφτηκε τη Δευτέρα (4/10) από το Δήμο Αιγείρου η ανάθεση της Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας για τη θεμελίωση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής σε χώρο πίσω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μεσσούνη που παραχώρησε ο Δήμος Αιγείρου. Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Αιγείρου Ευάγγελος Λίτσος δήλωσε τα εξής:
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς να υπογράφουμε σήμερα τη σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης Γεωλογικής καταλληλότητας για τη θεμελίωση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την ανόρυξη 5 γεωτρήσεων βάθους από 15 έως 20 μέτρων η καθεμιά. Πρόκειται για μια μελέτη απαραίτητη για την εκπόνηση τη στατικής μελέτης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Όλες οι υπόλοιπες μελέτες εκπονούνται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ και είτε έχουν περατωθεί είτε βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Το νέο νοσοκομείο θα έχει δυναμικότητα τουλάχιστον 200 κλινών με μονάδα τεχνητού νεφρού, τμήμα επειγόντων περιστατικών και ξεχωριστή πτέρυγα για το ΕΚΑΒ, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει και το ελικοδρόμιο του στρατιωτικού αεροδρομίου.
Θυμίζω ότι η υπόθεση του νοσοκομείου Κομοτηνής είναι μακρά και δυσάρεστη ιστορία. Σε όλη την Αν. Μακεδονία και Θράκη η Κομοτηνή είναι η μόνη πόλη που δε διαθέτει ένα σύγχρονο κτίριο νοσοκομείου. Οι υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα στο υφιστάμενο κτίριο οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες της διοίκησης, του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα ο Δήμος Αιγείρου όχι μόνο υποστήριξε την άποψη ανέγερσης ενός νέου νοσοκομείου, απορρίπτοντας την περίπτωση ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιρίου, αλλά πρότεινε ως το πλέον κατάλληλο οικόπεδο το δημοτικό χώρο 92 στρεμμάτων πίσω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Τις απόψεις αυτές γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Αιγείρου στο Υπουργείο Υγείας και την 4η ΔΥΠΕ με έγγραφό του τον Ιανουάριο του 2007. Για την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκε και η Νομαρχία Ροδόπης. Στο έγγραφο εκείνο περιλαμβάνεται όλη η επιχειρηματολογία για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου στο συγκεκριμένο χώρο και η οποία είναι η εξής:
1. Απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Κομοτηνής.
2. Βρίσκεται στη συμβολή σημαντικών οδικών αξόνων του Ν. Ροδόπης (Εγνατία, παλιά εθνική οδός Κομοτηνής- Ξάνθης, νέα εθνική οδός Κομοτηνής Ξάνθης, επαρχιακή οδός Κομοτηνής – Ιάσμου, επαρχιακή οδός Κομοτηνής- Παραδημής – Φαναρίου).
3. Υπάρχει έτοιμος αεροδιάδρομος και ελικοδρόμιο για επείγουσες αεροκομιδές.
4. Σε πολύ μικρή απόσταση διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου.
5. Υπάρχει η δυνατότητα συστέγασης με το Στρατιωτικό Νοσοκομείο που ανέστειλε τη λειτουργία του.
6. Αποσυμφορείται η κυκλοφορία οχημάτων στην Κομοτηνή (κυρίως το κέντρο και ο ανατολικός άξονας). Για το λόγο αυτό σε όλες τις σύγχρονες πόλεις τα νοσοκομεία χωροθετούνται εκτός του πολεοδομικού ιστού.
7. Το ΕΚΑΒ μπορεί να παρεμβαίνει πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
8. Το υφιστάμενο κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη στέγαση διοικητικών Υπηρεσιών που σήμερα φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, όπως πχ η ΔΥΠΕ, η ΕΜΑΚ, η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) ή είναι διάσπαρτες σε διάφορα δημόσια κτίρια όπως πχ πολλές Διευθύνσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
9. Η μετατόπιση του Νοσοκομείου προς τα δυτικά είναι ελάχιστη, ώστε δεν τίθεται θέμα απόστασης από τα ανατολικά άκρα του Νομού, τα οποία άλλωστε και σήμερα εξυπηρετούνται κυρίως από το Κέντρο Υγείας Σαπών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω θεωρούμε ότι η πρόταση του Δήμου Αιγείρου υπήρξε καταλυτική για την επίλυση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος. Ο Δήμος μας εισέρχεται στο νέο Δήμο Κομοτηνής προσφέροντας κυριολεκτικά ένα δώρο ζωής σε όλους τους Ροδοπίτες.
Σύντομα η Δημοτική Αρχή της Αιγείρου θα επανέλθει και με άλλες καινοτόμες προτάσεις που θα αφορούν εξίσου ευαίσθητους τομείς της καθημερινής ζωής των πολιτών, όπως πχ το θέμα της παιδείας και των εκπαιδευτικών υποδομών.»