Πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και κομματικές οργανώσεις το απόγευμα της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.
Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση δόθηκε για τις 5 το απόγευμα στην παλιά Νομική Κομοτηνής, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία με κατάληξη το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Στην πορεία, στην οποία κυριάρχησαν τα αντιαμερικανικά συνθήματα καθώς και συνθήματα για την Παλαιστίνη συμμετείχαν ο Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνικής Εργασίας ΔΠΘ, η ΕΝΙΔΥΚ, ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, το ΚΚΕ Ροδόπης, το ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, η ΠΑΣΠ, η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25 ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης.
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι του Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΔΠΘ και η ΕΛΜΕ Ροδόπης.
«Όχι στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο»
Πριν την πορεία πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία από την πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνικής Εργασίας ΔΠΘ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Καταγγέλλουμε τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών της χώρας από το ΝΑΤΟ και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης γύρω από τον ερχομό της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ επιχειρεί να κρύψει πως, για τα σχέδια των εμπορικών και ενεργειακών δρόμων, οι ιμπεριαλιστές χαράζουν σύνορα και υπογράφουν συμφωνίες με το αίμα των λαών.
Δεν αποδεχόμαστε τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο κατά άλλων λαών ούτε σε στόχο αντιποίνων. Δυναμώνουμε την πάλη απέναντι στην κατεύθυνση της ΕΕ προς μια πολεμική οικονομία και απέναντι στη τεράστια χρηματοδότηση των εξοπλισμών, που περικόπτεται από την παιδεία, την υγεία και τους μισθούς – χωρίς να έχει καμία σχέση με την άμυνα της χώρας.
Δεν ανεχόμαστε η επιστήμη και η έρευνά μας να αξιοποιούνται για τους πολέμους τους. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε συνεργασία ελληνικού πανεπιστημίου με τους δολοφόνους.
Τιμούμε το Πολυτεχνείο δυναμώνοντας την αλληλεγγύη μας στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται – και ιδιαίτερα στον λαό της Παλαιστίνης, που βιώνει τη γενοκτονία από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, η οποία συνεχίζεται με το άθλιο σχέδιο Τραμπ – Νετανιάχου. Ένα σχέδιο που θάβει το δίκαιο αίτημα για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.
Στεκόμαστε στο πλευρό όσων σηκώνουν κεφάλι απέναντι στη βαρβαρότητα: στο πλευρό των λιμενεργατών του Πειραιά, ο πρόεδρος των οποίων διώκεται επειδή μπλόκαραν την εκφόρτωση κοντέινερ με σφαίρες για το Ισραήλ, στο πλευρό των φαντάρων – συναγωνιστών μας, που υπερασπίζονται την ευθύνη τους να προστατεύουν τον λαό και όχι τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένει επίκαιρο μέσα στους καθημερινούς μας αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας: απέναντι στις 13 ώρες δουλειάς, στους μισθούς πείνας, στην ακρίβεια, στη διάλυση του ελεύθερου χρόνου και της πρόσβασης στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.
Παλεύουμε για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Αυτό είναι το σύγχρονο, το αναγκαίο και το ρεαλιστικό: οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μπορούν να σπουδάζουν απρόσκοπτα και όχι να αναγκάζονται να δουλεύουν για να καλύψουν το τεράστιο κόστος των σπουδών».
Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιάννης Αμαραντίδης, σημείωσε πως:
«Η φλόγα του Νοέμβρη εξακολουθεί να καίει και να μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι κατάκτηση, όχι κάτι δεδομένο. Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου, την αντίσταση απέναντι στη βία, τον φασισμό και τον σκοταδισμό. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού και σε κάθε προσπάθεια περιορισμού δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και απέναντι σε κάθε απειλή προς τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς».
Στο μήνυμα του, ο συντονιστής του ΜέΡΑ25 Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, τόνισε:
«Τα αιτήματα της εξέγερσης των φοιτητών τον Νοέμβριο του 1973 είναι πιο επίκαιρα από ποτέ: ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία. Αν αναλογιστούμε ότι η χώρα έχει υποθηκευθεί για δεκαετίες μέσα από τα μνημόνια που υπέγραψε το ξεπουλημένο πολιτικό σύστημα· ότι 800.000 νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν, ότι η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης· και ότι θεσμοί και μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενα, ενώ απέναντί μας έχουμε την πιο αυταρχική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, τότε είναι προφανές ότι ζούμε μια σύγχρονη δυστοπία. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο αποτελεί ιστορικής σημασίας ορόσημο: υπενθυμίζει τη δύναμη των λαών όταν αποφασίζουν να ενωθούν και να ορίσουν τη μοίρα τους απέναντι σε κάθε εξουσία, απέναντι σε κάθε δύναμη που επιχειρεί να τους καταδυναστεύσει. Το Πολυτεχνείο ζει και καθοδηγεί τους αγώνες μας».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Γιώργος Χατζηαθανασίου, δήλωσε: «Σήμερα χαιρετίζουμε και τιμούμε την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μια ημέρα μνήμης για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένει επίκαιρο, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να εξανεμίζει τα εισοδήματά μας, ενώ η παιδεία αντιμετωπίζει διαρκή προβλήματα που κινητοποιούν φοιτητές και μαθητές. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν και παραμένει ένας διαρκής αγώνας, τον οποίο οφείλουμε να συνεχίσουμε».

























































