Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής τη Δευτέρα 28 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση για την έγκριση ή μη της τροποποίησης του οργανισμού της ΔΕΥΑΚ.
Η συζήτηση διεξήχθη εν μέσω εντάσεων μεταξύ των συμβούλων της διοικούσας παράταξης, καθώς ο Δημήτρης Καρασταύρου και η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες για παραποίηση των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.
Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν, άλλο κείμενο ψήφισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ και άλλο κείμενο –διαφορετικό σε αρκετά σημεία- ήρθε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
«Άλλα άρθρα που δεν έχουν σχέση με τις θέσεις αλλάχτηκαν; Πειράξατε κάποια άρθρα;», ρώτησε ο Δημήτρης Καρασταύρου, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Θέμη Τζενετίδη να απαντά αρχικά «δεν γνωρίζω αν έγινε κάποια αλλαγή, δεν μου αναφέρθηκε κάτι από τη νομική υπηρεσία».
«Κάνουμε ερωτήσεις για να μάθουμε κι εμείς τι συμβαίνει. Μπορεί κάποιος άλλος εκτός από το διοικητικό συμβούλιο να αλλάξει την απόφαση του; Το κείμενο που μας στείλατε που είναι η έγκριση της απόφασης ποιος το συνέταξε;», επέμενε ο κ. Καρασταύρου, με τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Κώστα Πελτέκη να διευκρινίζει πως «το κείμενο συντάχθηκε από υπηρεσιακούς σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία».
Οι επίμονες ερωτήσεις των δύο κορυφαίων στελεχών της διοικούσας παράταξης, προκάλεσαν αντιδράσεις από τον Θέμη Τζενετίδη, τον Γιάννη Μουρτίδη αλλά και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Χατζηπέμου, που αμφισβήτησε την αξιοπιστία των καταγγελιών, καθώς αυτές -όπως είπε- βασίζονται σε πληροφόρηση και όχι σε κατ’ ιδίαν αντίληψη.
«Αν δεν θέλετε να υπάρχει διαφώτιση στο δημοτικό συμβούλιο μπορούμε και να μη ρωτάμε. Και την προηγούμενη φορά με διακόπτατε και αποδείχτηκε ότι υπήρχε κάτι εντελώς λανθασμένο», είπε ο Δημήτρης Καρασταύρου. «Κατά τη δική σας άποψη», απάντησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, με τον Δημήτρη Καρασταύρου να ανταπαντά «ναι, κατά τη δική μας άποψη και ίσως και μιας ολόκληρης πόλης πλην ελαχίστων», αναφερόμενος φυσικά στη συζήτηση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ και τις μελέτες copy paste που εκπονήθηκαν χωρίς να υπάρχει ΚΥΑ.
«Μη ξύνεστε στη γκλίτσα του τσομπάνη», είπε απευθυνόμενος στον Δημήτρη Καρασταύρου ο Γιάννης Μουρτίδης, που ήταν ιδιαίτερα προκλητικός και παρενέβαινε διαρκώς διακόπτοντας τους συναδέλφους του.
«Οι αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ πάσχουν»
Το κύριο σημείο στο οποίο εστίασαν ο Δημήτρης Καρασταύρου και η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου ήταν στην αναφορά που υπήρχε στο κείμενο της τροποποίησης του οργανισμού για τα όρια ηλικίας των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.
«Ενώ λοιπόν με την εισήγηση που τέθηκε στο Δ.Σ. προβλεπόταν να παραμείνει η διάταξη για την αποχώρηση στα 67 έτη, στην απόφαση που τίθεται σε μας προς έγκριση εμπεριέχεται μια άλλη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΚ να παραμείνουν μέχρι τα 70 τους χρόνια. Είναι μία ουσιώδης διαφορά που δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Για ποιο λόγο έγινε αυτό; Εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα; Σκοπιμότητες; Τι ακριβώς συμβαίνει, για να έχουμε και εμείς μια εικόνα για το πώς λειτουργεί η υπηρεσία αυτή της ΔΕΥΑΚ», είπε η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.
Γκαράνης: «Κάθε εισήγηση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με τη συζήτηση που γίνεται στο διοικητικό συμβούλιο».
Στογιαννίδου: «Ναι, δεν έγινε όμως».
Γκαράνης: «Αυτό δεν το ξέρουμε, αυτό θα το πουν αυτοί που υπέγραψαν».
«Υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα πρακτικά», απάντησε η κ. Στογιαννίδου, ζητώντας να διερευνηθεί το τι ακριβώς ειπώθηκε στο ΔΣ.
«Είναι κάτι που λέει ο νόμος, δεν το προσθέσαμε εμείς. Η νομική υπηρεσία ήταν παρών, συζητήθηκαν ότι συζητήθηκαν και φτάσαμε σε αυτό το σημείο», είπε ο Θέμης Τζενετίδης.
Χατζηπέμου: «Σε αυτά τα σημεία που υπάρχουν διαφορές, διαφωνείτε κάπου επί της ουσίας;».
Στογιαννίδου: «Διαφωνώ επί της διαδικασίας, δεν είναι δυνατόν να έρχεται παραποιημένη απόφαση. Επί της ουσίας έχω συγκεκριμένες παρατηρήσεις».
Τζενετίδης: «Ο νόμος υπερισχύει του κανονισμού».
Καρασταυρού: «Όταν συμπληρώσεις τα 67, φεύγεις από την υπηρεσία. Η διατήρηση της θέσης εργασίας είναι δυνατή κατόπιν αιτήσεως του, μόνο αν αυτό προβλέπεται από ειδικό νόμο, έως τριών ετών. Αυτό δεν το αποφάσισε ποτέ το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. Και αναρωτιέμαι, ποιοι είναι αυτοί οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και δεν πρέπει να βρίσκονται στην επιχείρηση και δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής; Και αν το κάνουν αυτό, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει; Εσείς ξέρετε κάποιον κ. Τζενετίδη;».
Τζενετίδης: «Βάσει του νόμου θα αποφασίσει το Δ.Σ. Αναφέρεστε στον Γενικό Διευθυντή ο οποίος συμπληρώνει τα 67 και μπορεί να πάρει συνέχιση εργασιακού βίου, όπως κάνουν και άλλες υπηρεσίες και θα εγκριθεί από το ΔΣ. Γιατί δεν το λέτε ευθέως;».
Στογιαννίδου: «Πάσχουν οι πράξεις που υπογράφονται καθημερινά. Υπάρχουν ευθύνες και γι’ αυτούς που τους κρατάνε. Πρέπει να ερευνηθούν αρμοδίως».
Στο σημείο αυτό σημειώθηκε ένταση μεταξύ Χρήστου Χατζηπέμου και Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, με τον πρώτο να ρωτάει –μάλλον ειρωνικά- «σύμφωνα με πληροφορίες κ. Στογιαννίδου; Έχετε μαγνητοφωνάκι;».
«Δεν λειτουργώ κάνοντας κακουργήματα κ. Χατζηπέμου», απάντησε η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, προσθέτοντας πως «μαγνητοφωνάκι υπάρχει επίσημα στις συνεδριάσεις και λειτουργεί έτσι όπως ο νόμος ορίζει. Άρα μπορούμε να ανατρέξουμε στα όσα έχουν ειπωθεί. Δεν λειτούργησα ποτέ στη ζωή μου έτσι».
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Βαγγέλης Λαφτσής, σύμβουλος της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής», ο οποίος όντας μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Δημήτρη Καρασταύρου και της Κλεοπάτρας Στογιαννίδου. «Είμαι στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και δεν θυμάμαι να συζητήθηκαν όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.
Τελικά, η διοίκηση Γκαράνη αποφάσισε να αποσύρει άρον – άρον το θέμα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει, εάν όντως υπήρξε παραποίηση πρακτικών και άρα εξαπάτηση του δημοτικού συμβουλίου, ποιος την έκανε και για ποιο λόγο.







































































