Τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας – Σαπών για τη Δευτέρα 14 Απριλίου προκάλεσε η αντιπολίτευση, φέρνοντας προς συζήτηση δύο θέματα, για τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και για τη μόλυνση ρέματος που εκβάλλει στον ποταμό Λίσσο.
Η παράταξη Χαριτόπουλου πρότεινε να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση-ψήφισμα που να περιγράφει την όλη κατάσταση, να καταδικάζει την μόλυνση και να εφιστά την προσοχή σε κάθε αρμόδιο, ζητώντας παράλληλα την άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και να κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την οικολογική καταστροφή.
Η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη του Απόστολου Ιωάννου, με την παράταξη Χαριτόπουλου να κάνει αργότερα λόγο, σε ανακοίνωση της, για μια «αναποτελεσματική, ανασφαλής και αλαζονική διοίκηση».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Επανεκκίνηση»:
«Αναποτελεσματική, ανασφαλής και αλαζονική αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά η σημερινή διοίκηση του Δήμου Μαρωνείας- Σαπών
Για μια ακόμη φορά η σημερινή διοίκηση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών απέδειξε έμπρακτα πόσο ανασφαλής, φοβική, υποκριτική, αναποτελεσματική και αλαζονική είναι.
Συγκεκριμένα, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που είχε θέσει η παράταξη της «Επανεκκίνησης», όταν αυτό υποχρεώθηκε να το πράξει με βάση το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. και ύστερα από αίτηση της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατέθεσε δύο εισηγήσεις οι οποίες δυστυχώς δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο, οργανωμένο, δημιουργικό και αποτελεσματικό Δήμο.
Οι διοικούντες λειτουργώντας αλαζονικά και αποφεύγοντας να δουν κατάματα την πραγματικότητα, απέρριψαν με αοριστολογίες τις προτάσεις της «Επανεκκίνησης» που α) και στο θέμα της μόλυνσης του ρέματος Βελκίου, Αετοκορυφής, Διώνης, Στρύμης, Λοφαρίου, Σαλμώνης, Βέννας, θα έδιναν λύση, αλλά και β) στο θέμα του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα βοηθούσαν ώστε να γίνει πιο ευέλικτος, πιο συγκροτημένος, πιο λειτουργικός και πιο αποτελεσματικός.
Με γενικότητες, υπεκφυγές και υποκρισία, σε κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η σημερινή διοίκηση του Δήμου, φίμωσε στην κυριολεξία ακόμη και τις όποιες απόψεις υπήρχαν και στην δική της παράταξής οι οποίες σε πολλά σημεία συμφωνούσαν με την πρόταση της αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς οι διοικούντες για μια ακόμη φορά λειτουργώντας αυταρχικά, οπισθοδρομικά και χωρίς να έχουν γνώμονα την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά την πολιτική τους επιβίωση, δεν έλαβαν υπόψη προτάσεις γόνιμες, δημιουργικές, πρακτικές και καινοτόμες.
Δίνουμε στη δημοσιότητα τις δύο εισηγήσεις μας ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες το μέγεθος της υποκρισίας, του φόβου, της ανασφάλειας και της αλαζονείας της σημερινής διοίκησης του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών».
Η εισήγηση της αντιπολίτευσης για τη μόλυνση του ρέματος:
«Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου 2103 της 11/03/25 έγγραφο προς τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών του προέδρου της Δ. Κ. Στρύμης, κ. Ντόνγκα Ανέστη, το ποτάμι που διέρχεται από τις περιοχές Μέστης, Διώνης, Στρύμης, Σαλμώνης, Βέννας και εκβάλλει στον ποταμό Λίσσο, παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης που εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών:
1. Να γίνει ενημέρωση του Σώματος από τον πρόεδρο της Δ.Κ. Στρύμης
2. Καλείται το Σώμα να αποφασίσει:
1. Να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση-ψήφισμα που να περιγράφει την όλη κατάσταση, να καταδικάζει την μόλυνση και να εφιστά την προσοχή σε κάθε αρμόδιο, ζητώντας παράλληλα την άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για τον τερματισμό του φαινομένου και την πραγματοποίηση των απαραίτητων αποκαταστάσεων.
2. Να υποβληθεί μήνυση από τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών κατά παντός υπευθύνου.
3. Να αποσταλλεί έγγραφο από τον δήμο προς:
α) Την Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας
β) Την Γενική Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
γ) Την Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
δ) Τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
ε) Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο – Παράρτημα Θράκης.
Το έγγραφο θα αναλύει την κατάσταση και θα ζητείται η παρέμβαση των παραπάνω υπηρεσιών.
4. Να ανατεθεί σε δικηγόρο η στήριξη, προώθηση και διεκπεραίωση της υπόθεσης».