Ζήτημα περί «τουρκικής μειονότητας της Θράκης» επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία η Άγκυρα. Αυτή τη φορά το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα με μία ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».
Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στην 98η επέτειο ίδρυσης της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης!».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει αναφέροντας στην ανάρτηση του πως «στηρίζουμε τις δίκαιες προσπάθειες και τον έντιμο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιεί το όνομά της σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en eski sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği’nin 98. kuruluş yıldönümü kutlu olsun!
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) April 14, 2025
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uyarınca, Birliğin kendi ismini kullanması doğrultusundaki haklı çabalarını ve onurlu mücadelesini destekliyoruz. pic.twitter.com/Wl6Famh5D0
ΥΠΕΞ: «Σαφής η συνθήκη της Λωζάννης»
Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση της Αθήνας, με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνει πως «η συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη».
Επισημαίνεται δε στην ανακοίνωση πως «η Ελληνική Πολιτεία σέβεται απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη. Επιφυλάσσει δε, στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία».
Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» απαγορεύτηκε από τις ελληνικές αρχές το 1987 και το 1999. Το 2008, σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.
Οι ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να την νομιμοποιήσουν εκ νέου, στη βάση του καταστατικού της αλλά και των ενεργειών της.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω Ένωση έχει κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με το τουρκικό κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (ΜΗΡ), που σήμερα αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επικεφαλής τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση των Γκρίζων Λύκων, που φερόταν να συνδέεται με το ΜΗΡ.