Την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ, με 227 ψήφους υπέρ και 36 ψήφους κατά, αποφάσισε την Πέμπτη 3 Απριλίου η Βουλή.
Η αίτηση της εισαγγελικής αρχής έγινε μετά από έγκληση του δημοσιογράφου Νίκου Αρβανίτη για τις φερόμενες ως τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης μέσω διαδικτύου, όταν ο βουλευτής δεν έφερε τη βουλευτική ιδιότητα.
Ο δημοσιογράφος, εκτός του Οζγκιούρ Φερχάτ, μήνυσε επιπλέον 16 παράγοντες της μειονότητας, μεταξύ των οποίων και τους βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, για τους οποίους η Ολομέλεια της Βουλής έχει ήδη αποφασίσει την άρση της ασυλίας τους.
Ο Βουλευτής Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Δεοντολογίας έκανε λόγο για «ανθρωποφαγία» και «δολοφονία πολιτικού χαρακτήρα», ζητώντας και ο ίδιος την άρση της ασυλίας του προκειμένου να αποφανθεί για την υπόθεση η δικαιοσύνη.
Δείτε παρακάτω ολόκληρο τον διάλογο στην Επιτροπή Δεοντολογίας:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της Επιτροπής): «Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε. Καθίστε εδώ. Κύριε συνάδελφε, ενημέρωσα και την Επιτροπή και ξέρετε κι εσείς τον λόγο για τον οποίο βρίσκεστε εδώ σήμερα. Εμείς δεν μπαίνουμε στην ουσία του ζητήματος. Εμείς απλά θέλουμε να ακούσουμε την έκφραση των απόψεών σας, να απαντήσετε αν επιθυμείτε ή όχι την άρση της ασυλίας. Θα αποφασίσει μετά η Επιτροπή. Επίσης, εξήγησα γιατί ήρθε η δικιά σας δικογραφία μεμονωμένη. Ήρθε μάλλον ξεχωριστά. Ήρθε, επειδή αποκτήσατε τη βουλευτική ιδιότητα σε μεταγενέστερο χρόνο. Παρακαλώ, έχετε τον λόγο».
ΟΖΓΚΙΟΥΡ ΦΕΡΧΑΤ: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σε όλους και όλες. Πραγματικά, σήμερα, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από την Επιτροπή, καθώς είναι η πρώτη φορά που σας απασχολώ για ένα θέμα το οποίο με υπερβαίνει, καθώς έχω δεχτεί μαζί με άλλους 16 μειονοτικούς την έγκληση ενός υποτιθέμενου δημοσιογράφου, του κ. Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος μας εγκαλεί ότι τον έχουμε δυσφημίσει, τον έχουμε κατασυκοφαντήσει και έχουμε προτρέψει για κάποια γεγονότα εις βάρος του, ενώ, με όλη την ειλικρίνεια, κοιτώντας σας στα μάτια, θα ήθελα να πω ότι από το 2019, όσον αφορά εμένα προσωπικά, ο συγκεκριμένος κύριος έχει καταφερθεί με πολλούς υβριστικούς τρόπους, με χυδαία δημοσιεύματα και με έντονη παραπληροφόρηση των τοπικών μέσων της Ροδόπης, αλλά και πανελλαδικών μέσων και τροφοδοτώντας ιστοσελίδες με εθνικιστικές αναφορές. Πολλές φορές στην υβρεολογία του και στην προσπάθειά του της σπίλωσης και της ατίμωσης του ονόματός μου καταφερόταν με λέξεις, όπως «εγκάθετος», «τρόφιμος», «Μαυρογιαλούρος». Δεν δίστασε ακόμα και προεκλογικά, το 2023, να αναφέρεται με συγκεκριμένες φωτογραφίες στα δημοσιεύματά του και να προσπαθεί να αλλοιώσει την πολιτική αντιπαράθεση και να δημιουργήσει μία αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής της Ροδόπης, αλλά και εν γένει του τόπου. Μέσα από αυτή την υβρεολογία κατάφερε να επιτεθεί πολλές φορές σε Προέδρους Κομμάτων, ακόμη και σε δύο Πρωθυπουργούς, έναν εν ενεργεία και έναν πρώην Πρωθυπουργό. Προσπάθησε με αυτή του την ιδιότητα να θορυβήσει την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να υπάρχει μία καταστρατήγηση της άποψης που έχουν οι πολίτες όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν θεωρώ ότι είναι μια προσωπική επίθεση, η έγκληση από τον κ. Αρβανίτη, η στοχοποίηση των 17 μειονοτικών μαζί και εμού και η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα έτσι ώστε μέσα στο χαώδη τρόπο που λειτουργούν τα“socialmedia”, να υπάρχει μια «ανθρωποφαγία» και μία «δολοφονία χαρακτήρα» και «δολοφονία» πολιτικών θέσεων. Εγώ, προσωπικά, επειδή είμαι «καθαρός» και πάντοτε σε όλη μου τη διαδρομή, είτε πολιτική, είτε κοινωνική, ήμουνα «απέναντι» σε τέτοιου είδους πρακτικές. Θα ήθελα από την Επιτροπή, όποια και αν είναι η απόφασή σας, να αρθεί η ασυλία μου, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι οι πολιτικοί στον ειδικό αξιακό και τον πολιτικό τους κώδικα, πάντοτε όσοι ανήκουμε, τουλάχιστον, στο προοδευτικό «τόξο», έχουμε κατά έννοια να μην διώκουμε δημοσιογράφους. Αλλά αυτή η υπόθεση, επειδή κρατά από το 2019 και αφορά τρεις διαδοχικές μου υποψηφιότητες ως υποψήφιος Βουλευτής στις εθνικές εκλογές και επειδή επανειλημμένα στα “socialmedia” έχει δημιουργήσει, με τα γραφόμενά του ο συγκεκριμένος, μία φρασεολογία του τύπου «Περάστε τον από το σφαγείο, καταδικάστε τον, απελάστε τον, στείλτε τον στη γείτονα», αισθάνομαι την μέγιστη ευθύνη και ως υποχρέωση ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως εκπρόσωπος της Ροδόπης, αλλά και ως ένας νέος πολιτικός και έχοντας την αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποκαλύψει το ορθό της υπόθεσης. Γι’ αυτό και σας ζητώ την άρση ασυλίας μου για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και πιστεύω ότι το μέγιστο καθήκον μας εδώ, της Επιτροπής, της Βουλής, της Ολομέλειας, αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου, είναι να διαφυλάξει πρώτα και κυρίαρχα τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή θα μπορούσα μετά την Επιτροπή να καταθέσω και στη Γραμματεία της Επιτροπής δημοσιεύματα που αφορούν ένα χρονικό διάστημα 45 ημερών προεκλογικά με 60 «αισχρά» άρθρα που αφορούν ακόμα και τις ενδυματολογικές μου προτιμήσεις και το χρώμα των υποδημάτων μου. Δηλαδή, ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή και σας απασχολώ με ένα τέτοιο θέμα και θα ήθελα πάλι να ζητήσω συγγνώμη καθώς η Επιτροπή, νομίζω, έχει σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί.
Για εμάς κυρίαρχο είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας της περιοχής της Θράκης. Ουδέποτε οι δύο αρμονικά συμβιώνοντας κοινωνικές ομάδες, δεν έδωσαν το παραμικρό για να υπάρχει αυτή η προτεραιότητα αυτών των φανατικών,των φανατισμένων ανθρώπων που μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα και πανελλαδικά και εν πάση περιπτώσει, νομίζω, ότι πρέπει να δοθεί και ένας μοχλός πίεσης έτσι ώστε η Βουλή να αποδείξει ότι προστατεύει τους πολίτες κυρίαρχα, τις τοπικές κοινωνίες. Η Θράκη το έχει ανάγκη, η μειονότητα το έχει ανάγκη, καθώς αυτή η υπόθεση μπορεί να αφορά 17 άτομα και εμένα τον ίδιο, αλλά αφορά κυρίαρχα την επίθεση που δέχεται η μειονότητα μαζί και η πλειονότητα της τοπικής περιοχής για να υπάρξει αποσταθεροποίηση. Σας ευχαριστώ».
Στο σημείο αυτό γίνεται η β΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτριος Κούβελας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Παναγής Καππάτος, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, Δημήτριος Μάντζος, Γεώργιος Γαβρήλος, Γεώργιος Λαμπρούλης, Κωνσταντίνος Χήτας, Ευτυχία (Έφη) Αχτσιόγλου, Σπυρίδων Τσιρώνης, Ελένη Καραγεωργοπούλου και Ιωάννης Κόντης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (B΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής-Πρόεδρος της Επιτροπής): «Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. Είναι υποχρέωση της Επιτροπής να επιληφθεί του θέματος. Ούτε για εμάς είναι ευχάριστο. Αυτή είναι η διαδικασία η οποία προβλέπεται. Δεν χρειάζεται να ζητάτε συγγνώμη από την Επιτροπή. Σας τιμά το ότι ζητήσατε ουσιαστικά, την άρση της ασυλίας σας και εάν αυτή αποφασιστεί, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αξιολογήσει και την ουσία των πραγμάτων και ίσως τελικά είναι και μια λύτρωση, αν υπάρχει πράγματι, αν οι ισχυρισμοί σας επαληθευτούν στην Δικαιοσύνη. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε το αίτημα που μας έχει έρθει. Υπάρχει κάποιος συνάδελφος παρακαλώ, όμως, μόνο ερωτήσεις, όχι τοποθετήσεις; Τον λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΗΤΑΣ: «Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια με την ψηφοφορία. Ούτως ή άλλως, ζητά ο συνάδελφος την άρση της ασυλίας του. Απλά αναφέρθηκε δυο τρεις φορές ‘’εμείς οι μειονοτικοί, οι 17 μειονοτικοί’’, τι εννοείτε ακριβώς ‘’οι μειονοτικοί’’;».
ΟΖΓΚΙΟΥΡ ΦΕΡΧΑΤ: «Τα 17 άτομα τους οποίους εγκαλεί ο κ. Αρβανίτης, είναι Βουλευτές, Δήμαρχοι, πρώην Δήμαρχοι, Εκπρόσωποι Φορέων της μειονότητας. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος πολίτης τον οποίον ενέπλεξε και η αφορμή της έγκλησής του, υποτίθεται, αναφέρεται σε ένα κείμενο το οποίο είχαμε συναποφασίσει, όχι συγγράψει, συναποφασίσει, καθώς δεχόμασταν έναν «λυσσαλέο πόλεμο» μέσω των “socialmedia” και με “fakeprofile”, στα οποία έπρεπε να απαντήσουμε και η τοπική κοινωνία μας ρωτούσε «Ποιος είναι αυτός που σας επιτίθεται και για ποιο λόγο;», και θα έπρεπε να απαντήσουμε.
Έχουμε συναποφασίσει μέσα από τον διάλογο, βέβαια, καθώς ξέρετε ότι οι πολιτικοί πολλές φορές μέχρι να αποφασίσουμε να συντάξουμε ένα κείμενο αργοπορούμε αρκετές μέρες και δεν είναι και τόσο εύκολο. Οπότε γράψαμε ένα κείμενο χωρίς να ονοματίζουμε τον συγκεκριμένο κύριο μέσα από τον οποίο λέγαμε ότι «η Χώρα μας πορεύεται στη δημοκρατία και ότι αυτές οι χουντικές πρακτικές του εκφοβισμού πολιτικών προσώπων μέσω χρησιμοποίησης κάποιων υποτιθέμενων δημοσιογραφικών ιδιοτήτων δεν θα είναι ανεκτές εν έτη 2022», αλλά η υπόθεση η δικιά μου έχει ξεκινήσει πριν το 2019 και σας λέω πάλι ότι αν ανατρέξετε στα δημοσιεύματα, καθώς μην ξεχνάτε ότι το κοινωνικό προφίλ του Facebook του συγκεκριμένου κυρίου με όλες αυτές τις αισχρότητες πλέον έχει κλείσει και δεν υπάρχει, έχει ανοίξει έναν νέο λογαριασμό με τον οποίο ποτέ δεν ήμουν φίλος στα “socialmedia”. Τώρα χρησιμοποιεί το Komotinipress με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πάρα πολύ σημαντικό. Ο οποίος ισχυρίζεται ότι για το Komotinipress έχει συγγράψει 19 χιλιάδες άρθρα. Το Komotinipress ανέστειλε τη λειτουργία του, είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς αποτελούσε και μοχλό πραγματικής δημοσιογραφίας για τον τόπο με τις υπόλοιπες ειδήσεις όμως, όχι το να καταφέρεται εναντίον μειονοτικών ή πλειονοτικών, δεν έχει σημασία κύριε Χήτα, σημασία έχει το περιεχόμενο της επίθεσης, καθώς αυτό μπορεί να συμβεί σε ευρεία κλίμακα πανελλαδικά ή μπορεί να συμβεί τοπικά. Όταν,όμως, συμβαίνει σε μια περιοχή όπως η Θράκη, φανταστείτε ακόμα και από την πιο σκληρή μάχη που έχει δοθεί μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με πολλούς αποδέκτες, προεκλογικά θυμάστε την περίοδο και αφορούσε και μένα, καταφέραμε μέσα από τις πολιτικές μας προτάσεις, εμείς τουλάχιστον από τη δική μας τη μεριά, να ανταπεξέλθουμε και νομίζω ότι και αρκετοί συνάδελφοι κατάλαβαν το λάθος τους ότι αυτή ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Άλλο όμως να γίνεται μια πολιτική αντιπαράθεση, μια κόντρα ακόμα και με στοιχεία εσωτερικής κατανάλωσης και άλλο ένας άνθρωπος υποτίθεται για να γίνει ήρωας από την πανελλαδική και τοπική κοινή γνώμη βάζει στο στόχο αυτά τα άτομα. Κανονικά εγώ ή οι υπόλοιποι, δεν ξέρω, οι 16, εγώ για τον εαυτό μου θα μιλήσω θα έπρεπε να μηνύσουμε από την πρώτη στιγμή τον συγκεκριμένο κύριο, δεν το κάναμε επειδή στο δικό μου τον αξιακό κώδικα, όπως είπα, δεν κυνηγάμε δημοσιογράφους, μπορούν να γράφουν κριτικές, οτιδήποτε, αλλά όχι δολοφονία χαρακτήρων και πολιτικών προθέσεων. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ότι όλα τα κόμματα εξουσίας είναι ενδοτικά, ότι ο τωρινός Πρωθυπουργός ή ο κύριος Ανδρουλάκης ή ο κύριος Τσίπρας είναι ενδοτικοί και δημιουργούν άλλο κλίμα και πουλάνε τη Θράκη. Αυτά τα πράγματα τα έχει πει και είναι καταγεγραμμένα, για αυτό έκλεισε το Komotinipress νομίζω και για αυτό έκλεισε και τον προσωπικό του λογαριασμό και συν τοις άλλοις έδωσε πολύ μεγάλη λαβή στους αντιπάλους τους τοπικούς, θα μπορούσα να πω, οι οποίοι προχώρησαν όπως είπα με λόγια σκληρά «περάστε τους από τα σφαγεία, περάστε τους από οτιδήποτε», τα οποία ενέτει 2024 – 2025 κανένας πολίτης, όχι βουλευτής, δεν μπορεί να τα δεχτεί, δεν μπορεί να τα επωμιστεί».
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΗΤΑΣ: «Εγώ άλλο ρώτησα. Τι εννοείτε μειονοτικοί;».
ΦΕΡΧΑΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ: «Κοιτάξτε, υπάρχει μια μειονότητα στη Θράκη, τώρα θέλετε να πούμε για τη θρησκευτική της ιδιότητα όπως διατυπώνεται στη Λωζάνη ή θέλετε να πούμε για μία μειονότητα που θέλει να ψάξει το δικαίωμά της, γιατί κανένας άνθρωπος στη γη δεν είναι χωρίς εθνοτική καταγωγή, κάποιοι ψάχνουν και την εθνοτική τους καταγωγή και προσπαθούν να τη διατυπώσουν, αλλά δεν νομίζω ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Είμαστε η μειονότητα της Θράκης έτσι όπως διατυπώνεται επίσημα και στις Αρχές».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της Επιτροπής): «Η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έτσι διατυπώνεται, έτσι υπάρχει. Ο κ. Τσιρώνης έχει τον λόγο, παρακαλώ».
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: «Θα ρωτήσω και εγώ κάτι για να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο. Κατ’ αρχάς σας τιμά το ότι ζητήσατε την άρση ασυλίας σας. Θα ήθελα να το πάω σε μια ερώτηση ναι ή όχι για να ξεκαθαριστεί ίσως και αυτό που ρώτησε ο κ. Χήτας. Εννοείτε την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα;».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της Επιτροπής): «Το ξεκαθάρισε, κύριε Τσιρώνη».
ΦΕΡΧΑΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ: «Νομίζω έχω απαντήσει και έχω απαντήσει και το βράδυ των εκλογών, οπότε θα σας παρακαλούσα, επειδή μπορείτε να βρεθείτε και σε αντίστοιχη θέση, να μην προσπαθείτε να προκαλείτε άλλα γεγονότα μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Σας ευχαριστώ».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της Επιτροπής): «Κοιτάξτε τα μέλη της Επιτροπής όφειλαν και εγώ οφείλω να την κάνω αυτή την παρέμβαση, να ζητήσουν τη διευκρίνιση γιατί ακουγόταν μόνο η λέξη «μειονότητα», το διευκρινίσατε και τελειώνει νομίζω αυτή η συζήτηση εδώ. Άλλη ερώτηση θέλει να κάνει κάποιος;».
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: «Όχι, όχι».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της Επιτροπής): «Δεν θέλει κάποιος άλλος. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε συνάδελφε».
ΦΕΡΧΑΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ: «Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και καλή συνέχεια».
(Εξέρχεται από την Αίθουσα ο Βουλευτής, κ. Φερχάτ Οζγκιούρ)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της Επιτροπής): «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η κυρία Αχτσιόγλου θέλει να πει κάτι. Τον λόγο έχει η κυρία Αχτσιόγλου».
ΕΥΤΥΧΙΑ (ΕΦΗ) ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: «Πριν ψηφίσουμε κύριε Πρόεδρε, να κάνω λίγο ένα σχόλιο. Κατ’ αρχάς το ερώτημα των συναδέλφων ήταν εκ του περισσού νομίζω. Είναι γνωστό ότι μιλάμε για θρησκευτική μειονότητα, η οποία αποτυπώνεται στη σύμβαση της Λωζάνης και τον όρο μειονότητα τον χρησιμοποιεί ακόμη και ο Υπουργός Εξωτερικών όταν κάνει τις συζητήσεις και τις δημόσιες δηλώσεις χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να διευκρινίζει. Άρα νομίζω ότι προσπαθούσαν κάτι να εκμαιεύσουν από τον συνάδελφο, το οποίο δεν ήταν ούτε εντός του πλαισίου, ούτε εντός των πολιτικών ορίων. Αλλά πέραν αυτού του σχολίου επί της ουσίας της υπόθεσης έχουμε πει και άλλη φορά ότι το βουλευτικό ακαταδίωκτο, κατά την άποψή μας, είναι μια κατάκτηση η οποία πρέπει να θωρακίζει τους βουλευτές, να τους δίνει μια θεσμική εγγύηση απέναντι σε διώξεις, οι οποίες έχουν προφανή πολιτικό χαρακτήρα για να μπορούν και αυτοί να δρουν, να κινούνται, να τοποθετούνται ελεύθερα και να μην βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας δικαστικής διαμάχης. Οι βουλευτές σε μόνιμη βάση ζητούν την άρση του ακαταδίωκτου, γιατί θεωρούν ότι θα φανεί στην κοινή γνώμη σαν να προσπαθούν πίσω από κάτι να προστατευτούν, έχουν παρασυρθεί νομίζω σε μία αγωνία να μην υπάρχει εις βάρος του ονόματός τους μια κακή φήμη και έχουν αφήσει αυτό που η ουσία του ακαταδίωκτου προσπαθεί να εγγυηθεί. Κατά την άποψή μας, λοιπόν, το λέω γιατί ο συνάδελφος ανήκει στην δικιά μας Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο ίδιος κινείται από αυτή τη διάθεση να μην φανεί ότι προσπαθεί κάτι να κρύψει και λέει «να αρθεί η ασυλία μου», όμως νομίζω ότι εδώ πρόκειται για μια κατάφωρη περίπτωση πολιτικής δίωξης από την πλευρά του ανθρώπου, ο οποίος τους κάνει μήνυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει το χαρακτηριστικό της μειονοτικής τους θρησκευτικής προδιάθεσης για να παράξει πολιτικά γεγονότα ένθεν και ένθεν και να δημιουργήσει διχασμό και στην τοπική κοινωνία αλλά και εντός των πολιτικών σχηματισμών στους οποίους πορεύονται όλα αυτά τα πολιτικά πρόσωπα και νομίζω ότι η Βουλή και η Επιτροπή μας θα έπρεπε να καταψηφίσει την άρση της ασυλίας. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δικιά μας Κοινοβουλευτική Ομάδα θα την καταψηφίσουμε την άρση της ασυλίας παρά την περί αντιθέτου δηλωθείσα βούληση του συναδέλφου».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της Επιτροπής): «Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Χήτα, θέλω να πω το εξής: νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να έχουμε μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα των αιτήσεων άρσης ασυλίας και στην αναγκαία προστασία του Βουλευτή κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων ή στην προστασία του από πολιτικές σκοπιμότητες. Ίσως στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αντικείμενο, ο κ. Αθανασίου ίσως το γνωρίζει καλύτερα.
Έρχονται 50 υποθέσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας τον χρόνο, να πω ένα παράδειγμα,από τις οποίες οι αμιγώς πολιτικού ενδιαφέροντος είναι οι 5, οι άλλες 40-45 έχουν να κάνουν με πράξεις των βουλευτών πριν αποκτήσουν τη βουλευτική ιδιότητα. Αν λοιπόν ήταν περιορισμένος ο αριθμός, θα μπορούσαμε και εμείς να εστιάσουμε καλά και -θα συμφωνήσωμε αυτό που είπε η κυρία Αχτσιόγλου μέχρι ένα σημείου ισχύει- να προστατεύσουμε πραγματικά αυτούς που κατά την άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων πρέπει να αισθάνονται ότι αυτήντην προστασία, αν την χρειαστούν, την έχουν. Τώρα,όμως,έρχονται πάρα πολλές υποθέσεις, πολλές είναι άσχετες και έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση στον κόσμο ποιους εδώ καλύπτουμε ή δεν καλύπτουμε. Πρέπει να γίνει, λοιπόν, μια νέα προσέγγιση επί του ζητήματος για να μπορέσουμε και την ουσία της συνταγματικής σκοπιμότητας να υπηρετήσουμε αλλά και συγχρόνως να μην δημιουργείται αυτή η σύγχυση στην κοινωνία. Μόνο μια κουβέντα είπα. Τον λόγο έχει ο κ. Χήτας».
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΗΤΑΣ: «Πάρα πολύ σύντομα κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Θέλω απλά να ακουστεί ότι διαφωνώ με την τοποθέτηση της συναδέλφου της κυρίας Αχτσιόγλου.Θεωρώ χρέος μου να διευκρινίσω και να ζητήσω διευκρινίσεις, όταν ακούγονται στη Βουλή των Ελλήνων η λέξη «μειονότητα», να μας διευκρινίσουν ακριβώς τι εννοούν γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά. Δεν υπήρχε κανένας δόλος, κανένας σκοπός, θέλω απλά να διευκρινιστεί και το γεγονός ότι δεν απάντησε ξεκάθαρα επίσης θα μου επιτρέψετε να πω ότι με προβληματίζει».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της Επιτροπής): «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι στη συνέχεια απάντησε ξεκάθαρα αναφερόμενος στη Συνθήκη».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΗΤΑΣ: «Το καταλάβατε. Σε δεύτερη φάση. Σε δεύτερη φάση αυτό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Θεωρώ χρέος μου και έπρεπε να παρέμβω για να διευκρινιστεί και τίποτα παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): «Τον λόγο έχει ο κ. Αθανασίου και κλείνουμε».
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: «Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς συμφωνώ με την τοποθέτηση που κάνατε εσείς. Βάλατε τα πράγματα εκεί που έπρεπε. Θέλω να προσθέσω μόνο κάτι. Όταν ο Βουλευτής ζητάει την άρση ασυλίας του-πολιτική συζήτηση κάνουμε-σκέπτεταικαι την εκλογική του «πελατεία». Σου λέει ότι: «Εγώ θέλω να πάω καθαρός αύριο να δω τους ανθρώπους». Συνεπώς, αυτό που λέει και ο κ. Δουδωνής τον τιμάει και θέτει, σου λέει, ανεξαρτήτως της υπόθεσης η οποία υπάρχει, ας αποφασίσουν τα δικαστήρια. Συνεπώς, θέλει να είναι εντάξει.
Όμως για τους συναδέλφους που έκαναν παρέμβαση και για την κυρία Αχτσιόγλου και για τους άλλους πρέπει να πω το εξής. Εάν διαβάσετε προσεκτικά την δικογραφία σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του συναδέλφου, της τελευταίας υπόθεσης,αν δεν ζητούσε την άρση ασυλίας του και εγώ θα ψήφιζα κατά, γιατί εδώ εφαρμόζεται, κλασικά, η περίπτωση της παραγράφου 3 του άρθρου 83 του ΚτΒ, ότι η μήνυση αυτή ενέχει πολιτική σκοπιμότητα. Αλλά αφού το ζητάει πρέπει να πάμε με την πρόθεσή του, γιατί έτσι θέλει να αποδοθεί «λευκός» στην κοινωνία και στον κόσμο που τον τιμάει. Συνεπώς, κύριε Πρόεδρε, και εγώ είμαι υπέρ της άρσης ασυλίας».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): «Να συμπληρώσω την σκέψη της κυρίας Αχτσιόγλου. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η επιθυμία έρχεται στον Βουλευτή, επειδή έτσι έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο γύρω μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να το ξαναδούμε. Θα παρακαλέσω,όμως, να ψηφίσουμε τώρα, γιατί έχουμε την Ολομέλεια».