«Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία να πέφτουν 13 μονάδες και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάνει 300.000 ψήφους. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην πολιτική που προβάλλουμε», τόνισε ο Παύλος Πολάκης από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί για την υποψηφιότητα του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.
«Δεν ασκήσαμε την έντονη αντιπολίτευση που έπρεπε, γιατί υιοθετήσαμε το αφήγημα της αντιμετώπισης της πανδημίας ενώ δεν έπρεπε, και γιατί αναζητήσαμε συνεργασίες με δυνάμεις που μας απέρριπταν, δίνοντας την εικόνα μιας πιθανής αστάθειας. Επίσης, δεν δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι επιδιώκουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και αντί για έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, προβάλαμε μια μετριοπάθεια για να μη φοβίσουμε τη “θολή” μάζα των κεντρώων, οι οποίοι συνήθως τάσσονται με τον ισχυρότερο», πρόσθεσε ο Βουλευτής Χανίων.
«Το life style και η επίδειξη πλούτου δεν συγκροτούν μια σοβαρή αντιπολίτευση»
«Δεν υπήρχε μόνο τότε πρόβλημα, αλλά και πρόσφατα, με τον κύριο Κασελάκη και την εικόνα που πρόβαλε κατά την προεκλογική εκστρατεία, η οποία συνέβαλε στην πτώση των ποσοστών και του απόλυτου αριθμού των ψηφοφόρων μας, την ίδια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία έχανε τη στήριξή της», τόνισε στη συνέχεια, κατηγορώντας τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του συμπεριφορά.
«Αποφάσισα λοιπόν να βγω μπροστά, γιατί το προσωπικό lifestyle, η δικαιωματική ατζέντα, η επίδειξη της προσωπικής ζωής, του πλούτου και του γούστου, πασπαλισμένη με κάποιες θέσεις περιστασιακά, δεν μπορεί να συγκροτήσει μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε μια εν δυνάμει κυβερνώσα δύναμη για το μέλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο κινήθηκαν οι διαδικασίες της πρότασης μομφής, που ουσιαστικά απομάκρυνε τον Στέφανο Κασελάκη από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας απόλυτα τις καταστατικές διαδικασίες, τις οποίες προκάλεσε ο ίδιος με τη στάση του. Έτσι, μπήκαμε στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Κατέθεσα υποψηφιότητα και από την αρχή προσπάθησα να παρουσιάσω έναν πολιτικό και προγραμματικό λόγο, όχι παραπολιτική και κουτσομπολιά. Δήλωσα ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα έξι πυλώνων, το οποίο θα προβάλλουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, πολεμώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να την ανατρέψουμε. Αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει το μελλοντικό μας κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι πυλώνες αυτοί είναι: πρώτον, η αναίρεση σειράς μνημονιακών νόμων που ψηφίσαμε αναγκαστικά στο παρελθόν, και δεύτερον, η επαναφορά βασικών τομέων της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραγωγική ανασυγκρότηση, ούτε αναδιανομή υπέρ της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πυλώνας των προγραμματικών του θέσεων
Επαναφορά της 13ης σύνταξης, Εθνική Τράπεζα, management του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ υπό δημόσιο έλεγχο και βαθιές θεσμικές τομές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη.
«Η Εθνική Τράπεζα να επανέλθει υπό δημόσιο έλεγχο, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετέχει μόνο το Δημόσιο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη ΔΕΗ, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να ρυθμιστεί η αγορά ενέργειας. Πρέπει επίσης να περάσει υπό δημόσιο έλεγχο και το management του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ, ώστε να ελέγξουμε τα τεράστια υπερκέρδη από την τιμή της βενζίνης, την οποία πληρώνουμε πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι στην Κύπρο, που προμηθεύεται καύσιμα από τα δικά μας διυλιστήρια.
Απαιτούνται βαθιές θεσμικές τομές, όπως ο διπλασιασμός του αριθμού των δικαστών, εθελουσία έξοδος για όσους είναι άνω των 60 ετών, ενοποίηση της προανάκρισης με την κύρια ανάκριση σε υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, και θωράκιση των έξι συνταγματικών ανεξάρτητων αρχών, ώστε να μπορούν να ελέγχουν πραγματικά την κάθε κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας στην υγεία και την παιδεία, που να ανυψώνει τους λειτουργούς του. “Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη.” Χάνουμε μια γενιά νέων επιστημόνων, η οποία φεύγει στο εξωτερικό, γιατί αυτή η υπαίθριος κατάσταση πυροδοτεί την κρίση στο σύστημα υγείας, και γενικά στους τομείς της εκπαίδευσης και της διανόησης.
Χρειαζόμαστε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, όχι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού με μεγάλα ξενοδοχεία, τεράστιες εγκαταστάσεις βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τις τσέπες των δέκα μεγάλων εταιρειών, όπως η ΤΕΡΝΑ, οι οποίες εγκαθιστούν τις περισσότερες χωρίς καμία ανάγκη για την τοπική κοινωνία. Όχι επενδύσεις στο real estate, διότι αυτό το μοντέλο είναι που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω απευθείας αναθέσεων και στραγγαλισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποκλείοντάς τες από τον τραπεζικό δανεισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στο κράτος, με το πέρασμα αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων, πέρα από οικονομικούς πόρους και προσωπικό, στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον τους, με το κεντρικό κράτος να διατηρεί τον έλεγχο, εξασφαλίζοντας ότι αυτά γίνονται με εντιμότητα, τιμιότητα και διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, και έχοντας κεντρικό σχεδιασμό στην κατανομή των πόρων», τόνισε.
«Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μεσολαβητικό ρόλο»
Αναφερόμενος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Βουλευτής Χανίων σημείωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μεσολαβητικό ρόλο».
«Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τον μεσολαβητικό της ρόλο στην περιοχή, και όχι να γίνεται μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούμε να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία. Δεν γίνεται να καταδικάζουμε -ορθώς- την τρομοκρατία της Χαμάς, και να μην καταδικάζουμε τη γενοκτονία που κάνει το Ισραήλ αυτή τη στιγμή στη Γάζα, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 180.000 άνθρωποι – και όχι 40.000 νεκροί. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά τον μεσολαβητικό ρόλο που πάντα είχε, τον ρόλο της ισορροπίας», επεσήμανε.
«ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία»
«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει και του ερχομού του Φιντάν σε λίγες μέρες και της συνάντησης με τον Γεραπετρίτη: η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο – τονίζω, μόνο – η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Καμία άλλη. Με βάση αυτό πρέπει να κινηθεί η οποιαδήποτε διαδικασία συνεννοήσεων. Και εννοείται ότι, όσον αφορά την Κύπρο, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει το ενιαίο αμυντικό δόγμα και να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν και όχι τροποποιημένες λύσεις του σχεδίου Ανάν, που κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ξανά», δήλωσε.
«Θεωρούσαν ότι ήταν κληρονομικό δικαίωμα να πάρουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ»
«Το προσκλητήριο μου απευθύνεται από τους τίμιους συντηρητικούς πολίτες μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, σε όσους συμφωνούν με ένα πρόγραμμα βαθιών θεσμικών τομών που θα αναδιανέμουν πλούτο υπέρ της εργασίας», είπε ο Παύλος Πολάκης, ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση του απέναντι στους παλιούς συντρόφους της Νέας Αριστεράς εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μικρομεσαία αγροτιά, που είναι η παραγωγική καρδιά της ελληνικής κοινωνίας, όπως και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού. Στόχος είναι να κάνουμε τη χώρα μας ένα κέντρο καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, γιατί έχουμε εξαιρετικά μυαλά που φεύγουν στο εξωτερικό. Θα κρατήσουμε λοιπόν αυτά τα μυαλά εδώ. Θεωρώ ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας.
Αυτό όμως προϋποθέτει σύγκρουση για να επιτευχθεί. Δεν θα σου πουν “ορίστε, περάστε”. Σε αυτή τη λογική, το προσκλητήριο είναι ανοιχτό, αλλά στη βάση μιας συγκεκριμένης γραμμής. Οι συμμαχίες δεν γίνονται για μοίρασμα θέσεων, ούτε επειδή ταιριάζει η προσωπική μας χημεία ή το “όχι” μας. Οι συμμαχίες γίνονται στη βάση κοινών ή συμφωνημένων προγραμματικών θέσεων που αλλάζουν τα πράγματα προς όφελος της πλειοψηφίας των ανθρώπων.
Αν κάποιοι, γιατί όλοι αποκλείεται να συμφωνούν, έχουν την αντίληψη του μοιράσματος των θέσεων, δεν χωρούν. Αν κάποιοι από τους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς θέλουν να ενταχθούν σε μια τέτοια πολιτική γραμμή, τότε αυτό είναι κάτι που θα κουβεντιάσουμε στο μέλλον. Προς το παρόν, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, και θεωρώ ότι έχουν μια ανεξίτηλη στάμπα: δεν μπορείς να χάνεις και να φεύγεις. Δεν μπορεί να χάνεις και να φεύγεις έτσι. Για αυτό έφυγαν τότε και συγκρότησαν αυτό το σχήμα, γιατί θεωρούσαν ότι ήταν κληρονομικό δικαίωμα το να πάρουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, τέλος, για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Χανίων αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη απάντησε πως «δεν θέλω να τον αποκλείσω, θέλω να τον νικήσω», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το σενάριο επανεκλογής του ως «ένα φαντασιακό σενάριο».