Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία μέχρι το Δημαρχείο Κομοτηνής πραγματοποίησαν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου οι εκπαιδευτικοί.
Αυξήσεις στους μισθούς, ασφαλή σχολεία και παιδαγωγική ελευθερία, είναι οι τρεις βασικοί άξονες αιτημάτων των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον Στέφανο Μακρυγάννη, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες».
Αναλυτικά, δήλωσε:
«Σήμερα, εδώ και σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούνται απεργιακές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, με τρεις βασικούς άξονες αιτημάτων. Πρώτον, ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να ζει αξιοπρεπώς από το μισθό του. Οι εκπαιδευτικοί, όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων, ζουν σε περιβάλλον ακρίβειας και φτωχοποίησης. Πλέον, υπάρχει σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του μήνα ή δεν τα καταφέρνουν καθόλου. Είναι, άλλωστε, ευρέως γνωστά τα παραδείγματα εκπαιδευτικών που δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι με τον μισθό τους και αναγκάζονται να μένουν σε αυτοκίνητα ή ακόμα και σε σκηνές, σε ορισμένες τραγικές περιπτώσεις. Συνεπώς, η αξιοπρεπής διαβίωση μέσω του μισθού μας είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να επιτελούμε το έργο μας απερίσπαστοι.
Δεύτερον, απαιτούμε ασφαλή σχολεία. Η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης αποτυπώνεται στην κατάσταση των σχολικών κτιρίων και υποδομών. Υπάρχει υποβάθμιση και ελλιπής συντήρηση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εργασία μας και να τίθενται ζητήματα ασφάλειας για τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως σοβάδες που πέφτουν και ατυχήματα που συμβαίνουν στον χώρο του σχολείου, ακριβώς λόγω της ελλιπούς συντήρησης, κάτι που ισχύει και στην περιοχή μας.
Τρίτον, βασικό προαπαιτούμενο είναι η παιδαγωγική ελευθερία και η δημοκρατία στα σχολεία. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί, με αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο, να επιβάλει την υποταγή στους εκπαιδευτικούς. Εμείς λέμε ότι “δάσκαλος σκυφτός, αμόρφωτος λαός”. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν την ελευθερία να διδάξουν στα παιδιά το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα τα κάνει ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες. Δεν πρέπει από σήμερα τα παιδιά να βλέπουν έναν εκπαιδευτικό σκυφτό, γιατί αυτό τους δίνει το λάθος παράδειγμα για τη μελλοντική τους ζωή.
Με αυτούς τους τρεις βασικούς άξονες αιτημάτων, απεργούμε σήμερα. Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας απάντησε με αυταρχικό τρόπο, προσπαθώντας να κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Παρ’ όλα αυτά, εμείς απεργούμε, και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε επίσης 24ωρη απεργία, απευθύνοντας το κάλεσμα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το Υπουργείο φαίνεται να αμφισβητεί το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία, όχι μόνο για έναν κλάδο, αλλά για πολλούς. Δεν θέλει να υπάρχουν φωνές που θα ασκούν κριτική και θα καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα στον χώρο εργασίας τους. Εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παρά τα προβλήματα».
Όσον αφορά την ερώτηση γιατί δεν κινητοποιούνται περισσότεροι εκπαιδευτικοί, ο κ. Μακρυγιάννης απάντησε πως «αυτή είναι η τέταρτη κινητοποίηση φέτος, όχι η πρώτη. Οι κινητοποιήσεις κοστίζουν στους εκπαιδευτικούς, δεν είναι αργίες αλλά απεργίες, και μας κοστίζουν οικονομικά. Σε αυτό το περιβάλλον φτωχοποίησης, το κόστος της απεργίας είναι μεγάλο και δεν είναι εύκολο να το αντέξει ένας εκπαιδευτικός. Ωστόσο, αυτή η απεργία δεν είναι το τέλος. Πολλοί άλλοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Για παράδειγμα, αύριο απεργούν οι σχολικές καθαρίστριες, και την προηγούμενη εβδομάδα απέργησαν οι υγειονομικοί. Όλα αυτά αποτελούν προπομπούς της μεγάλης πανεργατικής απεργίας της 20ης Νοεμβρίου, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου θα αναδειχθούν όλα τα προβλήματα της κοινωνίας. Η φτώχεια πλήττει ολόκληρη την κοινωνία, όλες οι δημόσιες υποδομές βρίσκονται σε υποβάθμιση και κατάρρευση, και όλα τα κοινωνικά αγαθά απειλούνται. Εκεί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μαζική συμμετοχή».
«Απώλεια 60% των εισοδημάτων του εκπαιδευτικού τα χρόνια των μνημονίων»
Στο 60% ανέρχεται η πραγματική απώλεια του εισοδήματος ενός νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού τα χρόνια των μνημονίων, σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως «ο μέσος μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 770 ευρώ τον μήνα. Οι περικοπές από την περίοδο των μνημονίων έχουν οδηγήσει σε απώλεια 40% της ονομαστικής αξίας του μισθού, ενώ η πραγματική απώλεια είναι πάνω από 60% λόγω της ακρίβειας. Σήμερα, ένας εκπαιδευτικός που χρειάζεται να μετακομίσει δύο φορές τον χρόνο για να υπηρετήσει σε διαφορετικά μέρη, δυσκολεύεται να επιβιώσει με αυτό το ποσό».