Η πρώτη επίσημη επέτειος για την απελευθέρωση του Ιάσμου εορτάστηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.
Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, όπου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ενώ συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και ο Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της κωμόπολης και στη συνέχεια, η παρέλαση πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων και Ενόπλων Δυνάμεων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ενώ στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, οι Βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Οζγκιούρ Φερχάτ, ο Δήμαρχος Ιάσμου Τζανέρ Ιμάμ και μέλη της δημοτικής Αρχής καθώς και ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος.
Κώστας Γκιουλέκας: «Η Ελλάδα είναι μια νησίδα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας»
«Χρόνια πολλά στον Ίασμο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να γνωρίζουμε πώς διαμορφώθηκε η σημερινή Ελλάδα, προσθέτοντας ένα-ένα τα κομμάτια στον εθνικό κορμό. Θέλω να σημειώσω ότι η Θράκη μας είναι μία από τις πιο σημαντικές περιφέρειες της Ελλάδας, και αυτό η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το δείχνει έμπρακτα. Ο πρωθυπουργός, από εδώ, από τη Θράκη, από τον Έβρο, εξήγγειλε ένα πρόγραμμα με δράσεις που αφορούν ειδικά την περιοχή. Αυτό που είναι σημαντικό και δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι, ανάμεσα σε εστίες αναταραχής, όπως στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα είναι μια νησίδα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας. Για εμάς, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ισχύος της χώρας μέσα από διεθνείς συμφωνίες, συμμαχίες και την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίζουμε την ειρήνη για τον ελληνικό λαό και τις συνθήκες ανάπτυξης και προόδου σε όλη τη χώρα. Χρόνια πολλά», ευχήθηκε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης.
Χριστόδουλος Τοψίδης: «Οφείλουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έπεσαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι»
«105 χρόνια ελεύθερης Θράκης, 105 χρόνια από την απελευθέρωση της κωμόπολης του Ιάσμου. Οφείλουμε όλοι οι θεσμικοί να αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έπεσαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε χωριό, κάθε οικισμό, τόσο ως περιφέρεια όσο και ως κεντρικό κράτος, γιατί πραγματικά όλοι οι πολίτες έχουν ανάγκη να ζουν σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Χρόνια πολλά Ίασμε, χρόνια πολλά Θράκη, χρόνια πολλά Ελλάδα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης.
Παντελεήμων: «Συναισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για τη σημερινή ημέρα»
«Συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, αλλά και ευγνωμοσύνης προς τον Θεό με διακατέχουν, θέλοντας να τον ευχαριστήσουμε για την ημέρα που μας χάρισε. Όπως ανέφερα και στον ναό, στη σχέση μας και στην καθημερινότητά μας βάλαμε μια πολύ δυνατή εγγύηση: το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, της οποίας τη Σύναξη θα γιορτάζουμε κάθε χρόνο, στις 6 Οκτωβρίου, εδώ στον Ίασμο, ημέρα των Ελευθερίων.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι πως, μέσα από τη συνεργασία μας, μπορούμε να πετύχουμε όμορφα πράγματα, για το παρόν και για το μέλλον. Χρόνια πολλά στον Ίασμο, στη Θράκη μας, στα παιδιά μας, στον στρατό μας. Χρόνια πολλά σε όλους! Να είστε όλοι καλά», ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Μουφτής Κομοτηνής: «Ειρήνη, ευλογία και ομόνοια στον τόπο μας»
«Ως θρησκευτικός ηγέτης της Ροδόπης συγχαίρω όλους γι’ αυτή τη γιορτή. Χρόνια πολλά για τον τόπο μας, ειρήνη, ευλογία και ομόνοια. Χρόνια πολλά και του χρόνου με το καλό», ευχήθηκε ο Μουφτής Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ.
Μανώλης Ταπατζάς: «Όλοι εμείς που ασκούμε διοίκηση θα πρέπει να συνδράμουμε ώστε να αναδεικνύουμε αυτή τη μέρα»
«Είναι μία ημέρα, η οποία όλοι εμείς που ασκούμε διοίκηση θα πρέπει να συνδράμουμε ώστε να αναδεικνύουμε αυτή τη μέρα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στον οικισμό αυτού του είδους η γιορτή. Νομίζω η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης ανταποκριθήκαμε στο αίτημα θεσμοθέτησης της ημέρας αυτής. Νομίζω ότι η παρέλαση πήγε πολύ καλά, όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και του χρόνου ευελπιστούμε και πρέπει να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσφορά σας στο να αναδεικνύουμε την ημέρα αυτή. Ευχαριστώ πολύ», τόνισε στο μήνυμα του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης.
Σύντομο ιστορικό του Ιάσμου και της απελευθέρωσης του
Η ιστορία του Ιάσμου ως οικισμού είναι πολύ παλιά. Το τοπωνύμιο αναγράφεται σε αρκετούς χάρτες ακόμη από τον 17ο αιώνα όπως και σε παλαιά περιηγητικά βιβλία και γεωγραφικά. Αναμφίβολη είναι και η πληθυσμιακή υπεροχή των Ρωμιών κατοίκων της κωμόπολης. Αυτό μαρτυρεί ο σημαντικός αριθμός παλαιών χριστιανικών ναών και προσκυνημάτων. Η οικονομική ακμή του Ιάσμου παρατηρείται τον 19ο αιώνα και κορυφώνεται με την λειτουργία του σιδηροδρόμου το 1896. Η ευημερία των κατοίκων του Ιάσμου ευνοημένη από τις πολιτικές της διοικητικής μεταρρύθμισης της Οθωμανικής διοίκησης διακόπηκε απότομα το 1913 μετά την άδικη προσάρτηση της δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, καθεστώς που παρέμεινε μέχρι την ήττα της Βουλγαρίας και των συμμάχων της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Βουλγαρία συμμορφούμενη με τη συνθήκη του Νεϊγύ του 1919 υποχρεώθηκε να παραδώσει την περιοχή στις συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα.
Στις 6 Οκτωβρίου του 1919 η ΙΧη Ελληνική Μεραρχία υπό τον Στρατηγό Λεοναρδόπουλο καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή μεταξύ Νέστου και Κομψάτου, το δε 25ο Σύνταγμα εγκαθίσταται στον Ίασμο και στρατοπεδεύει στις δυτικές όχθες του ποταμού Ασπροπόταμου (σημερινού Τραύου) σε αναμονή περαιτέρω προώθησης στη Θράκη γεγονός που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1920. Η ευλογημένη ώρα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για την κωμόπολη του γιασεμιού είχε έρθει με την μόνιμη πλέον ελληνική κυριαρχία.