Στην εμπρηστική ρητορική που διχάζει την τοπική κοινωνία, εξακολουθεί να επιμένει η πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου.
Σε μήνυμα της με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ κατηγορεί για ακόμη μια φορά την ελληνική Πολιτεία για το κλείσιμο τεσσάρων μειονοτικών σχολείων καθώς και για τον διορισμό διευθυντών στα Μειονοτικά Γυμνάσια – Λύκεια Κομοτηνής και Ξάνθης.
Αγνοώντας τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, και τα οποία αποσαφηνίζει ξεκάθαρα η αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου στην ανακοίνωση της, η κ. Ασάφογλου δηλώνει ότι «παραμερίστηκαν οι Σχολικές Εφορείες» ενώ φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο μέχρι και για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!!!
Αναλυτικά, η δήλωση της:
«Αγαπητοί Μαθητές! Αξιότιμοι Εκπαιδευτικοί και Αξιότιμοι Γονείς!
Από σήμερα χτύπησαν τα κουδούνια και όλα τα παιδιά της χώρας μας βρέθηκαν ξανά στα αγαπημένα τους σχολεία μαζί με τους δασκάλους και τους φίλους τους. Πρώτα απ’ όλα, ως μητέρα και γονέας, νιώθω βαθιά τη συγκίνηση των παιδιών και των οικογενειών τους την πρώτη ημέρα και μοιράζομαι αυτή τη χαρά από καρδιάς. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους γονείς της χώρας μας μια επιτυχημένη σχολική χρονιά εγκαρδίως. Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα ανακοινώθηκε στο κοινό ότι, με τη δικαιολογία λίγων μαθητών, τέσσερα ακόμη μειονοτικά σχολεία όπως συμβαίνει κάθε σχολική χρονιά κλείδωσαν τις πόρτες τους. Τα παιδιά και οι οικογένειες αυτών των κλειστών σχολείων είναι λυπημένα και θλιμμένα. Όπως κάθε μέλος της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, είμαι επίσης και εγώ λυπημένη, πικραμένη και θυμωμένη όσο και οι οικογένειες αυτών των παιδιών.
Οι αρμόδιοι που έχουν μετατρέψει την μειονοτική εκπαίδευση σε ένα σύνολο προβλημάτων είναι ικανοί να δημιουργούν νέα προβλήματα στη μειονοτική εκπαίδευση. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των σχολείων μας, άλλαξαν οι Διευθυντές των Μειονοτικών Λυκείων της Ξάνθης και της Κομοτηνής κατά τρόπο αντίθετο προς τις συνήθειες πρακτικές, παραμερίζοντας τις Σχολικές Εφορείες. Με αυτή την απόφαση μας εμπόδισαν για άλλη μια φορά να έχουμε λόγο στα σχολεία μας. Οι Σχολικές Εφορείες που εκλέχθηκαν από τους γονείς και ήταν αρμόδιες, καθίστανται ανενεργές και αγνοούνται από τους γραφειοκράτες. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις διμερείς εκπαιδευτικές συμφωνίες, όπως και αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνοπτικά, πρόκειται για καθαρή παραβίαση δικαιωμάτων.
Ας είναι το σχολικό έτος 2024-25 μια χρονιά κατά την οποία θα τερματιστούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων στη μειονοτική εκπαίδευση, δεν θα κλείνουν τα σχολεία μας και ας ελπίζουμε πως τα υπάρχοντα προβλήματα θα επιλυθούν με ειλικρίνεια».