Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρώντας στην εξειδίκευση των 45 μέτρων και παρεμβάσεων που εξήγγειλε χθες, από το βήμα της από το βήμα της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης.
Στην πρώτη ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο αν το 2027 η αγοραστική δύναμη των πολιτών θα έχει φτάσει τα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια. «Στην ομιλία μου περιέγραψα έναν οδικό χάρτη για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα το 2027. Η κυβέρνηση θα κριθεί σε τρία χρόνια από τώρα. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε στο 2010, σε αυτήν την πραγματικότητα. Οραματίζομαι Ελλάδα σε στέρεες βάσεις», απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Σε ερώτημα σχετικά με την προετοιμασία του οροσήμου του 2027 και το αν ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του στην πρωθυπουργία και τα ανοιχτά σενάρια είτε για την Ευρώπη είτε και για Τρίτη θητεία. «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη», είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θα ήταν αλαζονικό και αυτοαναφορικό να μιλά για το τι θα γίνει το 2027. Επανέλαβε ωστόσο ότι είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μία πλήρη θητεία και σκοπεύει να την εξαντλήσει. «Το μόνο που μπορώ να σας πω ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προφανώς προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά κατώτερο των προσδοκιών του. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, μπορεί να μην έτυχαν ευρύτερης αποδοχής. Θα κριθούμε σε ορίζοντα τετραετίας, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές στην κοινωνία.
Σε ερώτηση αναφορικά με τα σενάρια μεταπήδησης του σε θέση στην ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα φάνταζε αλαζονικό να ασχολούμαστε τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχω σχέδιο κάποιας μεταπήδησης για κάποια άλλη θέση στην Ευρώπη».
«Μικρότερες οι αυξήσεις των τιμών τα τελευταία χρόνια»
Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Στην Ελλάδα ήταν λίγο μικρότερες οι αυξήσεις των τιμών τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει σημασία. Δεν υπάρχει μόνο μια ακρίβεια. Στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος κάναμε παρεμβάσεις και κρατήσαμε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Ο πληθωρισμός πιστεύω ότι θα βαίνει μειούμενος. Οι παρεμβάσεις μας θα συνεχίζονται όσο έχουμε πραγματική άνοδο στην αγοραστική δύναμη των πολιτών».
«Στόχος ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027»
«Ο μέσος μισθός πρέπει να φτάσει στα 1500 ευρώ το 2027, και ο κατώτατος 950 ευρώ. Είναι κεντρική πολιτική δέσμευση», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την μείωση του κόστους ζωής ενώ συνέχισε μιλώντας για το ΕΣΥ: «Δεύτερος στόχος είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αναδεικνύονται ‘ασθένειες’ , αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις που υλοποιούνται. Μέχρι το 2027 θέλω να έχουμε περισσότερα Κέντρα Υγείας, περισσότερους και πιο καλοπληρωμένους γιατρούς και να κάνουμε άλματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψή».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα χρόνια της πανδημίας και το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε σε αυτό, χάρη στους υγειονομικούς. Όμως, όπως παντού, η μονοθεματική αντιμετώπιση του κορονοϊού έφερε κάποια πράγματα πίσω στο ΕΣΥ. Τα κίνητρα που δίναμε στους γιατρούς μέχρι σήμερα προφανώς δεν ήταν αρκετά», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια επανάσταση στα επείγοντα των νοσοκομείων.
«Δεν βλέπω εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός έκανε σκληρή αναφορά σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ΠΑΣΟΚ: «Δεν βλέπω εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας, ούτε για το ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε του πρώτους μήνες. Δεν θα δικαιωθεί αυτή η αντιπολίτευση. Να υπάρξει εναλλακτική πρόταση κοστολογημένη».
«Τα ενοίκια αυξάνονται γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ότι προσφορά»
«Για αυτούς που νοικιάζουν το νοίκι είναι το πρώτο πρόβλημα. Η αποκλιμάκωση τω επιτοκίων θα βοηθήσει. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα βοηθήσει σχεδόν 20.000 να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Το δεύτερο πρόγραμμα με 400 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για ανακατασκευή παλιών διαμερισμάτων», είπε ο πρωθυπουργός για την αύξηση των ενοικίων ενώ πρόσθεσε:
«Τα ενοίκια αυξάνονται γιατί πολύ απλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από ότι προσφορά. Τα ζητήματα στέγης δεν είναι ελληνικά. Είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και δεν το λέω αυτό σαν δικαιολογία».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για την ανάγκη της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, την οποία περιέγραψε ως πιο φτηνή. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ, είπε, είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Μίλησε για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι θα στείλει για το ζήτημα αυτό επιστολή στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα δώσω αγώνα για να διορθωθεί το πρόβλημα, σημείωσε ακόμη.
Τι είπε για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε ερώτηση για την ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ότι η αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας δεν είναι εφικτή λέγοντας «σε όσους προβλέπουν ότι είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία συνιστώ υπομονή». Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι είναι καλό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία δεν υπάρχει, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα».
Ερωτηθείς σχετικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο, ανέφερε, και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα. «Σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητώ από όλους να σεβαστούμε το θεσμό», είπε.
«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, όχι ελληνικό»
«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα, πάντα είχαμε κόμματα δεξιά της ΝΔ. Η νοσογόνος αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς είναι για ζητήματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση. Θα το πω για όσους πολίτες επέλεξαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Η Ελλάδα είναι πιο θωρακισμένη», τόνισε και σε ό,τι αφορά την Τουρκία πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. Έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της. Λυπάμαι για όσους κάνουν σπέκουλα με τα εθνικά»
«Το κινητό θα μείνει εκτός μαθησιακής διαδικασίας»
Αναφορικά με τα κινητά στα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα είναι δύσκολη η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, αλλά κάνουμε μια νέα αρχή. Το τηλέφωνο δεν μπορεί να παρεμβαίνει με τη μαθησιακή διαδικασία. Τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας κινδυνεύουν από απόλυτο εθισμό και πρέπει να “σπάσει” αυτή η εξάρτηση. Γίνεται ένα τεράστιο πείραμα ψυχικής υγείας από τις εταιρείες που έχουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εις βάρος των παιδιών μας. Θέλουμε τους γονείς σύμμαχους σε αυτό και πιστεύω ότι θα τους έχουμε».
«Η “Γαλάζια πατρίδα” παραμένει στο τραπέζι»
Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά και την προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είχε ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισης με την Τουρκία, γι’ αυτό και ήταν ρεαλιστής -όπως είπε- κρατώντας τα θετικά. Είπε ότι σήμερα δεν έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου και υπάρχει καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού σε συνεργασία με Τουρκία, αλλά-σημείωσε με έμφαση ότι- ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει.
Τόνισε ότι η «Γαλάζια πατρίδα» παραμένει στο τραπέζι, και θα το θέτει πάντα ο ίδιος στον κ. Ερντογάν. Είναι -όπως είπε- η βασική αιτία που δυσκολεύει να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας με την Τουρκία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. «Η Ελλάδα εξοπλίζεται μεν, αλλά κοιτάζει και τα μαθήματα πολέμου από την ρωσική εισβολή και διαπιστώνουμε ότι πολύ πιο φτηνά συστήματα μπορούν να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Γι’ αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εγχώρια καινοτομία και τεχνογνωσία όπως τα ελληνικά Drones που μπορούν να εξοπλίσουν τα πολεμικά πλοία. Θέλουμε την καινοτομία κάνουμε σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση».
«Καραμανλής και Σαμαράς έχουν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και άποψης»
Σε ερώτηση για την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από τη ΔΕΘ και αν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη ΝΔ, είπε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Για τους δυο πρώην πρωθυπουργούς είπε ότι έχουν το απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί πάντα με αυτήν. «Δεν επιβάλλουμε μονοφωνία απόψεων και προσέθεσε ότι, είμαστε όμως ένα κόμμα συντεταγμένο που επιβάλλει στου βουλευτές να στηρίζουν τις νομοθετικές επιλογές της Κυβέρνησης. Όσοι ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ ας κοιτάξουν σε άλλους χώρους. Μια χαρά είναι η ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα νησιά και τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν το φαινόμενο της λειψυδρίας και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η λειψυδρία είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης», τονίζοντας ότι η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας είναι μια πρώτη προτεραιότητα.
Απαντώντας για τη νομοθέτηση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα που προκάλεσε αντιδράσεις. Θύμισε ότι για το 2025 θα υπάρχει ένα πρόσθετο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα των διασταυρώσεων στοιχείων αλλά απαιτείται και περαιτέρω πρόοδος.
Σχετικά με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει η συζήτηση αυτή να γίνει συντεταγμένα από τις αρχές του 2025 αλλά οραματίζεται μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και προφανώς από το Σύνταγμα υπάρχει η υποχρέωση διερεύνησης ευρύτερων συναινέσεων. «Μακάρι η αντιπολίτευση σε αυτή τη συζήτηση όταν καταφέρει να βρει το δρόμο της να μπορέσει να προσέλθει με ένα πνεύμα δημιουργικό όπως είχε γίνει ορισμένες φορές στο παρελθόν», είπε.
Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αποτελέσουν αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
Κληθείς να απαντήσει στο εάν η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και το ερμήνευσε σωστά, είπε ότι δεν συμφωνεί με την κριτική που ασκείται. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες», είπε, και σημείωσε ότι ακούει και την κριτική και στο τέλος της τετραετίας οι επικριτές θα έχουν διαψευστεί.
Ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση για την οπαδική βία και αν είμαστε κοντά ή μακριά στις μετακινήσεις οπαδών ανέφερε τα εξής: «Έχουμε λόγο να διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Το σύστημα λειτουργεί και μπορούμε να εντοπίσουμε παραβάτες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχουμε και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που αυξάνει το ενδιαφέρον και είναι υγιές. Έχουμε αυτοματοποιημένο ποινολόγιο που μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε εντός των ορίων. Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δεν μπορώ να σας πω. Θα το θέλαμε. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι χώροι γιορτής. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με γεμάτο ΟΑΚΑ με την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίζει την ασφάλεια της διεξαγωγής ενός τόσο μεγάλου αγώνα».
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το ζήτημα του υπερτουρισμού σημείωσε: «Ο στόχος δεν είναι οι αφίξεις, είναι τα έσοδα. Θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες το χρόνο. Η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο γι’αυτό το τέλος θα είναι 20 ευρώ. Εξίσου σημαντική η παρέμβαση για τον αριθμό των πλοίων που φτάνουν ταυτόχρονα σε έναν προορισμό. Εκεί θα είμαστε αρκετά τολμηροί. Σημαντικό να τηρούμε κανόνες βιωσιμότητας σε όσα χτίζονται από εδώ και στο εξής. Να βάλουμε φρένο σε νησιά που θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά οι υποδομές. Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε στα ζητήματα της ύδρευσης. Τα νησιά εχουν πρόβλημα συγκεκριμένους λίγους μήνες. Πώς θα δρομολογήσουμε πρόγραμμα λιμνοδεξαμενών. Έχουμε μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων. Είναι επικίνδυνο να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως χώρα η οποία εχθρεύεται τον τουρισμό. Οι πόλεις και οι χώρες που το έκαναν θα έχουν συνέπειες από μία τέτοια υπερβολή. Η Βαρκελώνη έχει παραπάνω από 30 εκ. επισκέπτες το χρόνο και η Αθήνα έχει 8 εκ.».