Το χάος στον ΣΥΡΙΖΑ αποκτά διαστάσεις… μαύρης τρύπας, με τον Στέφανο Κασσελάκη να παίζει τα ρέστα του, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναζητώντας τους τελευταίους συμμάχους.
Από την Κρήτη όπου βρισκόταν χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μία μάλλον ακατανόητη κίνηση αλλαγών (και προεδρείου) στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, την ώρα που το κόμμα σπαράσσεται από διαφωνίες και ο ίδιος αμφισβητείται ευθέως από τους συντρόφους του.
Μάλιστα η πρότασή του έγινε με τον ίδιο παρόντα μέσω… zoom, σε μία προσπάθεια να «συμμαχήσει» με τον μόνο ισχυρό πόλο που του έχει απομείνει (Νίκος Παππάς), ο οποίος τελικά καταμετρήθηκε με 17 θετικές ψήφους ως προς την πρόταση του, 12 αρνητικές και 4 παρών.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ούτε η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δεν έχει ακόμη ορκιστεί βουλευτής, και οι οποίοι εκτιμάται ότι εάν ψήφιζαν, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, εντείνοντας έτι περαιτέρω τον διχασμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα εν μέσω τέτοιας εσωστρέφειας, βάζοντας στο στόχαστρο τον Σωκράτη Φάμελλο (σ.σ. ζήτησε την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά για τη θέση του προέδρου της ΚΟ) και τους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους τους οποίους καθαίρεσε, βάζοντας στις θέσεις τους πρόσωπα που είναι κοντά του, οδηγεί σε μία «πολεμική» Κεντρική Επιτροπή σε λίγες ημέρες, την ώρα δε που ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας πιθανώς εαυτόν στην κούρσα της διαδοχής.
«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα», προειδοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, σηκώνοντας για μία ακόμη φορά το γάντι στους διαφωνούντες.
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές
Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου.
Κατά ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.
Παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.
Απογοήτευση στους ψηφοφόρους
Τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μένουν στο δημοσκοπικό απυρόβλητο, με τους πολίτες να κατατάσσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην… 5η θέση. Η δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό του Politic.gr μέτρησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορικό χαμηλό, με ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου να φθάνει το 8,3%, πίσω δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.