Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Μαρώνειας που στεγάζεται από το 2000 στον οικισμό του Ιμέρου.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μαρώνειας αποτελεί συνέχεια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μαρώνειας, και χρησιμοποιεί δύο κτίρια που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Μαρώνειας, που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ιμέρου και είναι πλέον το μόνο που λειτουργεί μετά το κλείσιμο του ΚΕΠΕΑ Σουφλίου σε Ροδόπη και Έβρο.
Τα γραφεία του στεγάζονται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 2000 για χρήση ως Κέντρου Πληροφόρησης της Λίμνης Ισμαρίδας και των παράκτιων θρακικών λιμνών ενώ οι αίθουσες σεμιναρίων, ενημέρωσης και εργαστηρίου στεγάζονται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού.
Το ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας διαθέτει μια σειρά από μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα, που αφορούν το Δάσος, τις λιμνοθάλασσες της περιοχής, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6, την ανακύκλωση, τα αιολικά πάρκα, αλλά και το πιο καινούριο τους, τους λαογραφικούς θησαυρούς στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.
«Το ΚΕΠΕΑ λειτουργεί σήμερα χάρη στις προσπάθειες μιας και μόνο υπεύθυνης, που πλέον είναι η μόνη εκπαιδευτικός που απασχολείται σε αυτό, παρόλο που έως το 2018 απασχολήθηκαν εκεί έως και έξι άτομα, τη δαπάνη των οποίων κάλυπτε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και υπήρχε ένα φυσικό αντικείμενο, τα προγράμματά τους, οι δράσεις τους και το δίκτυό τους.
Τα πράγματα επιδεινώθηκαν από το 2023, όταν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, από όπου όλα χρηματοδοτούνταν τα λειτουργικά έξοδα, από τη θέρμανση μέχρι τη γραφική ύλη και τα είδη που χρησιμοποιούν για τις δράσεις τους, σταμάτησε να καλύπτει ακόμα και τους λογαριασμούς τηλεφωνίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ροδόπης.
Ακολουθεί, το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη:
«Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μαρώνειας αποτελεί συνέχεια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μαρώνειας, και χρησιμοποιεί δύο κτήρια που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Μαρώνειας, που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ιμέρου και είναι πλέον το μόνο που λειτουργεί μετά το κλείσιμο του ΚΕΠΕΑ Σουφλίου σε Ροδόπη και Έβρο.
Τα γραφεία του στεγάζονται σε κτήριο που κατασκευάστηκε το 2000 για χρήση ως Κέντρου Πληροφόρησης της Λίμνης Ισμαρίδας και των παράκτιων θρακικών λιμνών ενώ οι αίθουσες σεμιναρίων, ενημέρωσης και εργαστηρίου στεγάζονται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού.
Το ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας διαθέτει μια σειρά από μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα, που αφορούν το Δάσος, τις λιμνοθάλασσες της περιοχής, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6, την ανακύκλωση, τα αιολικά πάρκα, αλλά και το πιο καινούριο τους, τους λαογραφικούς θησαυρούς στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.
Όλα αυτά γίνονται σε συνεννόηση με όσους κάνουν την ξενάγηση, υπάρχει εξοπλισμός για να υλοποιηθούν οι δράσεις, ενώ δίνουν και φύλλα εργασίας, σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με ενημέρωση προς τους διευθυντές για το πώς υλοποιούνται τα προγράμματα.
Μάλιστα, στα πολυήμερα προγράμματα μπορούν να έρθουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, η ροή των οποίων που όμως έχει μειωθεί αισθητάαπό την στιγμή που το κόστος μετακίνησης έπαψε να καλύπτεται. Παλαιότερα, το Υπουργείο Παιδείας κάλυπτε μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τη διαμονή στα ξενοδοχεία, που γινόταν σε τοπικές δομές, ενισχύοντας και την τοπική οικονομία, κάτι που δεν συμβαίνει πλέον, με αποτέλεσμα να προτιμώνται ΚΕΠΕΑ που έχουν εστίες σε άλλες περιοχές.
Το ΚΕΠΕΑ λειτουργεί σήμερα χάρη στις προσπάθειες μιας και μόνο υπεύθυνης, που πλέον είναι η μόνη εκπαιδευτικός που απασχολείται σε αυτό, παρόλο που έως το 2018απασχολήθηκαν εκεί έως και έξι άτομα, τη δαπάνη των οποίων κάλυπτε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και υπήρχε ένα φυσικό αντικείμενο, τα προγράμματά τους , οι δράσεις τους και το δίκτυό τους.
Τα πράγματα επιδεινώθηκαν από το 2023, όταν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, από όπου όλα χρηματοδοτούνταν τα λειτουργικά έξοδα, από τη θέρμανση μέχρι τη γραφική ύλη και τα είδη που χρησιμοποιούν για τις δράσεις τους, σταμάτησε να καλύπτει ακόμα και τους λογαριασμούς τηλεφωνίας.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας να ενισχύσουν την λειτουργία του Κέντρου, ακριβώς για να μπορέσει να καλύψει περισσότερα σχολεία, γεγονός που δεν ευοδώθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν βγήκε πρόσκληση για την κάλυψη θέσεων ούτε από τον Περιφερειακή Διεύθυνση ΑΜ-Θ αλλά ούτε και από το Υπουργείο Παιδείας.
Με βάση τα παραπάνω εκτεθέντα ερωτάσθε,
Α) Είναι στις προθέσεις σας να ενισχύσετε οικονομικά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας, που καλύπτει σήμερα ως μοναδική δομή αυτού του είδους τους νομούς Ροδόπης και Έβρου;
Β) Πότε επιτέλους σκοπεύετε να ενισχύσετε με εκπαιδευτικό προσωπικό την λειτουργία του Κέντρου για να μπορέσει να καλύψει ακόμα περισσότερα σχολεία και γιατί δεν βγήκε πρόσκληση για το γεγονός αυτό ούτε από την Περιφερειακή Διεύθυνση ούτε από το Υπουργείο Παιδείας;
Γ) Πιστεύει η κυβέρνηση στην ύπαρξη και ενίσχυση δομών όπως είναι τα ΚΕΠΕΑ, τι πράττει για να στηρίξει την βιωσιμότητά τους και τι πράττει ειδικότερα για να στηρίξει την λειτουργία ενός ΚΕΠΕΑ όπως αυτό της Μαρώνειας στην Π.Ε. Ροδόπης, που αποδεδειγμένα έχει σημαντική προσφορά στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης;».