Σε εφαρμογή τέθηκε από την 1η Ιουλίου η νέα ρύθμιση για την εξαήμερη εργασία σε συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι συνεχούς λειτουργίας και σε όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα.
Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής σε σχετική ανακοίνωση του τονίζει:
«Την ώρα που σε αρκετά κράτη της Ε.Ε. εφαρμόζουν πιλοτικά ή και μονιμότερα την εβδομάδα της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, η Ελλάδα αποτελεί για άλλη μία φορά εξαίρεση, καθώς από 1η Ιουλίου άρχισε η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας και χωρίς την πρόβλεψη ρεπό.
Για να το πούμε διαφορετικά, με βάση τον τελευταίο εργασιακό νόμο του πρώην Υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη (Ν. 5053/23 άρθρο 25), από την 1η Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί σχεδόν παντού η πενθήμερη εργασία. Και αυτό καθώς, μαζί με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, προβλέπεται η εφαρμογή της 6ης ημέρας εργασίας, η οποία θα επεκταθεί σχεδόν στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (εκτός του κλάδου τουρισμού & επισιτισμού), συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, αλλά και στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ.
Τι προβλέπεται
Συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου 2024 τίθεται σε εφαρμογή για ιδιωτικό τομέα, τράπεζες, Δημόσιο και ΔΕΚΟ η 6η μέρα εργασίας για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα πρόσθετα με 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι Κυριακή ή αργία.
Για να γίνει πιο… εύπεπτη η κατάργηση του πενθήμερου και η καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας, ο Ν. 5053/23 προβλέπει ορισμένες τυπικές υποχρεώσεις από τους εργοδότες. Όπως η υποχρεωτική προδήλωση (από τον εργοδότη) της 6ης μέρας εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ΙΙ. Επίσης, δήλωση και απόδειξη ενώπιων της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας (προκειμένου η εξαήμερη εργασία να επεκταθεί παντού), μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας και ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης προσαυξημένο κατά 40%.
Μέχρι την 1η Ιουλίου, οι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, στη βιομηχανία υπέγραφαν συμβάσεις πενθήμερης εργασίας και εργάζονται 6η μέρα κατ’ εξαίρεση, με την επίκληση, από πλευράς του εργοδότη, φόρτου εργασίας και με προσαύξηση 30% στο ημερομίσθιο.
Η κύρια διαφορά με το προηγούμενο καθεστώς είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της έκτης ημέρας». Μέχρι τώρα η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού.
Να θυμίσουμε ότι επιχειρηματολογώντας για την κατάργηση του πενθήμερου ειδικότερα στη βιομηχανία ο Άδωνης Γεωργιάδης σημείωνε ότι «χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται «μαύρα». Πλέον θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν επιπλέον μία βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του προσαυξημένο κατά 40%».
Παρουσίαζε με άλλα λόγια, την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας ως δικαίωμα (!) του εργαζόμενου να εργαστεί και 6η ημέρα».