Η σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO-DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία και η εκλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα-Ντάνκοβα στην προεδρία της χώρας ανοίγει το δρόμο για την «ταφόπλακα» στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Με το καλημέρα, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας στο μήνυμα της, «ξέχασε» το «Βόρεια» γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας, σας συγχαίρω, αυτή είναι η νίκη σας! Η Μακεδονία είναι στα χέρια σας, είστε οι φορείς της νομιμότητας! Η Μακεδονία είναι περήφανη!».
Почитувани граѓани на Македонија, ви честитам, ова е ваша победа! Горда сум на сите вас! Искрено ви благодарам на поддршката, за мене ова претставува голема чест, но и голема одговорност!
— Гордана Силјановска Давкова (@gogamkd) May 9, 2024
1/3 pic.twitter.com/w6gRdLados
Ви тврдам и ви ветувам дека од овој момент овде јас ќе се однесувам како претседателка на сите граѓани! Еден претседател, особено ако е жена, треба да обединува и да трага по единство! Се обврзувам на такво единствено бидејќи секогаш ќе бидам со вас и за вас!
— Гордана Силјановска Давкова (@gogamkd) May 9, 2024
2/3
Προεκλογικά, η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε πως δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια».
«Όταν λέω πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον όρο “Βόρεια”, δεν εννοώ ότι θα τον αφαιρέσω από τις πινακίδες μπροστά από τα κτήρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα ή από πινακίδες σε διεθνή συνέδρια ή σε διμερείς συναντήσεις κ.λπ. Μακριά από τέτοια πράγματα. Εγώ μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου», είχε πει, προφανώς σπεύδοντας να καθησυχάσει μέρος των ψηφοφόρων της και αφήνοντας τις εξελίξεις σε μια μελλοντική βουλευτική και πρωθυπουργική πρωτοβουλία.
Σημειώνεται πως τουλάχιστον στο παρελθόν το VMRO είχε αλυτρωτικές διεκδικήσεις στην ελληνική Μακεδονία όταν πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι (πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2016). Από το 2016 πρόεδρος του κόμματος είναι ο νυν Χρίστιαν Μίτσοσκι.
To VMRO προσπάθησε να εντατικοποιήσει τον αγώνα του για κατάκτηση της εξουσίας βασιζόμενο στη διαφθορά και στην «εθνική ταπείνωση» από τη Συμφωνία των Πρεσπών που σύμφωνα με το ίδιο δόθηκαν παραχωρήσεις.
Παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η πολιτική πλέον αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο η ανατροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς προσκρούει στο νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα της Συμφωνίας.
Ωστόσο και μόνον η εξάπλωση του ονόματος «Μακεδονία» αντί του σύνθετου «Βόρεια Μακεδονία» αναμένεται να προκαλέσει πάγωμα των σχέσεων με την Αθήνα και ό,τι αυτό συνεπάγεται.