Στην αποκάλυψη ότι σχολεία στην Κομοτηνή έχουν μείνει χωρίς τηλέφωνο και internet, επειδή διακόπηκε η σύνδεση τους καθώς έμειναν απλήρωτα από τον Δήμο, προέβη μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Στέφανος Μακρυγιάννης.
«Οι εκπαιδευτικοί παίρνουν από τα κινητά τους γονείς», γράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» , ο οποίος καταλήγοντας ζητάει διπλασιασμό των κονδυλίων για τη σχολική στέγη.
Δείτε την ανάρτηση του:
«Κομμένα τα τηλέφωνα και το internet σε σχολεία της Κομοτηνής! Μείναν απλήρωτα από το Δήμο! Οι εκπαιδευτικοί παίρνουν από τα κινητά τους γονείς.
Φαντάσου τι θα γίνει μόλις καταργηθούν οι σχολικές επιτροπές από τον Ιούλιο.
Δε φτάνουν τα κομμένα κονδύλια για τη συντήρηση σχολείων που βεβαίως δεν γίνεται.
Δε φτάνει που η απάντηση στους σοβάδες που πέφτουν είναι να έρθει στα πρόχειρα συνεργείο να τους ρίξει απλά όλους για να μην υπάρξουν ατυχήματα.
Δε φτάνει που δεν έχει γίνει ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια.
Δε φτάνει που ράμπες ΑΜΕΑ γίνονται parking
Δε φτάνει που αυξάνονται τα προκάτ, σχολικές μονάδες είναι σε νοικιασμένα ακατάλληλα για σχολείο κτίρια και δε βλέπουμε νέο σχολικό κτίριο εδώ και πόσα χρόνια.
Λίστα ολόκληρη μπορεί να συνεχιστεί με την απαξίωση και εγκατάλειψη των δημόσιων υποδομών. Και εδώ και αλλού.
Αυτό είναι το σχολείο της αγοράς όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων
- υποχρηματοδοτείται συστηματικά από το κεντρικό κράτος,
- αντιμετωπίζεται ως κόστος που πρέπει να αποφευχθεί από το τοπικό κράτος
- θεωρείται ήδη επιχείρηση και όχι κοινωνική ανάγκη/υπηρεσία από τον πάροχο τηλεφωνίας που ήταν επίσης δημόσιος κάποτε και έγινε επιχείρηση και για αυτό τολμά να διακόψει την παροχή.
Δεν θα το αφήσουμε έτσι! Υπερασπίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση. Τώρα διπλασιασμός των κονδυλίων για σχολική στέγη. Σχολεία ασφαλή για όλα τα παιδιά».
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες»
«Το ΔΣ του Συλλόγου μας πληροφορήθηκε από αριθμό σχολείων του Δήμου Κομοτηνής πως σήμερα 11/4 στα τηλέφωνα των σχολείων είχε μπει φραγή εξερχόμενων κλήσεων και μείωση της ταχύτητας διαδικτύου καθώς οι λογαριασμοί είχαν μείνει απλήρωτοι!
Η είδηση επαληθεύτηκε το μεσημέρι από αρμόδιους με την υπόμνηση πως οι λογαριασμοί θα εξοφλούνταν άμεσα την ίδια ημέρα και από την 12η/4/2024 θα υπάρχει πλήρης αποκατάσταση των επικοινωνιών των σχολείων.
Το περιστατικό είναι πολλαπλά διαφωτιστικό (και εξοργιστικό) των εξελίξεων υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης:
Λόγω αμέλειας ή αδιαφορίας ή οικονομικής δυσχέρειας οι τηλεφωνικοί λογαριασμοί δεν εξοφλήθηκαν από τη σχολική επιτροπή και ο πάροχος προέβη σε φραγή. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν πως αδυνατούσαν να επικοινωνήσουν τόσο με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όσο και (αυτό είναι σημαντικότερο) με γονείς μαθητών-τριών για υπηρεσιακά ζητήματα ή επείγοντα περιστατικά για τα οποία επιστρατεύτηκαν προσωπικά κινητά εκπαιδευτικών (έτσι μάλιστα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης).
Ο ιδιώτης πάροχος (όλοι οι πάροχοι πλέον είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος) ουσιαστικά θεώρησε πως τα δημόσια σχολεία που παρέχουν το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης είναι επιχειρήσεις ή ιδιώτες και προέβη στη φραγή. Δηλαδή στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης ΝΔ και της «αριστείας» των golden boys η επικοινωνία των σχολείων που συνδέεται άμεσα και με την ασφάλεια των παιδιών εξαρτάται από τις ορέξεις για κέρδος και τις πολιτικές άσκησης πίεσης σε πελάτες μιας ιδιωτικής επιχείρησης!
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σειρά ενδεικτικών σημείων υποβάθμισης και απαξίωσης των σχολικών υποδομών (όχι μόνο στο Δήμο Κομοτηνής αλλά σε όλους και σε όλη τη χώρα με διαφορετική ένταση).
Είναι γεγονός πως τα κονδύλια για τη συντήρηση σχολείων έχουν περικοπεί δραματικά και αυτή ουσιαστικά γίνεται αποσπασματικά καλύπτοντας μόνο επείγουσες ανάγκες. Είναι παραπάνω από ένα τα περιστατικά που σε σχολεία πέφτουν σοβάδες (από τύχη δεν είχαμε μέχρι τώρα τραυματισμούς στην περιοχή μας) και η «λύση» είναι το ξύσιμο όλου του σοβά αντί για τη συντήρηση.
Είναι γεγονός πως προσεισμικός έλεγχος δεν έχει γίνει στα σχολικά κτίρια της Ροδόπης ενώ σχολικές μονάδες (δημοτικά και νηπιαγωγεία) στεγάζονται σε προκάτ με πρόθεση του Υπουργείου για την επέκτασή τους ή ακόμα και σε επί χρόνια ενοικιασμένα κτίρια ακατάλληλα για σχολικά διδακτήρια. Επί πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει ανέγερση σχολικού κτιρίου στη Ροδόπη ενώ ανάγκες υπάρχουν.
Είναι ατελείωτη η λίστα με τα επιμέρους ζητήματα κτιριακών υποδομών που εκκρεμούν, που έχουν αναφερθεί από τις σχολικές μονάδες, τους Συλλόγους Διδασκόντων και το Σύλλογό μας σε κάθε αρμόδιο χωρίς να έχει δοθεί ή έστω να δρομολογηθεί μόνιμη λύση.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας επισημαίνει πως όλα τα παραπάνω είναι σημεία μετατροπής του δημόσιου σχολείου σε σχολείο της αγοράς. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με συνέπεια και ένταση από τη σημερινή κυβέρνηση (σε συνέχεια παρόμοιων πολιτικών των προηγούμενων) στις κατευθύνσεις ΕΕ – ΟΟΣΑ – επιχειρηματικών συμφερόντων.
Οι μόνιμες υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης υποχρηματοδοτούνται συστηματικά από το κεντρικό κράτος και αντιμετωπίζονται ως κόστος που πρέπει να μειωθεί ή να αποφευχθεί εντελώς τόσο από το κεντρικό όσο και από το τοπικό κράτος.
Τα δημόσια σχολεία θεωρούνται ήδη από τους παρόχους τηλεφωνίας και ενέργειας (που ειρωνικά αλλά ταυτόχρονα διαφωτιστικά ήταν κάποτε δημόσιες επιχειρήσεις) όχι κοινωνική ανάγκη/υπηρεσία αλλά ιδιωτική! Ουσιαστικά μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων αποφασίζει εάν θα λειτουργεί κανονικά μια δημόσια υπηρεσία!
Δεν θα το αφήσουμε έτσι! Υπερασπίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση.
Τώρα διπλασιασμός των κονδυλίων για σχολική στέγη (συντήρηση/ανέγερση/πυρασφάλεια/προσεισμικός έλεγχος).
Διπλασιασμός της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό!
Παιδεία, υγεία, μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες δημόσια αγαθά. Ούτε να το σκεφτούν οι επιχειρηματίες να εκβιάζουν τα δημόσια σχολεία!
Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία (στάση εργασίας 11:00 – 14:00) στις 17 Μαρτίου! Απεργιακή συγκέντρωση Πλατεία Ειρήνης 11:30».